1. Haberler
  2. Dünya
  3. Xinjiang’ın pamuk tarlalarında çalışan 90 doğumlu gençler

Xinjiang’ın pamuk tarlalarında çalışan 90 doğumlu gençler

featured

Xinjiang’ın pamuk tarlalarında çalışan 90 doğumlu gençler / Haberin Peşinde Urfa

Tarlalarda hiç çalışma becerisi olmayan Hunanlı genç kız Mo Xiaoyu, bu yılın başında cesur bir karar aldı. Xinjiang’daki 33 hektar pamuk tarlasını tek başına yönetmeye karar verdi.

Tarlalarda hiç çalışma becerisi olmayan Hunanlı genç kız Mo Xiaoyu, bu yılın başında cesur bir karar aldı. Xinjiang’daki 33 hektar pamuk tarlasını tek başına yönetmeye karar verdi.

29 yaşındaki Mo kısa boylu bir kız, çok yumuşak konuşuyor. Onunla ilk karşılaştığında herkes onun zayıf bir kız olduğunu zannediyor. Ancak arkadaşları ise cesur bir kız olduğunu biliyor.

Mo’nun arkasında aynı yaşlardaki gençlerden oluşan bir ekip var, kimi tarım bilimi dalından mezun, kimi uygulama geliştirme uzmanı, kimi makine tasarımından sorumlu… Mo’nun ortalama 30 yaşındaki genç bir tarımsal bilim ve teknoloji şirketi var.

2021 yılında Mo’nun şirketi, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Bayangolin Moğol Özerk İli’ne bağlı Lopnur ilçesinde 200 hektar tarlayı kiraladı ve “insansız pamuk tarlası” deney projesini başlattı. Tarlalarda fotoğrafçı olarak çalışan Mo Xiaoyu, iş arkadaşlarıyla birlikte Xinjiang’ın pamuk tarlalarında inovasyon yapıp mücadele etmeye başladı.

 Fotoğraf karelerindeki tarımsal “yükseltme”

 Mo Xiaoyu, Xinjiang’daki pamuk tarlalarına yaklaşınca gördüğüne inanamadı. Xinjiang’daki uçsuz bucaksız tarlalarda  biçme, ekme ve hububat toplama dahil tüm aşamalarda makineleşme söz konusu, ayrıca sulama ve gübreleme işlemleri damla sulama sistemiyle tamamlanıyor.

Bunun yanı sıra, Mo Xiaoyu, yönetim çalışmasının insan gücüne dayandığının, özellikle sulama işinin çok yorucu bir iş olduğunun farkına vardı. Mo, pamuk çiftçilerinin sulama işi için gece gündüz çalıştığını gördü.

Genellikle bir hektar tarlada bir sulama başlığı kurulup tarladaki damla sulama sistemine su sağlanıyor. Ancak başlıkların açılıp kapatılması insan gücüyle gerçekleştiriliyordu. Eğer büyük kanaldan gece yarısında su gelirse, çiftçiler gece yarısında kalkıp  başlıkları tek tek açarak tarlalara su sağlıyordu.

Mo ve arkadaşları bu durumu değiştirmeye karar verdi. 90 doğumlu mühendisler bir süre sonra deneysel tarlalardaki 270 sulama başlığını otomatikleştirdi. Ayrıca, en ileri otomatik gübreleme ve sulama makineleri yerleştirip uzaktan kontrolünü gerçekleştirdi.

Mo Xiaoyu’nun çektiği fotoğraflar ekibinin inovasyon çalışmalarının sonucunu gösteriyor. Ekip, en ileri teknolojili donanımlar ve programlama teknolojisini kullanıp, mevcut tarla yönetim metotlarını iyileştirdi. Artık insan gücüne bağımlı olan tarlalarda devriye çalışması insansız uçakla yürütülüyor.

Daha harika bir şey var, yapay zeka teknolojisi insansız uçağın çektiği görüntüleri tanıyıp, pamukların tohumlama oranı, büyüme ve böcek durumunu analiz edebilir hale geldi. Deneysel tarlaları takip eden Mo Xiaoyu da yeni tarım teknolojisinin bir öğrencisi oldu.

 200 hektar tarlanın misyonu nedir?

 

200 hektarlık pamuk tarlalarının yönetimi için kaç kişi gerekir? Tarlaları kiralayan Mo, ekimden önce yerli çiftçilere söz konusu soruyu sordu. Cevabı ise 20 ila 30 kişi oldu.

Ancak deneysel tarlalarda sadece Qi Haipeng ve Lin Lei dahil birkaç genç yönetimi gerçekleştiriyor. Yönetimlerine yaşlı çifçilerin tecrübeleri rehberlik etmiyor. Çünkü artık insanlara gerek duyulmadan tarlalarda kurulan tarımsal işleyişi kaydetme cihazı, küçük çaplı iklim istasyonu ve toprak sensörü gibi nesnelerden oluşan bir donanım ağı sağlıyor. Deneysel tarlalarda işi yapan insansız uçaklar ve akıllı yönetim sistemidir.

 Ekibin diğer üyeleri Guangdong eyaletindeki merkezde ar-ge çalışmasını yürütüyor, belli aralıklarla tarlalara gidip ihtiyaçları belirleyip yeni donanımları deniyor. Bu kapsamda 2021 yılında toplam 100 ziyaret gerçekleştirildi.

Geçen yılın Ekim ayında deneysel tarlaların birkaç fırtına  felaketine uğramasına rağmen, hektar başına üretim miktarı 3 bin 810 kilogramı buldu. Beklentilere henüz karşılamamasına rağmen deneme aşamasındaki insansız tarım çalışmasında yüzde 60 başarı oranıyla büyük ilerleme kaydedildi.

32 yaşındaki Ai Haipeng, bir yıl içinde olgunlaşmış bir insansız çiftlik yönetim modelini geliştirdiklerini, tarım sektörünün masrafları ve zorluğunu büyük ölçüde düşürdüklerini belirtti. Ai Haipeng, gelecekte tarım işleri bilmeyen gençlerin de sektöre katılabileceğini sözlerine ekledi.

1993 doğumlu Lin Lei, hektar başı üretimi 6 bin kilograma  ulaştırmayı ve yönetim aşamasındaki insansızlık oranını yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 “Yeni köylüler”in yeni karar

 Bir yıl süren denemelerden sonra Mo, insansız tarım modelinin kopyalanıp kopyalanamayacağı sorusunu düşünmeye başladı. Bu yılın başında Mo, 200 hektarlık deneysel tarlaların altıda birini test etmeye karar verdi.

Ekibini ikna ettikten sonra Mo Xiaoyu, 33 hektar tarlanın yönetim yetkisini aldı. Bugünlerde Mo, ekibindeki birçok “usta”dan tarım tecrübelerini öğreniyor. Mo, tek başına 33 hektar tarla yöneteceğini, ancak arkasında ekibinden tam süreçli teknolojik destek olduğunu vurguladı.

Mo, yönetimin kolaylığı için ilçe merkezindeki apartman binasından ayrılıp tarlalara en yakın bir köyde ev tuttu. Ev sahibi sıcakkanlı bir Uygur çift. Yaşlı çift Mo’nun odasını dekore etmek için uzun zaman harcadı.

Mo, bu Uygur çiftin kendi dedesi ve büyükannesini hatırlattığına işaret ederek, yeni eve taşındıktan sonra Uygur köyüne entegre olacağını dile getirdi.

Mo, “Sadece deney tarlalarının yönetim modeli değil, aynı zamanda ‘yeni tip köylü’nün yaşam modelini denemek istiyorum. Tarım ve köyler, daha güzel tasarım ve beklentilere değerdir.” diye konuştu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Xinjiang’ın pamuk tarlalarında çalışan 90 doğumlu gençler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!