URFA’DA ‘KORONAVİRÜS’ DENETİMLERİ SÜRÜYOR: YASAL İŞLEM YAPILACAK

20200331142008-56970-71262

Türkiye genelinde alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında Şanlıurfa Valiliği tarafından oluşturulan kurullar, denetim ve bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor.

Virüs salgınının önlenmesi amacıyla insanların toplu halde yakın mesafede bulunduğu ticari ve sosyal alanların tamamının kapatıldığı Şanlıurfa’da, zorunlu olarak faaliyetlerine devam eden işyerleri ve kamu kuruluşlarında alınan tedbirler, kontrol takip kurulları ve komisyonlarca denetleniyor.

Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Ticaret İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından oluşturulan Gıda Maddelerinin Hijyen, Fiyat ve Arz Kontrol Takip Kurulu, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü yetkilisinin de katılımıyla OSB’deki fabrika ve çağrı merkezlerini ziyaret ediyor.

Şanlıurfa OSB’deki fabrika ve çağrı merkezlerine giderek, işletmelerin koronavirüs salgın riskine karşı aldığı tedbirleri inceleyen kurul üyeleri, yetkilileri bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarına öncelik veriyor.

İşyeri ziyaretlerinde, işletmelerin aldığı tedbirlerin İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararlarına uygunluğunu, personelin servisle gidiş geliş düzenlemelerini, iş yerine girişlerde vücut ısısı ölçümleri, vardiyalı personelin çalışma durumları, hijyen kuralları ve sosyal mesafenin korunması gibi hususları denetleyen kurul, tedbir kararlarına uygun olmayan işletmelere de yasal işlem yapıyor.

Yapılan kontrollere katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararların tatbikini sıkı şekilde denetlediklerini ve kararlara aykırı hareket ettiği belirlenen işyerlerine cezai işlem uyguladıklarını söyledi. 

İl Hıfzısıhha Kurulunda alınan kararların sahadaki tatbikini sürekli olarak denetlediklerini kaydeden Çakmaklı, fırınlar, marketler, pazar yerleri ve gıda satışı yapan diğer işyerlerinde de denetim ve bilgilendirme faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, “Vatandaşlarımızın, gıda maddeleri üretim ve satışında hijyen kurallarına uymayan işletmeleri ALO 174 Gıda Hattı veya 0501 171 0 174 Whatsapp İhbar Hattı ile kurulumuza bildirmelerini rica ediyoruz. Aynı zamanda işletmelerimizin ve esnafımızın da tedbirler kapsamında alması gereken hijyen ve diğer düzenlemelere yönelik sorunlarının etkin şekilde çözülmesi için yanlarındayız. Amacımız işletmelerimizi ve esnafımızı cezalandırmak değil, ilimizde koronavirüs salgın riskinin önlenmesidir” diye konuştu.

TEDBİR KARARLARINA UYMAYANLARA CEZALAR VAR
Koronavirüs salgınının önlenmesi amacıyla İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu tarafından alınan ve kamuoyuna duyurulan kararlara uymayan şahıs ve tüzel kişiliklere, her ihlalde ayrı ayrı olmak üzere 15993 Sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 3.150 TL, Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince 392 TL para cezası uygulanıyor. 

İşletmelerde gerekli hijyen tedbirleri ve İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararların aykırı hareket eden sorumlular hakkında ise “Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma” başlıklı Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi gereğince “2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükümleri gereğince adli ve idari işlem başlatılıyor.

Exit mobile version