Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Dikkat / Haberin Peşinde Urfa
Göz Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Dikkat makalesine göz atın ve Göz Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
-
Ameliyattan sonra gözünüz aksi söylenmediği müddetçe 3 gün kapalı kalmalı. (Eczaneden temiz kapama pamuk ve bantları alıp günlük olarak değiştirebilirsiniz)
-
Gözünüze bir hafta süreyle su değdirmeyiniz; başınızı arkadan yıkayınız ve gövdenizi ayrı olarak yıkayınız ıslak pamuklarla göz etraflarını ve yüzünüzü temizleyiniz. Boydan duş almayınız gözünüze su kaçabilir ve enfeksiyon kapabilir. Bir haftayı tamamladıktan sonra duş şeklinde gözünüz kapalı olarak ve gözünüzü ovalamadan banyo yapabilirsiniz.
-
Gözünüzü temiz olmayan mendil, kağıt havlu vs. ile silmeyiniz
-
Gözünüze basmayınız ve travmalardan koruyunuz.
-
Taburcu olurken mutlaka doktorunuza hangi ilaçları kullanmanız gerektiğini, damla verilmişse günde kaç kere ve ne kadar süre ile damlatmanız gerektiğini sorarak öğreniniz.
-
Taburculuk sonrasında gözde bir miktar batma ve ağrı (ağrı kesiciye cevap veren) normal kabul edilebilir. Ancak gözde yeni başlayan şiddetli AĞRI (ağrı kesiciye cevap vemeyen), KIZARIKLIK, GÖRME DÜZEYİNDE ANİ KÖTÜLEŞME, gibi şikayetleriniz olursa mutlaka en kısa sürede bir göz hekimi tarafından değerlendirilmeniz gerekir. Göz tansiyonunuz yükselmiş veya enfeksiyon kapmış olabilirsiniz!… Bu durumda hızla ilave tedaviler almanız gerekebilir.
-
Gözünüze bir madde verilip verilmediğini (GAZ; Silikon gibi) mutlaka doktorunuzdan öğreniniz. Eğer verildiyse operasyondan sonra baş pozisyonu önemli olup mutlaka doktorunuza nasıl yatmanız gerektiğini ve ne kadar süre ile böyle yatmanız gerektiğini sorarak öğreniniz ve söylenen pozisyonda kalınız.
-
Gözünüze GAZ verilmişse ;
-
Gözünüzün önünde siyah bir karartı hissetmeniz normaldir.
-
Gözüne GAZ verilen hastaların UÇAK ile seyahat etmesi kesinlikle yasaktır!!. Gaz tamamen çekilinceye kadar diğer seyahat araçlarını tercih ediniz.
-
Herhangi bir nedenle genel anestezi almanız gerekirse (acil durumlarda) mutlaka anestezi doktoruna gözünüzde gaz olduğu bilgisini veriniz ve ona göre uygun anestetik madde seçimini sağlayınız. Bu durumda azot içeren anestezi verilmesinden kaçınılmalıdır, aksi taktirde gözünüz çok ciddi zarar görebilir.
-
Verilen gazın türüne göre gaz, 2-6 hafta kadar gözde kalır ve bu süre içinde görmenizi engeller. Bu gaz zaman içinde her hafta azalarak kendiliğinden çekilir ve görme alanınız özellikle üst yarıdan başlayarak giderek açılır. Üst yarıda görebildiğiniz alanda ani bir kararma olması hemen doktorunuza başvurmanız gerektiğini ve yeni müdahale gerekebileceğini işaret eder.
-
Genellikle 10-15 gün aralıklarla gaz tamamen çekilinceye kadar kontrol muayeneleri olmanız gerekir. Taburculuk sonrası size daha geç randevu verilirse mutlaka doktorunuzu uyarınız!!!
-
-
Gözünüze SİLİKON verilmişse;
-
Silikon genellikle en az 3 ay süreyle gözde kalır ve sonrasında alınması için yeni bir ameliyat yapılır.
-
Silikon ömür boyu gözde kalabilen bir madde değildir ve bir süre sonra bozularak göze zarar vermesi muhtemeldir. Mutlaka belli aralıklarla kontrolü gereklidir.
-
Silikon alınması sonrası retina dekolmanının nüks etme riski olduğu unutulmamalıdır.
-
-
ACİL DURUMLARDA direkt olarak doktorunuzu arayınız.