TSH testi nedir? TSH belirtileri nelerdir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? / Haberin Peşinde Urfa
Tirodi uyarısı hormon olan TSH, tirodi bezini uyararak hormon üretmesini tetikler. Ancak bazı nedenlerden ötürü bu ya çok yüksek ya da çok az salgılanır. Bunun akabinde ortaya ciddi sağlık sorunları çıkar. Yapılan kan testi sonucu TSH’nin üretim miktarı belirlenir. TSH testi nedir? TSH belirtileri nelerdir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?
Tirodi uyarısı hormon olan TSH, tirodi bezini uyararak hormon üretmesini tetikler. Ancak bazı nedenlerden ötürü bu ya çok yüksek ya da çok az salgılanır. Bunun akabinde ortaya ciddi sağlık sorunları çıkar. Yapılan kan testi sonucu TSH’nin üretim miktarı belirlenir. TSH testi nedir? TSH belirtileri nelerdir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?
Peptit bir yapıda olan tiroid stimülan hormon, trioid bezlerini uyararak hormon üretmelerini sağlar. TSH olarak kısaltılan bu hücre yapısı kan yoluyla tiroide ulaşır. Sinir hücreleri sayesinde tiroid bezlerini uyarır. Trioid bezlerinin en sağlıklı çalışmasını sağlayan doğal ilaç iyot tuzudur. İyot tuzu vücuda alındıktan sonra bağırsaklarda emilme yoluyla kana karışır. Buradan TSH ile beraber tiroid bezlerine ulaşır. Tiroid bezlerinin hormon üretmesini sağlayan TSH’nin yüksekliği ya da düşüklüğü kan testinde ortaya çıkar. Gün içinde sürekli olarak değişen TSH seviyesi uyumaya yakın artarken öğle vaktine doğru düşer. Kadınlarda ise adet döngüsünden ötürü sıklıkla değişir.
TSH SEVİYESİ NE KADAR OLMALI?
Yapılan kan testinde normal olarak kabul edilen değer miktarları; 0.35-4.5 mU/ml
Yaş ortalaması 17- 30 yaş olanlarda 4.5 mU/ml, 2.5 mU/ml
Yaş artıkça bu seviye oranı da artar
TSH DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?
Tiroid bezinin fazla çalışması TSH miktarının düşüklüğü anlamına gelir. Bu da hipertiroide yol açar. Hormon seviyesi düşüklüğü bağlı dengelenmediğinden artar. Beraberinde iştah artışı, kalp hızında yükselme ve sinirlilik gibi sağlık sorunları yaşanır. Bunun yanı sıra terleme, titreme ve el ayaklarda terleme görülür. Tiroid bezleri büyüdükçe kas gücü azalır. TSH düştükçe artan tiroid hormonu graves hastalığı, tiroit nodülleri ( boğaz kenarı ya da kulak arkasında), vücut aşırı miktarda iyot tükettiğinde tuz ihtiyacı artar. TSH düşüklüğü sonrası görülen hastalıklar bağışıklığın zayıflamasına yol açar.
TSH DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
TSH miktarındaki düşüklüğün altında yatan neden araştırılır. Bu durumda hem ilaç hem de cerrahi operasyonlar gerekebilir. Tiroit bezlerinin aşırı büyümesi çevresindeki diğer organlara da ciddi hasar verebilir. Özellikle ses telleri baskılanır. Bu da konuşma kaybına bile yol açabilir. Genellikle uzmanlar büyüyen bezleri alır.
TSH YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?
Yüksekliği ise düşüklüğün tam tersi bir durum yaşanır. Bu kez hormonal düşüklük ve bezlerdeki işlevlerde azalma meydana gelir. TSH yüksekliği vücutta gözle görülür bozukluklara neden olur. Aşırı kilo alımı, kıllanma, depresyon ve hafızada zayıflama gibi sağlık sorunları yaşanır. Bunun yanı sıra TSH oranı yüksek kadının adet döngüsü de bozulur. Ayrıca virüslere bağlı hastalıklara yakalanma oranı artar. Metabolizmanın sistemini olumsuz etkiler.
TSH YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
10 mU/mL üzeri olan kişilerin mutlaka tedavi görmesi gerekir. Belirti ve bulgular gözle görülür olduğundan hemen teşhis edilip tedavisine başlanılır. Yüksekliğe bağlı görülen hastalıklarında tedavisine bununla beraber başlanılır. Özellikle uzmanlar karbonhidrat gıdalarının bu süreçte tüketilmemesini önerir. İlaç takviyeleriyle hormon seviyesi artırılır.
tsh nedir,tsh testi neden yapılır,hormon testi,tsh testi yüksekliği,tsh testi düşüklüğü