Yaşlanmayı Geciktiren Beslenme Planı

yaslanmayi-geciktiren-beslenme-plani-E6iNrjuO.jpg

Yaşlanmayı Geciktiren Beslenme Planı / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Yaşlanmayı Geciktiren Beslenme Planı makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Yaşlanma genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak yaşanmaktadır. Doğru bir beslenme ile hem cilt görünümündeki yaşlanmayı hem de metabolizmamızın yaşlanmasını yavaşlatabilir, hücrelerimizi onarabiliriz. Renkli beslenme, omega 3, avokado, zeytinyağı gibi yüksek kaliteleli yağları diyete eklemek, insülin seviyesini korumak yaşlanmayı geciktirmede temel unsurlardır. Bunun yanı sıra aralıklı oruç yapmak ve temiz gıda tüketmek büyük önem taşır. Çünkü ne yersek, ne içersek biz o’yuz.

Öncelikle yapabileceğimiz beslenme değişikliklerinin başında anti-inflamatuar besin kullanımı gelmektedir. Bunun için renkli beslenmek büyük önem taşır. Tabağınızda ve öğünlerinizde renk çeşitliliği olması önemlidir. Mor, turuncu, yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı renkli gıdaların hepsinden tüketmemiz gerekir. Günde 8-12 porsiyon sebze-meyve tüketmek gerekli vitamin ve mineral desteğini sağlayacağı için yaşlanmayı geciktirir. (Günde 20 avuç sebze 10 porsiyon sebze anlamına gelir.) Brokoli, roka gibi turpgiller tüketilmelidir. Ceviz, çilek ve yaban mersini bilişsel fonksiyonu artırır. Yemeklerde zerdeçal baharatını kullanmak da anti-inflamatuar beslenmede önemlidir.

Yüksek kaliteli diyet yağlarıyla beslenin ! Yumurta sarısı, somon, deniz yosunu, morina ve sardalya gibi deniz ürünlerinde omega 3 çeşidi olan DHA bulunur ve beyin gelişimde oldukça etkilidir. Orta zincirli trigliserid içeren (MCT) hindistancevizi yağı ve tereyağının ayrıştırılmasıyla oluşan ghee yağı (sade yağ) tüketebilirsiniz. Soğuk sıkım zeytinyağı da sağlıklı yağlardandır. Filagrin içeriği, birçok vitamin mineral yönünden zengin olan avokadoyu da günde 1 orta boy tüketebilirsiniz.

İnflamatuar bir hormon olan insülin seviyesinin korunması yaşlanmayı geciktiricek olan mitokondri sağlığı açısından çok önemlidir. Bu yüzden glisemik yükü düşük bir beslenme tercih edilmelidir. Tahıl ve ilave şekerlerin diyette çok fazla olması insülin seviyesinin bir anda yükselip birden düşmesine neden olur. Bu yüzden bu gıdaları diyetten çıkarmanız yaşlanmayı geciktirmek için faydalı olucaktır.

Aralıklı oruç yapabilirsiniz. Vücuttaki bağışıklık ve sindirim sistemi aynı anda çalışmaz. O yüzden sindirimi belirli saat aralıklarında durdurmak bağışıklığı güçlendirerek yaşlanmayı geciktirir.

Bunların hepsine dikkat ederken organik ve temiz içerikli gıdaya ulaşmayı unutmayın. Gıdalardaki tarım ilacı kalıntısını maksimum seviyede arındırmaya çalışın.

Gıdaları hazırlarken pişirme tekniklerine de dikkat edilmelidir. Gıdaları ısı ve teşe direk maruz bırakmayın. Yanıkların oluşmamasına dikkat edin. Kızarmış gıdaları taze sebzelerle birlikte tüketmeye çalışın.

Exit mobile version