Yemek Borusu Kanseri / Haberin Peşinde Urfa
Yemek Borusu Kanseri için bilgi mi arıyorsunuz? Yemek Borusu Kanseri makalesine göz atın ve Yemek Borusu Kanseri hakkında daha fazla bilgi edinin
Yemek Borusu nasıl bir organdır?
Yemek borusu yutak ile mide arasında yer alan kas dokusundan oluşan bir tüptür. İçini yassı şekilli hücreler döşemektedir. Yediğimiz yemeklerin zararlı etkilerine (sıcak, soğuk, ekşi, acı vs) dayanıklı bir özelliğe sahiptirler. Yutak ile mide arasındaki uzunluğu yaklaşık 25 cmdir. Boyunda, göğüs boşluğunda ve karında yer alan bölümleri vardır. En uzun kısmı göğüs boşluğu içerisindedir. İki akciğerin arasında, omurganın önünde, kalbin ve soluk borusunun arkasında yer alır.
Yemek Borusuna zarar veren dış etkenler nelerdir?
Yediklerimizin ısısı ve kıvamı çok önemlidir. Aşırı sıcak içecekler mesela çay yemek borusunu döşeyen yassı hücreleri yakmakta ve ileride yemek borusu kanserine neden olabilmektedir. Ayrıca asitli içecekler, alkol tüketimi de yemek borusuna zarar vermektedir. Sigara içen kişiler ise sigara dumanının bir bölümünü yuttukları için, dumandaki zehirli maddeler, yemek borusunu döşeyen hücreleri de kötü şekilde etkilemektedir.
Yemek Borusu Kanseri ne tür belirtiler verir?
Yemek borusu kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğü veya takılma hissidir. Hastalar kısa sürede kilo kaybederler. Yaşlı hastalarda aşırı salya üretimi de ilk belirti olabilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise ses kısıklığı ve akciğerlere, karaciğere, kemiğe sıçrama görülebilir.
Yemek Borusu Kanserine nasıl tanı konulur?
Yemek borusu kanseri genellikle 60 yaş üstü hastalarda görülür. Tanı koymak için endoskopi veya endoskopik ultrason ile parça alınması gerekir. Alınan parça mikroskop altında incelendikten sonra patolojik tanı konulur.
Kaç çeşit Yemek Borusu Kanseri vardır?
Yemek borusu kanserinin iki ana çeşidi vardır. Bunlardan ilki yemek borusunun içini döşeyen hücrelerden kaynaklanan yassı hücreli kanser (skuamoz hücreli karsinom), diğeri ise yemek borusundaki salgı bezlerinden kaynaklanan adenokanserdir (adenokarsinom). Yassı hücreli kanser, sigara, alkol ve aşırı sıcak gıda tüketimi ile ilişkili iken, adenokanser, alkol, obezite ve reflü ile ilişkilidir. Yemek borusu uzun bir organ olduğundan, uzunluğu boyunca kanser görülebilir. Gırtlak bölgesine yakın gelişebileceği gibi, mideye yakın bölgede de gelişebilir.
Yemek Borusu Kanserinin aşamaları nelerdir?
Yemek borusu kanseri diğer birçok organların kanserleri gibi dört aşamada görülür. Kanserin yemek borusu duvarını tutma ve lenf bezlerine sıçrama derecesine göre aşaması belirlenir. Lenf bezlerine hiç sıçramamış ve sadece yemek borusunun iç zarında olan tümörler ilk aşamadadır. Dördüncü aşama en ileri aşamadır ve hastalığın diğer organlara sıçradığını gösterir.
Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yemek borusu kanseri ameliyatı çok özellikli bir ameliyattır. Kanser öncelikle mide veya alt 1/3 yemek borusuna yerleşmiş ise önce batından daha sonra göğüs bölgesinden müdahale edilir. Kanser orta veya üst 1/3’e yerleşmişse batın ve göğüs bölgelerine müdahalenin yanı sıra sol boyun bölgesinden de girişim gerekir. Yemek borusu kanseri ameliyatı sadece tümörün ve lenf bezlerinin çıkarılmasından ibaret değildir. Aynı zamanda çıkarılan yemek borusu yerine benzer işlevi görecek bir sistemin kurulması gerekir. Bu amaçla yemek borusu ve lenf bezleri çıkarıldıktan sonra yemek borusunun yerine sıklıkla mideden, nadiren kalın bağırsak ve ince bağırsaktan yemek borusu yapılabilmektedir.
Kapalı Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Nedir?
Kapalı yemek borusu kanseri ameliyatı büyük kesiler yerine batında 3-4 adet 1-2 cmlik delikten, göğüs bölgesinde ise 1 veya 2 adet 2-5 cmlik deliklerden ameliyatın kamera görüntüsü aracılığıyla yapılmasıdır.
Yemek Borusu Kanserlerinde Stent Kullanılır mı?
Son aşamadaki kanserlerde hastaların tekrar yemek yiyebilmelerini sağlamak amacıyla, yemek borusuna stent konulabilmektedir. Stent ile geçiş açılmakta ve hasta tekrar ağzından yemek alabilmektedir. Bununla beraber stent erken aşama tümörlerde tavsiye edilmez, çünkü yabancı cisim olması nedeniyle yemek borusu duvarında ciddi bir reaksiyon oluşturmakta ve ileride yapılabilecek bir ameliyatı riske atmaktadır.