URFA’DA CİNSİYETİ OLMADAN DOĞAN BEBEK, SAĞLIĞINA KAVUŞTU

URFA’DA CİNSİYETİ OLMADAN DOĞAN BEBEK, SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Erken yaşta evliliklerin ve akraba evliliklerinin sık görüldüğü Şanlıurfa’da doğuştan cinsiyeti ve idrar yolu olmayan 4 aylık bebek, yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.

Türkiye’nin en genç ili olan ve doğum oranı yüksek illerin başında gelen Şanlıurfa’da erken yaştaki evlilikler ve akraba evliliklerinden dolayı nadir görülen hastalıkların sayısı artış gösterdi.

Son olarak kentte meydana gelen olayda, akraba olan Salih B. ile Hatice B.’nin bebeği, idrar yolu ve cinsiyeti kapalı şekilde doğdu. Bebeğin idrara çıkamaması üzerine aile, kız mı, erkek mi diye şüphe ettikleri çocukları ile Harran Üniversitesi Araştırma Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi servisine başvurdu.
 

Çocuk Cerrahisi Erman Dörterler tarafından yapılan tetkiklerin ardından, idrar yolları ve cinsiyet karışıklığı teşhisi konulan bebek için Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Sürer’den yardım istendi. Kente gelen Sürer, hormonal sorunlardan dolayı ortaya çıkan vakanın, Şanlıurfa’da teşhis edilmesinin önemli bir başarı olduğunu söyledi.
 

Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Sürer, yapılan operasyonla ilgili açıklamasında, “Özellikle Şanlıurfa’da erken yaşta anne olma yaşı yüksek, dolayısıyla küçük yaşta anne olan ebeveynler, bu tip problemli çocukların dünyaya gelmesine neden oluyor. Bebeğin kız mı, erkek mi olduğu anlaşılmaması nedeniyle hasta yakınları, genellikle yüksek maliyetlerle başka illerdeki hastanelere gidiyordu. Ancak son dönemlerde Harran Üniversitesinde zor olan bu vakaların teşhis ve tedavisi yapılmaya başlandı. Bu nedenle hem hasta, hem de yakınları büyük bir eziyetten kurtuldu. Hastamız 4 aylık, onun iç cinsiyeti ve idrar yolları hakkında bilgi sahibi olmak için ilk önce endoskopi çalışmasını yürüttük. Bebeğin gerçek cinsiyetinin kız olduğunu belirledik. Kapalı olan idrar yolu açıldı. Cinsiyettin tam aktif olması için ileriki dönemlerde bir ameliyat yapılarak hayatına sağlıklı bir şekilde devam edecektir” dedi.
 

DÖRTERLER: NE YAZIK Kİ URFA’DA SIK GÖRÜLÜYOR
Harran Üniversitesi Araştırma Tıp Fakültesinde görevli Çocuk Cerrahisi Erman Dörterler ise “Çocuk doğumlarının çok yüksek olduğu Şanlıurfa’da, genelde Türkiye’deki diğer illerde nadir olan bu vaka ne yazık ki bu bölgemizde fazla görülmesine neden oluyor. Oldukça süreci zor olan bu vakaların, teşhisi burada yapılması mümkün değildi. Son yıllarda hastanenin fizik yapısı ve donanımı artmasıyla birlikte bu konuda uzman olan İlhami Sürer hocamızın buraya gelmesiyle bu tür vakaların takibi ve operasyonunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu durumda hastalarımız hem ekonomik olarak, hem de operasyon sonrası takibi için büyük bir maddi külfetten kurtuluyor” şeklinde konuştu.

Endoskopiye alınan bebeğin cinsiyetinin kız olduğunun tespit edilmesi üzerine aile, bebelerinin sağlığına kavuşmasına vesile olan doktorlara ve hastane yönetimine teşekkür etti.

Exit mobile version