Yüksek Ziraat Mühendisi Mücella Saler 20 Mayıs’ta kutlanacak olan Dünya Arı Günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. Mücella SALER yapılan açıklamada, “Arıların ilgilisini çekebilecek ürünler ekmeliyiz” denildi.
20 Mayıs’ta kutlanacak olan Dünya Arı Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Yüksek Ziraat Mühendisi Mücella Saler arıların önemine değindi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Arı varsa, hayat vardır’ diyoruz. Yaşamın devamlılığı için kelebek, uğur böceği gibi tozlayıcıların arasında bulunan bal arılarının, insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda kamuoyunda bir farkındalık oluşturulması amacıyla 20 Mayıs; Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Arı Günü’ olarak ilan edilmiştir. 20 Aralık 2017 tarihinden itibaren Birleşmiş Milletlerce kabul edilen Dünya Arı Günü, dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.”
“BAL ARISI BÜYÜK BİR GEN KAYNAĞI NİTELİĞİNDEDİR”
Ülkemizin, dünya genelinde yetişen yaklaşık 16 bin tür bitkinin 8 binine ev sahipliği yapmakta olduğunu belirten Mücella SALER açıklamasında ayrıca, Bu geniş florasıyla ülkemiz, beraber bal arısı gen çeşitliliğiyle de büyük bir gen kaynağı niteliğindedir. Bununla beraber, Tarım ve Orman Bakanlığımız, ülkemizde arıcılıkla ilgili faaliyetlerin güçlendirilmesi ve arıcıların arıcılıkla ilgili bilinçlendirilmesi ve ayrıca, bal kalitesini muhafaza ederek bal üretimini artırmak ve modernize etmek amacıyla teşvik ve hibeler yoluyla arıcılık sektörünü de desteklemektedir. Bu farkındalık başta çevre ile her zaman iç içe olan Takoran Danışmanlık nezdinde olmak üzere ülkemiz genelinde, diğer kamu kurum ve kuruluşları, konuyla ilgili birlikler, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin katkılarıyla her fırsatta gündeme gelmektedir” denildi.
TKDK %55-65 hibe ve az 30 ile 500 kovan destegi.
Ayrıca Takoran Danışmanlık hibe bilgilendirmeleri içinde ülkemizde 150.000 aile arıcılıktan geçiniyorlar 151.001 kisi neden siz olmayasınız. Arı ailesine sizlerde katilin. %55-65 arasindan az 30 en fazla 500 kovan destegi. Ayrıca bal işleme, paketleme dolum makine ekipman desteği TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) veriyor. Yerli ballarımızı tüketelim ve arı dostu şehirler yaratalım. Bal ormanları kurma konusunda daha çok ağaçlandırma yapalım. Arılar balların %85 ini ağaçlardan almaktadır. Tüm arıcı ailelerimizin gününü kutlar. Aileyi büyütmek icin yeni yatırımcılarımızı bekliyoruz.