Yenidoğanlarda Görülen Gastroşizis Nedir?

yenidoganlarda-gorulen-gastrosizis-nedir-5VT9KLsx.jpg

Yenidoğanlarda Görülen Gastroşizis Nedir? / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Cerrahı için bilgi mi arıyorsunuz? Yenidoğanlarda Görülen Gastroşizis Nedir? makalesine göz atın ve Çocuk Cerrahı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, yenidoğanlarda görülen gastoşizis hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Gastroşizis, hamilelik esnasında bebekte gelişen bir doğum kusurudur. Bu durum, bebeğin karın duvarında bir açıklık oluştuğunda ortaya çıkar. Bebeğin bağırsağı bu delikten içeri girer. Bağırsak daha sonra bebeğin vücudunun dışında amniyotik sıvıda gelişir.

Açıklık çoğunlukla bebeğin göbek deliğinin sağ tarafındadır. Büyük veya küçük olabilir, ancak tipik olarak 2 ile 5 cm boyutundadır. Daha şiddetli vakalarda, mide ve / veya karaciğer bazen açıklıktan da geçebilir.

Bağırsak bebeğin vücudunun dışında olduğu için korumasızdır. Bu, tahriş olma, şişkinlik ve hasar görme ihtimali olduğu anlamına gelir.

Bu durum nispeten nadirdir ancak son yıllarda bir artış görülmüştür. Her 2.000 bebekten birinde görülür. Hamileliğin erken döneminde, dördüncü ila sekizinci haftalarda gelişir. Gastroşizis, bebeğin göbek kordonu yakınındaki karın duvarı kaslarındaki güçsüzlük nedeniyle oluşur. Bebeğiniz hamileliğiniz sırasında bu durumu geliştirirse, onunla ilgili herhangi bir belirti yaşamazsınız.

Gastroşizis bebeğiniz doğduktan sonra ameliyatla onarılabilir. Genellikle diğer malformasyonlarla ilişkili değildir.

Gastroşizise ne sebep olur?

Gastroşizisin kesin nedeni bilinmemektedir. Kalıtsal görünmüyor. Gastroşizisli bir bebeğe sahip olmak, bu durumla başka bir bebeğiniz olma olasılığınızı artırmaz.

Gastroşizis basit veya karmaşık olarak nitelendirilebilir. Bu, açıklıktan geçen bağırsak ve / veya organların ne kadar iltihaplı olduğuna bağlıdır.

Bebeğin vücudunun dışındaki bağırsak aşırı derecede hasar görmüş, örneğin dokunun bir kısmı ölmüş (nekroz olarak adlandırılır) veya bağırsak bükülmüş veya dolaşmış olabilir. Bebeğin bağırsağının bir kısmı tamamen oluşmadığında veya bağırsak tıkandığında bağırsak atrezisi ortaya çıkabilir. Mide veya karaciğer gibi diğer organlar da açıklıktan dışarı çıkabilir.

Teşhis ve tedavisi nasıldır?

Gastroşizisin gebeliğin üçüncü ayında tespit edilmesi mümkündür. Bununla birlikte, ultrasonda ortaya çıktıktan sonra, genellikle 20-24 haftada değerlendirme yapılır. Genellikle gebeliğin 18-20. haftalarında ultrason ile teşhis edilir. Mümkün olduğunca erken teşhis ve doğum planı yapmak önemlidir.

Gastroşizisli bebekler için önerilen fetal girişimler yoktur. Hamileyken durum düzeltilemez. Aksine, bebeğiniz doğduktan hemen sonra tedavi edilmelidir. Gastroşizisli her bebeğin doğumdan sonra ameliyat olması gerekir. Bebek vücut dışında bağırsağıyla yaşayamaz.

Bebeğiniz doğduktan sonra, gastroşizisin ne kadar şiddetli olduğu değerlendirilir. Gerekli tedavi türü, bebeğinizin karnının dışında ne kadar bağırsak ve / veya organ olduğuna ve bu dokulardaki herhangi bir iltihaplanma veya hasara bağlıdır.

Basit bir gastroşizis ile tedavi genellikle “birincil onarım” olarak adlandırılır. Bu, bağırsağın bebeğin karnının içine geri yerleştirildiği ve karın açıklığının kapatıldığı bir ameliyattır. Mümkünse bu ameliyat bebeğinizin doğduğu gün yapılır.

Bu tür bir onarım, göbeğin dışında nispeten az miktarda bağırsak olduğunda ve bağırsak aşırı şişmediğinde veya hasar görmediğinde gerçekleştirilir.

Bazı durumlarda birincil onarım mümkün olmayabilir. Örneğin, bebeğin vücut dışında çok miktarda bağırsağı varsa, bağırsak çok şişse, bebeğin karnında bağırsağın tamamını tutacak kadar yer yoksa bağırsağı / organları yavaşça karnın içine yerleştirmek için ameliyat gerekebilir. Buna “aşamalı onarım” denir. Bu birkaç gün içinde gerçekleşir ve iki hafta kadar sürebilir.

Aşamalı bir onarımla, bağırsağın etrafına plastik bir torba veya “silo” yerleştirilir ve göbeğe tutturulur. Her gün silo sıkıştırılır ve bağırsakların bir kısmı nazikçe içeri itilir. Bağırsağın tamamı içeri girdiğinde silo çıkarılır ve göbek kapatılır.

Ameliyat sonrası bakım

Bebeğinizin bağırsağı karnın dışında gelişmiştir. Normal şekilde çalışması için iyileşmesi ve alışması gerekir. Bu nedenle, gastroşizisli bebekler genellikle yaşamın ilk birkaç haftasında beslenme zorlukları yaşarlar.

Bu süre zarfında bebeğinize rahatlaması için ilaç takviyesi verilebilir. Bebeğinizin bağırsağı çalıştıktan sonra, genellikle yaklaşık iki ila üç hafta sonra, anne sütü veya özel mamaya başlanabilir. Bebeğiniz beslenirken ve bağırsak normal bir şekilde çalıştığında taburcu edilir.

Exit mobile version