1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de kişi başına düşen buğday üretimi ortalama 250 kilogramdır

Türkiye’de kişi başına düşen buğday üretimi ortalama 250 kilogramdır

featured

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bu yıl dünya buğday üretiminin 800 milyon tona ulaşmasının beklendiğini, Türkiye’de üretim tahmininin ise 21,5 milyon ton olacağını bildirdi.

Tiryakioğlu, bu rakamlara göre kişi başına buğday üretiminin küresel olarak 100 kilogram (220 pound), Türkiye’de ise 250 kilogram civarında olduğunu vurguladı. Türkiye’nin buğday üretimindeki gücünün doğrudan tahıl, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün performansını yansıttığını vurguladı.

2023 yılı verilerine göre Türkiye’nin yıllık buğday unu ve makarna ihracatı 5 milyon tondur.

Aynı zamanda Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı olan Tiryakioğlu, Türkiye’nin bu yılın ilk yarısında hububat ve bakliyat ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 6,9 ​​artarak 5,9 milyar dolara (193 milyar TL) ulaştığını kaydetti. En çok ihracatın Irak ve ABD’ye yapıldığını belirtti.

Tiryakioğlu, Rusya ve ABD’de yağışların artması ve yüksek üretim beklentisinin tahıl fiyatlarını yumuşattığını, Türkiye’nin buğday ithalatına uyguladığı ithalat yasağının da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığını söyledi.

Küresel ürün arzının arttığı ve para arzının sınırlı olduğu böyle bir dönemde Türkiye’nin dengeli bir ticaret politikası izlediğini ifade etti. Ayrıca buğday ithalatına tekrar izin verilmesinin özellikle makarna gibi sektörlerde hammaddeler için rekabetçi fiyatlar bulma üzerindeki potansiyel etkisini de ele aldı.

Tiryakioğlu, bu yıl küresel buğday üretiminin 800 milyon tona yaklaştığını vurgulayarak, “Bu rakamlar, küresel nüfusa göre ayarlandığında dünya çapında kişi başına yıllık 100 kilogram buğday üretimi anlamına geliyor. Öte yandan, 85 milyonluk nüfusa sahip Türkiye, kişi başına yıllık 250 kilogram buğday üretiyor ve 21,5 milyon ton verim elde ediyor. Ülkemizin buğday üretimindeki gücü, tahıl, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörümüzün performansını doğrudan yansıtıyor. 2023 verilerine göre Türkiye’nin buğday unu ve makarna ihracatının toplam yıllık miktarı 5 milyon tona ulaşıyor.

“Geçtiğimiz yıl 164 ülkeye 3,5 milyon ton buğday unu ihraç eden Türkiye, 2015’ten bu yana bu alanda ilk sıralarda yer alıyor. Kilogramı 2 ila 4 dolar arasında değişen birim fiyatlarla kurabiye, kek, kakao ürünleri, yağlı tohumlar ve baharatlar gibi katma değerli ürünleri kapsayan sektörümüzün bir özelliği de bu stratejik ürün alanını elinde tutması.”

Tiryakioğlu ayrıca Türkiye’nin Avrupa’nın önde gelen tarım üreticisi statüsüne vurgu yaparak, bir diğer özelliğinin de tahıl ve bakliyat sektöründe Türkiye’nin ticaret açığı vermemesi olduğunu belirtti. Türkiye’nin 2023’te 1,5 milyon tondan fazla kurabiye ve kek, yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ, 1 milyon tondan fazla şeker ve şeker ürünleri ve yaklaşık 1 milyon ton kakao ürünü ihraç ettiğini ve sektörün toplam dış ticaretinden yaklaşık 12,5 milyar dolar gelir elde ettiğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun hesaplamalarına göre, Türkiye’nin tahıl, değirmen ürünleri, malt, nişasta, yağlı tohumlar ve meyveler, çeşitli tahıl ve tohumlar, saman ve yemler, şeker ve şeker ürünleri, kakao ve kakao preparatları, hayvanlar için çeşitli gıda preparatları gibi kategorilerdeki toplam ithalat ve ihracatının benzer seviyelerde olduğu görüldü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de kişi başına düşen buğday üretimi ortalama 250 kilogramdır
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!