Türkiye’de milyonlarca öğrenciyi ve öğrenci velisini yakından ilgilendiren YKS ile ilgili önemli değişiklikler yaşandı. Corona virüsü sebebiyle okulların kapalı olduğu ve eğitimin uzaktan devam ettiği ülkemizde, Yükseköğretim Sınavı ile ilgili flaş değişiklikler yaşandı. Öğrenciler, ‘YKS ne zaman’, ‘YKS sınav süresi uzadı mı?’ ve ‘YKS baraj puanı kaç oldu’ aramalarını internette yapmaya başladı. İşte yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin geleceği için önemli olan YKS sınavı ile ilgili son alınan kararlar…
Türkiye’de corona virüsü sebebiyle eğitimde büyük değişiklikler yaşandı. Uzun süredir okulların kapalı olduğu ülkemizde eğitim online olarak uzaktan yapılabiliyordu. Yükseköğretim Sınavına hazırlanan öğrenciler, YKS ile ilgili alınacak kararları yakından takip ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam YKS ne zaman sorusunun cevabını verdi. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav süresi kaç saat olacak? YKS taban puan değişti mi? İşte YKS ile ilgili alınan kararlar…
YKS NE ZAMAN?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS sınavının yeni tarihini açıkladı. Buna göre YKS, en son açıklanan tarihinden yaklaşık bir ay öne çekilmiş oldu. Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren YKS, 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak.
YKS SINAV SÜRESİ DEĞİŞTİ Mİ?
Alınan bu karar sonrası, sınav ile ilgili de değişiklikler yapıldı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, YKS sınavının süresinin sadece bu yıla mahsus olmak üzere 30 dakika uzatıldığını açıkladı. Daha önce 135 dakika olan süre 30 dakika uzatılarak 165 dakikaya yükseldi.
YKS TABAN PUAN DEĞİŞTİ Mİ?
Başkan Saraç, YKS de taban puan uygulamasında da değişiklik yaşandığını söyledi. Yine sadece bu yıla özgü olan uygulamaya göre, daha önce 180 olan YKS baraj puanı, bu sene 170 oldu.
Foto: Shutterstock
YKS OTURUM BİLGİLERİ
YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):
YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunludur. 2020-TYT’ye girmek isteyen adaylar, “Temel Yeterlilik Testi (TYT)” seçeneğini işaretleyecekler, 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT’ye girmek istemeyenler ise bu seçeneği boş bırakacaklardır. 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini (70,00TL.) yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların TYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.
YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):
2020-AYT’ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecekler, AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacaklardır. AYT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini (70,00TL.) yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların AYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.
YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):
2020-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini boş bırakacaklardır. YDT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu alanda değişiklik yapabileceklerdir. Bu değişikliği yaptıktan sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini (70,00TL.) yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların YDT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.