Uyku Apnesi, Koronavirüs Hastalık Riskini Artırıyor

uyku-apnesi-koronavirus-hastalik-riskini-artiriyor-6ttdhqwK.jpg

Uyku Apnesi, Koronavirüs Hastalık Riskini Artırıyor / Haberin Peşinde Urfa

Göğüs Ağrısı için bilgi mi arıyorsunuz? Uyku Apnesi, Koronavirüs Hastalık Riskini Artırıyor makalesine göz atın ve Göğüs Ağrısı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Koronavirüs pandemisinde , Uyku Apnesi , dikkat edilmesi gereken çok önemli bir risk durumudur.

Uyku Apnesi , toplumda görülme sıklığı %5 olmasına rağmen , çoğu kişi, kendisinde bu hastalığın olduğundan habersiz, bununla birlikte yaşamaktadır.

Uyku Apnesinin Belirtileri: Şiddetli horlama , uykuda nefesin kesilmesi ve arkasından şiddetli horlamalarla nefes alma , bunlarla birlikte gece sık tuvalete kalkma , yüksek tansiyon , nefes alma mücadelesiyle geçen uykunun sonunda sabah yorgun mutsuz uyanma , gün içinde yorgunluk, uykululuk halleri , konsantrasyon azalması ,unutkanlık halleri , trafikte uyuklamalar oluyorsa sizde uyku apnesi olabilir. Çoğu zaman , hastalık olabileceğini düşünmediğimiz , gün içi çalışma hayatımızın yoğunluğu , iş yorgunlukları gibi kendimize göre bir çok mazereti olabilen bu gibi durumlardan, şikayet olarak farkında olup doktora gitmeyiz. Uyku Apnesi , sinsice, farkına varılmadan ilerler ve, tansiyon hastalığı ,kalp ritim bozuklukları, kontrol edemediğimiz şeker hastalığı , tedavi cevap vermeyen astım , diyete rağmen aşırı kilo alma gibi, uyku apnesinin zamanla neden olduğu durumlar ortaya çıkınca çare aramak için doktora gideriz.

Uyku apnesi koronavirüs hastalığı için risk oluşturuyor: 

1- Apneler ,bağışıklık sistemini zayıflamasına neden oluyor: Uyku bozuklukları, uykusuzluk, bağışıklık sistemimizi zayıflamasına neden olur. Apneler uyku yapımızı parçalar, yeterli uyku almamızı engeller. 

2- Uykuda oksijen azalması nedeniyle : uyku apnesinin şiddetine, göre uyku esnasında oluşan oksijen yetersizliği , kalp damar hastalıkları , yüksek tansiyon, kronik inflamasyon, şişmanlama (obezite ) durumlarının oluşmasına, ve bu durumlarda Koronavirüs hastalığının ağır seyretmesine, tedavi esnasında yoğun bakım ihtiyacına neden olabiliyor. Uyku Apnesi durumundan şüpheleniyorsak yapılması gerekenler: 

Uyku Bozuklukları ile ilgili merkezde , Uyku laboratuvarına bir gece yatırılarak , Uyku apnesinin teşhisi , şiddeti ölçülerek tedavisinin planlanması yapılır. 

Uyku Apnesi kesin tedavi edilebilen bir hastalıktır. Önemli olan diğer hastalıkların ortaya çıkmasına fırsat vermeden ,erken tanınması ve tedavi edilmesi zorunlu bir durumdur.

Exit mobile version