Yüksek Proteinli Diyetlerin Zararları / Haberin Peşinde Urfa
Diyet için bilgi mi arıyorsunuz? Yüksek Proteinli Diyetlerin Zararları makalesine göz atın ve Diyet hakkında daha fazla bilgi edinin
Yüksek proteinli diyetler gerek sporcuların , vücut çalışanların gerekse zayıflamak isteyenlerin sıkça uyguladığı diyet türü olarak aklımızda yer edinmiş bir diyet türüdür.Peki bu diyetin yararları ve zararları nelerdir.Vücuttaki etki mekanizması nasıl işlemektedir hep birlikte yazının devamına bakalım.
Nedir bu yüksek proteinli diyet?
Normal ve sağlıklı bir beslenmede diyetin %12-15 inin proteinler oluşturur. Bu değerin üstünde bir protein alımının hedeflendiği ( %20-25 ler ve daha fazlasının olduğu) diyetlere ise yüksek proteinli diyetler denir.Bu diyetlerde karbonhidrat tüketimi olabildiğince kısıtlanır.Bu durumun doğal sonucu olarak da enerji alımı kendiliğinden kısıtlanır.Genellikle diyetteki proteinin hayvansal kaynaklı olması nedeniyle,genellikle daha yüksek miktarlarda toplam yağ , doymuş yağ ve kolesterol alımına neden olmaktadır.Yüksek proteinli diyetlerde protein ve yağlardan sağlanan günlük enerji yüzdesi Amerikan Kalp Vakfı (AHA) tarafından önerilen miktarlardan 2-2,5 kat daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Yüksek proteinli diyetler ile kilo kaybı nasıl olur?
Yüksek protein-düşük karbonhidrat içerikli diyetler tipik olarak diyetin uygulandığı ilk haftada 2-3 kg ağırlık kaybına neden olmaktadır.Bu ağırlık kaybı düşünüldüğü gibi yağdan kaynaklı değildir maalesef.Asıl neden diyet sonucu diürez(vücuttan idrar atımına bağlı su kaybı) ile ilişkilidir ve vücudun enerji yokluğuna verdiği normal yanıttır.
Ayrıca yüksek proteinli diyetlerin başarısı olarak gösterilen olası mekanizmalardan biri tokluk üzerine olan etkileridir.Proteinler karbonhidrat ve yağlara oranla tokluk üzerine daha etkilidir.
Yüksek proteinli diyetlerin sağlık üzerine etkileri nelerdir?
Bu kadar önemli ve faydalı olan proteinlerin sağlık üzerine ne gibi bir zararı olabilir diye düşünüyor olabilirsiniz.O zaman açıklamaya başlayalım.
-Bu diyetlerde karbonhidrat ve esansiyel besin öğerinden zengin, düşük yağ içerikli süt ürünleri, tam tahıllar,meyve ve sebzeler gibi sağlıklı diyebileceğimiz besinler kısıtlanmakta veya diyetten tamamen çıkarılmaktadır.Bu durumun esansiyel vitaminlerin, minerallerin ve posanın uzun dönemde eksikliğine yol açar ve sağlığı olumsuz etkiler.
-Su kaybı, kabızlık, ağız kokusu, baş ağrısı gibi gözle görülebilir etkileri olduğu gibi kan yağlarında artış (HLD, LDL,Trigliserit ve total kolesterol) , proteinin metabolik ürünlerinin artışından dolayı böbreklerde hasar, artan protein alımı sonucu böbreklerden kalsiyum atımının artmasına bağlı osteoporoz gelişmesi gözlemlenebilir.
-Diyabet hastalarında enerjinin %20 sinden fazla protein alımı özellikle nefropati gelişimi açısından da risk oluştura bileceği yapılan çalışmalarla gözlemlenmiştir.
Sonuç olarak;
Vücuda yaralarları saymakla bitmeyen yapıtaşımız olan proteinin yüksek alımı vücudumuz için bir o kadar da zararlı olmaktadır.Etkili kilo kaybı için kişiye özel diyet , fiziksel aktivite ve motivasyon kombinasyonu gerekmektedir.Bu 3 önemli etmenlerden biri olan diyet için bu işin profesyonelleri olan diyetisyenlerden destek almanızı tavsiye ederim.Çıkmış olduğunuz yolda başarı ve mutluluklar dilerim.