Üst Solunum Yolu Hastalıklarından Korunma Yolları / Haberin Peşinde Urfa
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu için bilgi mi arıyorsunuz? Üst Solunum Yolu Hastalıklarından Korunma Yolları makalesine göz atın ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu hakkında daha fazla bilgi edinin
Üst solunum yolu hastalıkları genelde mevsim geçişlerinde karşılaşılan sorunlardandır. Kapalı ve havasız ortamlarda vakit geçirilmesi, düzensiz beslenme ve daha pek çok durum üst solunum yolu problemlerine davetiye çıkarmaktadır. Bireyler üst solunum yolu hastalıklarından korunma yolları konusunda bilinçli bir şekilde hareket ederek özellikle de mevsim geçişlerini sorunsuz olarak atlatabilir. Burun akıntısı, boğaz ağrısı ve yüzde dolgunluk hissi gibi durumlarla başlayan üst solunum yolu enfeksiyonları daha sonra öksürük ile devam eder.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Daha çok çocukları etkileyen bu hastalıklar;
-
Akut faranjit
-
Faranjit
-
Bronşit
-
Bronşiyolit
-
Larenjit
-
Sinüzit
-
Grip
-
Nezle şeklinde sıralanabilir.
Çocuklarda bu hastalıklar için bazı tedbirler alınmalıdır. O halde üst solunum yolu hastalıklarından korunma yolları için çocukların beslenmesine ekstra özen gösterilmelidir. Mevsim geçiş dönemlerinde bol sıvı tüketmesi ve bulundukları ortamların sürekli havalandırılması gereken çocukların bu dönemde okula gönderilmemesi şarttır. Ayrıca yaşam alanında sigara tüketilmemeli ve hızlı bir şekilde doktor muayenesiyle beraber tedavi sürecine başlanmalıdır. Diğer faktörler yazımızın devamında tüm detaylarıyla paylaşılmıştır.
Bağışıklık Sistemi Güçlendirilmeli
Üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için öncelikle vücut bağışıklığı güçlendirilmelidir. Bunun sağlamanın yolu ise dengeli ve düzenli bir beslenme programının oluşturulmasıdır. Mineral ve vitamin desteği alınarak bol C vitamini tüketilmelidir.
Grip Aşısı Yapılmalı
6 yaşından büyük olan her çocuk ve yetişkin için grip aşısı çok önemlidir. Ancak 5 yaşın altı ve 65 yaşın üstündeki kişiler için grip rahatsızlığı bazı komplikasyonların gelişmesine neden olabilir. Öte yandan aşıya alerjisi olanlar için grip aşısının önerilmediği de unutulmamalıdır.
Antibiyotik Kullanımına Dikkat Edilmelidir
Pek çok kişi soğuk algınlığı durumunda antibiyotik kullanımına başvurmaktadır. Ancak gerekli tedavi süreci başlatılmadan ve doktor reçete etmeden antibiyotik kullanılmamalıdır. Genelde bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda doktorun önereceği bu ilaçlar;
-
Baş ağrısı
-
Siyah burun akıntısı
-
Balgamda kan
-
Ateş
-
Bilinç bulanıklığı gibi durumlarda reçete edilmektedir.
Yeteri Kadar Sıvı Alınmalıdır
Üst solunum yolu hastalıklarından korunma yolları arasında yeterli sıvı alımı da bulunmaktadır. Öncelikle üst solunum yolu problemlerinin süresini uzatabilen bitkisel bir tedavi ya da ilaç yoktur. Haliyle doktor kontrolü dışında kullanılabilecek tüm takviyeler farklı komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden başlangıçta bol sıvı alınmalı ve vücut dinlendirilmelidir. Yine doktor kontrolünde yaşanabilecek ağrılar ve ateş için ağrı kesicilerden yararlanılabilir.
Son olarak düzenli beslenme programı oluşturulmalı ve vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineraller yeteri kadar alınmalıdır.