Teknolojik gelişme- akıllı telefonlar – ekonomik sonuçlar / Haberin Peşinde Urfa
Kurumsal dünyada zamanla bazı şirketlerin ayakta kalması, bazılarının ise yok olması kaçınılmazdır. Akıllı telefonlar söz konusu olduğunda, Apple’ın sektöre hakim olduğu bir sır değil. Bu nedenle, Apple’ın başarısı, Nokia dahil diğerlerinin başarısızlığına yol açtı.
Akıllı telefon endüstrisi Kurumsal dünyada zamanla bazı şirketlerin ayakta kalması, bazılarının ise yok olması kaçınılmazdır. Akıllı telefonlar söz konusu olduğunda, Apple’ın sektöre hakim olduğu bir sır değil. Bu nedenle, Apple’ın başarısı, Nokia dahil diğerlerinin başarısızlığına yol açtı. Teknoloji endüstrisi Finlandiya’nın en büyük iki endüstrisinden biri olduğundan, Apple’ın başarısının bir şirketin başarısızlığından daha ciddi sonuçları oldu. Eski Finlandiya başbakanı Alexander Stubb’a göre, Nokia’nın ve ülkenin diğer en büyük endüstrisi olan kağıt endüstrisinin ortadan kalkması, İskandinav ekonomisinde bir gerilemeye yol açtı. Bu nedenle Stubb, Apple’ı İskandinav ekonomisinin gerilemesinden ve notun AA+’dan AAA’ya düşürülmesinden sorumlu tutuyor.
Mikrodan makroya Stubb’a göre, Iphone’un başarısı Nokia’nın yok olmasına ve Ipad’in başarısı Fin kağıt endüstrisinin zarar görmesine yol açtı. Bu nedenle, Apple’ın eylemlerinin genel olarak ülke ekonomisi için çok etkili olduğu ve tek bir şirketin başarısının ne kadar önemli olabileceğini kanıtladığı söyleniyor. Dahası, Stubb’a göre, hayatta kalabilmek için Finlandiya’nın ülke ekonomisine hakim olan yeni ortaya çıkan şirketlere ihtiyacı var. Bu örnek güçlü bir şirketin ülke ekonomisi için öneminin bir kanıtı olduğu için, yeterince güçlüyse yeni bir “Nokia”nın ortaya çıkmasının İskandinav ekonomisini kurtarabileceği rahatlıkla söylenebilir.
Nokia’nın Pazar Payı (Satılan Birim %)
Sonuç? Nokia’nın başarısızlığı tek bir kararla veya operasyonel bir hatayla açıklanamaz. Birkaç faktörün bir kombinasyonunun sonucu olduğu rahatlıkla söylenebilir. Startup Talky’de yayınlanan bir vaka çalışmasına göre, bunun altı nedeni var. Bunlar, Nokia’nın, ürünlerin iyileştirilmesine ve dolayısıyla daha az yenilikçi ürünlere daha az vurgu yapılmasına yol açan gelişmekte olan sektöre uyum sağlayamamasıyla özetlenebilir. Dolayısıyla Nokia’nın bu bakış açısı ile Apple’ın yenilikçi bakış açısının birleşimi, tüketicilerin Nokia’dan Apple’a hızla kaymasına neden oldu. Özetle, uyumsuz davranış, sektördeki tüketici tercihlerindeki değişikliklere daha düşük inovasyon ve tepkisiz eylemlere yol açtı. Ek olarak, başarılı bir şemsiye marka ile çalışamama gibi yanlış pazarlama stratejileri ve Microsoft ile yapılan anlaşma gibi yanlış yönetimsel seçimler işleri daha da kötüleştirdi. Sonuç olarak, Nokia belirli faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle başarısız oldu ve İskandinav ekonomisinin gerilemesinde önemli bir paydaş haline geldi.
Kaynak Enver Erkan / Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı