TKYD Anadolu Panelleri’nin 3’üncüsü Trabzon’da yapıldı / Haberin Peşinde Urfa
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) Dünya Gazetesi iş birliği Yapı Kredi sponsorluğunda hayata geçirdiği, Anadolu’daki şirketlere kurumsal yönetimin öneminin anlatıldığı “Anadolu Panelleri” serisinin bir yenisi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) Dünya Gazetesi iş birliği Yapı Kredi sponsorluğunda hayata geçirdiği, Anadolu’daki şirketlere kurumsal yönetimin öneminin anlatıldığı “Anadolu Panelleri” serisinin bir yenisi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı.
Panelin açılışında konuşan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “TKYD olarak son 20 yıldır edindiğimiz bilgi birikimiyle Anadolu’yu şehir şehir geziyoruz. Kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Değişimi yalnızca kendi şirketimiz için değil ülkemizin, toplumumuzun refahı için de gerçekleştirmeliyiz” mesajını verdi.
Kurumsal yönetim anlayışının ülkede tanınması, gelişmesi ve en iyi uygulamalarıyla hayata geçirilmesi amacıyla 2003 yılından beri faaliyetlerini yürüten Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), Dünya Gazetesi işbirliği ve Yapı Kredi sponsorluğunda gerçekleştirdiği “Anadolu Panelleri” serisinde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Trabzon’daki iş insanları ile bir araya geldi.
“Neden Kurumsal Yönetim?” konulu panelin moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz yaptı. Panelde, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Suat Hacısalihoğlu, Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İmamoğlu İpek ile Türkiye Raporu Direktörü ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki konuşmacı olarak yer aldı.
Panelin açılışında konuşan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, dünyada ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin kurumsal yönetim kavramının ülkelerin ve kurumların rekabetçiliğini devam ettirebilmeleri için ne derece önemli bir araç olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekti. “Yorulmadan, yılmadan TKYD olarak son 20 yıldır edindiğimiz bilgi birikimiyle Anadolu’yu şehir şehir geziyoruz. Kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Değişimi yalnızca kendi şirketimiz için değil ülkemizin, toplumumuzun refahı için de gerçekleştirmeliyiz” diyen Dr. Tamer Saka, şunları söyledi:
“4 bin yıllık geçmişi bulunan, uluslararası transit ticarette söz sahibi olan ve Karadeniz Bölgesi’ndeki ikinci büyük liman şehrimiz Trabzon, sanayi ve ticaretiyle ülke ekonomisine onlarca yıldır katkı sağlamaktadır. Bölge, yapısı itibariyle Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren illeri sıralamasında 16. sıradadır. Bu nedenle bölgenin kamuya ve özel sektöre ait işletmeleri sadece, sahipleri açısından değil, şehir, bölge ve ülke için de hayati öneme işaret etmektedir. Geldiğimiz noktada kurumsal yönetim ilkelerinin ülkenin her şehrinde olduğu gibi Trabzon için de teknoloji, yeşil ekonomi, inovasyon destekli üretime, çağın gerekleri ile donanmış insan kaynağı ve veri üzerine inşa edilmiş yeni, yaratıcı ve uygulanabilir stratejilere ve büyüme modeline ihtiyaç vardır.”
2000’li yılların başından beri Türkiye’de kurumsal yönetim alanında birçok gelişme yaşandığına işaret eden Dr. Tamer Saka, “Son birkaç yıldır dünyada yaşanan hızlı gelişmelerin yarattığı etkiler dışında, Türkiye’deki yasal ve düzenleyici kurumların, kurumsal yönetim alanında en iyi uygulamalara yakın düzenlemeleri hayata soktuğunu söyleyebiliriz. Tüm bu düzenlemeleri ise kurumsal yönetimin şekilsel altyapısını oluşturan unsurlar olarak değerlendirebiliriz. Bir ülkede kurumsal yönetimin gelişmesi ve yaygınlaşması adına şekilsel altyapılar gerekli ancak yeterli değil. En az bu düzenlemeler kadar davranışsal boyutta da ilerleme sağlanması önemli ve kritik” değerlendirmesini yaptı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Suat Hacısalihoğlu ise panelde yaptığı konuşmada, kurumsal yapıyı meydana getirirken şirketlerin büyüklüğünün dikkate alınması gerektiğine değinerek, kalabalık ailelerde genellikle 1-2 kişinin çalıştığını ve diğerlerinin buradan geçindiğini ama tüm aile fertlerinin işe dahil olmak istediklerinde işin maalesef zarar gördüğünü ifade etti. Kurumsal yapının oluşturulmasıyla sürecin tamamlanmadığına dikkat çeken Salihoğlu ,”Değişimin devam ettiği mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Örneğin dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi konusundan kaçamazsınız” dedi.
Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İmamoğlu İpek de paneldeki konuşmasında,
bankaların kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen şirketlere kredi verme aşamasında daha olumlu baktıklarını vurguladı. İpek, “Bankalarda müşterilerine kredi verebilmek için kendi kurumsallıklarını ortaya koymak zorundalar. Bu krediler alınırken bazı sözler veriliyor. Bu nedenle de kurumsal yapısı daha güçlü şirketler bu kredilere daha rahat ulaşabiliyor. Belli bir büyüklüğü olan kredileri alan şirketlerin kurumsallığını takip ediyoruz” dedi.
Türkiye Raporu Direktörü ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki ise konuşmasında,” Yapılan araştırmalar Türkiye’de ki iyi şirketlerin uluslararasında ki iyi şirketlerle aynı seviyede olduğunu gösteriyor. Ancak, kobilerde biz negatif olarak çok ayrışıyoruz .Değişen dünyada finasmana ulaşmak zor. Artık şirketler yaşamak için işletme sermayesi bulmaya çalışıyorlar” dedi.
Hibya Haber Ajansı