Salgın sürecinde büyük sıkıntılar yaşayan ve yaşamaya devam eden esnafların ülkemizdeki sayısını biliyor musunuz, peki kaç işyeri, kaç huzurevi ve kaç hapishane ve kaç kahvehane bulunmakta?
Ülkemizde kaç öğremenevi, kaç hapishane, kaç esnaf, kaç işyeri, kaç huzurevi ve kaç otel ve kaç kuyumcu bulunuyon merak ediyor musunuz?
İşte dikkatinizi çekecek istatistiki veriler….
Ülkemizde hemen her iş kolunun tesisi, her sektörün de bir üst çatısı bulunuyor. Bu konuda başı kamu kurum ve kuruluşları çekmekte. Türkiye’nin hemen her il ve ilçesinde bulunan öğretmenevleri ise listenin ilk sırasında. Diğer bazı verilere de göz atmak gerekirse; işte ülkemizdeki bazı tesislerin profili:
539 öğretmenevi bulunuyor
Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesindeki veriye göre Türkiye’de 539 adet öğretmenevi bulunuyor.
Öğretmenevlerinin faaliyet amacı temel olarak eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacı ile dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını imkânlar doğrultusunda karşılamak olduğundan tesisi kullanan eğitim çalışanlarına uygulanan fiyat tarifesi ile diğer kişi ve guruplara uygulanan fiyat tarifesi farklılık göstermektedir.Bu tesislerden sivillerin de yararlandığını belirtmek önemli bir not olacaktır.
Lojman sayısı 238 bin 37
Ülkemizdeki lojman sayısı ise şöyle: 2021 Bütçe Gerekçesi’nde genel bütçeli idarelerin 30 Haziran 2020 itibarıyla toplam lojman sayısı 238 bin 37, toplam sosyal tesis sayısı da bin 471 olarak yer aldı. Lojman ve sosyal tesislerin toplamı 239 bin 508’e yükselmiş durumda.
57 otel zinciri var
Peki otel sayımızda durum nedir; Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) araştırmasına göre, Türkiye’de zincirinde 3 ve üzerinde otel bulunan 57 otel zinciri faaliyet gösteriyor. Bunun 44’ü yerli, 13’ü yabancı zincirlerden oluşurken, bu zincirlere bağlı 628 tesiste oda sayısı 145.450 adet.
İstanbul’da 2.878 konaklama tesis mevcut
Konaklama verileri de dikkati çekici; Konaklamada İstanbul başı çekiyor. 2020 İstanbul Konaklama Envanteri tamamlandı. Buna göre İstanbul’da kayıtlı 2.878 konaklama tesisi kayıt altına alındı.2.878 Konaklama Tesisi’nin 637’si Kültür ve Turizm Bakanlığından Turizm İşletme Belgeli, 2.241’i Belediye ruhsat belgeli. İstanbul’un 2 ilçesi; Sultangazi ve Sultanbeyli’de resmi kayıtlara göre konaklama tesisi bulunmamaktadır
Huzurevi sayımız 327
Peki Huzurevi sayımız nedir: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre Türkiye genelinde 327 adet Huzurevi bulunuyor. Bu rakam İstanbul’da 98 tane olarak görülüyor.
Hapishane sayısı 355
Hemen her geçen gün dolduğu hatırlatılan hapishanelerdeki durum şöyle: Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, son 5 yılda 94 ceza infaz kurumunun inşa edildiğini ve Türkiye’de toplam ceza infaz kurumu sayısının 355 olduğunu açıklamıştı. Bakan Gül, ayrıca 17 Temmuz itibariyle cezaevlerinde 232 bin 342 hükümlü ve 48 bin 752 tutuklu bulunduğunu bildirdi.
700 bin kahvehane bulunuyor
Salgın dolayısıyla sıkıntılı günler yaşayan kahvehanelerde durum: Resmi kayıtlara göre ülkemiz genelinde kahvehanelerin sayısı 700 bin. Üç büyükşehirdeki durum ise şöyle: İstanbul’da 34 bin. Ankara’da 21 bin. İzmir’de 7 bin kahvehane bulunmakta.
1 milyon 953 bin esnaf, 2 milyon 103 bin iş yeri
Özellikle içerisinde bulunduğumuz salgın döneminde büyük sıkıntı çeken ve çekmeye de devam eden esnaflarımıza göz atmak gerekirse; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerinden derlediği bilgiye göre, 31 Ağustos itibarıyla ülkedeki esnaf sayısı 1 milyon 953 bin 120’ye ulaştı. Bu esnaflara ait 2 milyon 103 bin 745 iş yeri kayıtlara geçti.
47 bin kuyumcu faaliyette
Ekonominin önemli ayaklarından kuyum sektöründe durum şu şekilde: Türkiye çapında 250 bin kişi bu alanda istihdam ediliyor ve gene Türkiye çapında toplam 47 bin adet kuyumcu var.
Kuyumcular da salgın sürecinin bir an evvel çözülmesi ve sektörel hareketliliğin başta düğünler olmak üzere başlamasını umut ediyor.