Teknik olarak aşırı satım bölgesine gelen göstergeler

teknik-olarak-asiri-satim-bolgesine-gelen-gostergeler-yTJ7M6l9.jpg

Teknik olarak aşırı satım bölgesine gelen göstergeler / Haberin Peşinde Urfa

BIST100 endeksi de güne %0,5 -%1 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. (Ziraat Yatırım)

ABD borsalarında yaşanan düşüşlerin ardından geçen hafta güçlü bir toparlanma gözlendi. S&P500 endeksi haftayı %6,6 oranında primle tamamladı. Teknik olarak aşırı satım bölgesine gelen göstergelerle birlikte kısa pozisyonların kapatılması ve büyüme endişelerinin ön plana çıkması sonrasında Fed’in daha fazla agresifleşmeyebileceği beklentileri piyasaların toparlanmasında önemli katalizörler olurken, Çin’de kovid kısıtlamalarının gevşetilmesi ve Dolar’daki zayıflık da piyasaları destekledi. Geçen haftaki ivmenin, haftanın ilk işlem gününde de sürdüğünü izliyoruz. ABD tarım dışı istihdamı gibi majör verilerin izleneceği haftada bu sabah Nasdaq vadelisindeki %1’lik yükseliş dikkat çekerken, MSCI Asya Pasifik endeksi %1,5 – %2 arasında primli seyrediyor. Yurtdışı piyasalara bağlı olarak BIST100 endeksi de güne %0,5 -%1 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bir süredir beklenen, enflasyona endeksli bir ürün ile ilgili resmi bir açıklama yapılmaması da endeksin güne yükselişle başlamasına destek verebilir ki endeksin gün içerisinde de 2.425 desteğinin üzerinde kalarak alıcılı bir görüntü sergilemesini ve 2.481 direncine doğru hareket etmesini bekliyoruz. Diğer yandan, Suriye’nin kuzeyine olası bir operasyon haberleri şimdilik sınırlı bir etki yapmaya devam edebilir.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

  

 

     

MAKROEKONOMİ

   

TCMB tarafından yılın ilk Finansal İstikrar Raporu yayınlandı. Raporda öne çıkan noktalar:

Hanehalkı:

  • Türkiye’de hanehalkı borçluluğunun (finansal borç/GSYİH) GOÜ ortalamasının altında seyrettiği,
  • Konut piyasasında, liralaşma stratejisi ile birlikte döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve konut arzının toparlanması ile birlikte konut fiyatlarında normalleşme yaşanmasının beklendiği,
  • Döviz mevduatlarındaki nominal tutar artışında kur gelişmeleri etkili olurken, bireylerin KKM’ye yönelmesiyle YP ve kıymetli maden mevduatların USD karşılıklarının azaldığı ve TL mevduatta güçlü artış gerçekleştiği,
  • Hanehalkının bu dönemde mevduat dışı finansal varlıklara da yoğun ilgi gösterdiği,
  • KKM’nin devreye girmesiyle birlikte hanehalkının YP mevduat tercihi gerilerken, dolarizasyon oranının azaldığı,

Reel Sektör:

  • Reel sektör borçluluğunun emsal ülkelere göre ılımlı düzeyde seyretmeye devam ettiği,
  • Reel sektörün YP cinsi finansal borcu, yurt içinden kullanılan YP krediler kaynaklı gerilerken, net döviz açık pozisyonundaki iyileşmenin sürdüğü,
  • Reel kesimin finansal varlıklarındaki yükseliş eğiliminin TL mevduat kaynaklı artmaya devam ettiği,
  • KKM ürününün firmaların dolarizasyon eğiliminin azaltımında etkili olduğunun değerlendirildiği,

Finansal Kesim:

  • Bankacılık sektörünün aktif kalitesindeki güçlü görünümün korunduğu,
  • 2022 yılı Şubat ayından itibaren hızlanan kredi büyümesinde TL firma kredisi kullanımlarının etkili olduğu,
  • Bireysel kredi büyümesinin ise uygulanmaya başlanan makroihtiyati tedbirler ve artan kredi faiz oranları ile firma kredilerine göre daha ılımlı seyrettiği,
  • Toplam TGA oranının azaldığı belirtilmekte.
  • Bankacılık sektörünün likiditesindeki olumlu görünümün korunduğu,
  • Kredi/mevduat (K/M) oranındaki gerileme devam ederken, KKM uygulamasının desteğiyle TL K/M oranının iyileştiği vurgulanmakta.
  • TCMB ve Hazine destekli KKM uygulamalarının bankacılık sektörü bilançolarında TL payının artmasına önemli katkı sunduğu ifade edilmekte.
  • TL ve YP cinsi aktif ve pasifler arasındaki vade uyumsuzluğunun belirgin ölçüde iyileştiği,
  • Bankaların vade uyumsuzluğu ve bilanço yapısı sebebiyle maruz kaldığı TL faiz riskinin önemli ölçüde azaldığı,
  • Bankacılık sektörünün taşımakta olduğu YP pozisyon fazlasının kur şoklarına karşı koruma sağladığı ve YP pozisyon fazlası taşıyan bankaların sayısında artış gözlendiği,
  • Bankaların bilanço içi açık pozisyonunun 2020 yılı sonundan itibaren 28,5 milyar USD arttığı, bununla birlikte KKM uygulamasının devreye alındığı 2021 yıl sonundan itibaren artışın 8,8 milyar USD seviyesinde gerçekleştiği ifade edilmekte.
  • Bankacılık sektörü kârlılığındaki artışa en önemli katkının net faiz gelirlerinden geldiği,
  • TGA ilavelerindeki ılımlı seyrin etkisiyle kredi karşılık giderlerindeki gerilemenin, kâr performansını desteklediği,
  • Bankaların olası risklere karşı güçlü sermaye görünümünü koruduğu belirtilmekte.

Bu haftanın veri takvimine baktığımızda;

  • ABD tarafında, veri gündeminde istihdam verileri önemli olacaktır. Bu kapsamda çarşamba günü nisan ayı JOLTS açılan iş sayısı, perşembe günü mayıs ayı ADP özel sektör istihdamı ve haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü ise tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Mart ayında JOLTS verisi emek talebinin yoğun olduğuna işaret etmişti. JOLTS açılan iş sayısı yüksek seviyelerde bulunurken işlerinden istifa edenlerin sayısı ise 4,5 milyon kişiye ulaşmıştı ve tarihi yüksek seviyede gelmişti. Nisan ayında tarım dışı istihdam ise hizmet sektörü istihdamındaki artışla 428 bin kişi artarak güçlü seyrini sürdürmüştü. Sektörler bazında bakıldığında genele yayılan artışlar dikkat çekmişti. İş gücüne katılım oranı %64,4’ten %64,2’ye gerilerken, işsizlik oranı %3,6 ile düşük seviyelerini sürdürmüştü. Öncesinde izlenen haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise mayıs ayında düşük seviyelerini koruyarak olumlu sinyal vermişti. Bu dönemde büyümede ivme kaybı beklentisine rağmen istihdam piyasası gücünü korumakta. Bu açıdan bu ayda istihdam artışı devam edebilir. Salı günü mayıs Conference Board tüketici güven endeksi açıklanacak. Bu dönemde Michigan endeksinde de gördüğümüz üzere tüketici güveni enflasyonist gelişmeler nedeniyle baskı altında kalmakta. Çarşamba günü mayıs ayı nihai imalat PMI ve ISM imalat PMI ve cuma günü ise nihai hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI açıklanacak. Öncü verilere göre mayıs ayında imalat PMI 59,2’den 57,5’e ve hizmet PMI ise 55,6’dan 53,5’e hafif gerilemekle birlikte, büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmüştü. Hizmet PMI’ın ise, mayısta ürün satış fiyatlarındaki artışlar ve artan faiz oranlarına ilişkin endişeler nedeniyle baskılandığı gözlendi.
  • Avrupa tarafında ise mayıs ayı öncü enflasyon verileri önemli olacaktır. Bu kapsamda bugün Almanya’da ve yarın ise Euro Bölgesi TÜFE verisi izlenecek. Beklenti mayıs ayında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla TÜFE’nin yükselmesi yönünde. Avrupa Komisyonu yıl sonunda enflasyonun %6,1’e, 2023 yılında ise %2,7’ye gerilemesini beklemekte. Bugün Euro Bölgesi mayıs ayı nihai tüketici güveni açıklanacak. Öncü verilere göre Euro Bölgesi’nde tüketici güveni Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin devam etmesi ve artan emtia fiyatlarının enflasyonist beklentileri artırmasının etkisiyle zayıf seyrini sürdürmüştü. Çarşamba günü bölge genelinde mayıs ayı nihai imalat PMI verileri izlenecek, cuma günü ise nihai hizmet PMI verileri izlenecek. Öncü verilere göre, mayısta imalat PMI’larda Almanya hariç düşüşler gözlenirken, hizmet PMI’larda ise bölge genelinde düşüşler görülmüştü, bununla birlikte genel olarak PMI verileri artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşılık büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü.
  • Asya tarafında ise Çin’de yarın resmi imalat ve imalat dışı PMI önemli olacak. Özellikle Çin için finansal kurumlar bu dönemde ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çekmekte. Cuma günü de Mart 2020 sonrası ilk kez sanayi kesiminin karlarında düşüş görüldü, ayrıca salgın kısıtlamaları da hizmet tarafını baskılamakta. Bu açıdan nisan ayında olduğu gibi mayıs ayı PMI verilerinin de daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi mümkün.

Yurt içinde ise, yarın 1. çeyrek GSYH büyüme verileri, nisan ayı nihai dış ticaret verileri ve hizmet ÜFE, çarşamba günü mayıs ayı imalat PMI ve cuma günü ise mayıs ayı enflasyon verileri açıklanacak. Ayrıca yarın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Haziran-Ağustos dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

  • Hizmet üretici fiyat endeksi mart ayında aylık %5,44 artarken, yıllık ise %80,62’ye ulaşmıştı. Alt gruplara bakıldığında martta aylık bazda en yüksek artış ulaştırma ve depolama hizmetleri (%8,26), yıllık bazda en yüksek artış ise gayrimenkul hizmetlerinde (%154,95) görülmüştü.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan nisan ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre ihracattaki artış devam ederek 23,4 milyar USD’ye ulaşmıştı, ithalat ise 29,5 milyar USD’ye gerilemesine rağmen yüksek seviyelerini korumuştu. Dış ticaret açığı ise aylık 8,2 milyar USD’den nisan ayında 6,1 milyar USD’ye gerilerken, 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı da 64,6 milyar USD’ye yükselmişti. İhracatın ithalatı karşılama oranı %79,3 olurken, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %100,9 olmuştu.
  • Nisan ayında TÜFE aylık %7,25 artmıştı, yıllık bazda %61,14’ten %69,97’ye yükselmişti. Çekirdek C endeksi yıllık %48,39’dan %52,37’ye, çekirdek B endeksi ise %51,34’den %57,2’ye gelmişti. ÜFE ise aylık %7,67 artışla önceki ayki %9,19 seviyesine göre sınırlı yavaşlamış ve yıllık bazda %114,97’den %121,82’ye yükselmişti. Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre aylık enflasyon beklentisi mayısta %3,97 artarak yıllık enflasyonun %75,16’ya ulaşması yönünde. Bloomberg Anketi’ne göre ise, mayısta enflasyonun aylık %3,33 artması ve yıllık ise %73,15’e yükselmesi bekleniyor.
  • Türkiye ekonomisi, 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,1 büyüme kaydetmişti. 4. çeyrekte kurda gözlemlediğimiz dalgalanma, talebin öne çekilmesini ve yurt içi talebin güçlü seyrederek özel tüketimin büyümeye en yüksek katkıyı veren kalem olmasını sağlamıştı. Olumlu dış talep koşullarının desteğiyle 4. çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısı sürmüştü. 2021 yılının genelinde büyüme ise %11 gerçekleşmişti. Yıllık %9,1 büyümenin kaynaklarına baktığımızda tüketim +12,2 puan (özel tüketim 12,5 puan, kamu tüketimi -0,3 puan) katkı vermişti. Yatırımlar -0,2 puanla büyümeyi sınırlı negatif etkilemişti. Ardı ardına 5 çeyrek stokların eritilmesi büyümeyi 4. çeyrekte de -7 puan negatif etkilemişti. 2021 yılında %11 büyümenin kaynaklarına bakıldığında ise 9,3 puanı tüketim, 1,8 puanı yatırım ve 4,9 puanı net ihracat olmuştu. Stoklar büyümeyi 4,9 puan aşağı çekmişti. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise beklentiler, üretim ve tüketimde geçen senenin son çeyreğine göre sınırlı yavaşlama ile büyümenin Foreks Anketi’ne göre yıllık %7,2 ve Bloomberg Anketi’ne göre ise yıllık %7,5 ile olumlu seyrini sürdürmesi yönünde ağırlık kazanmakta. Dolayısıyla ihracatın desteklediği sanayi üretimi gibi göstergeler ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte gücünü koruduğuna işaret ederken yılın geri kalanında turizm, ihracat ve özel tüketimin seyri büyümenin performansında belirleyici olacak başlıca unsurlar.
  • Nisan ayında İSO imalat PMI, 49,4’ten, 49,2’ye gerileyerek daralma bölgesinde kalmaya devam etmişti. Raporda imalat sektörü PMI’ın; talebin zayıf seyretmesi, enflasyonist baskılar ve savaşın etkileri ile eşik değerin altındaki seyrini sürdürdüğü belirtilmekteydi. Mayısta ise kapasite kullanım oranı yatay seyretti ve reel kesim güven endeksi sınırlı gerilese de eşik seviyenin üzerinde kaldı. Ayrıca günlük ihracat verileri de mayıs ayında iş günü kayıplarının da etkisiyle yavaşlamaya işaret etmekte. Bu açıdan imalat PMI’daki görünümde belirgin değişiklik olmayabileceğini düşünmekteyiz.

 

ŞİRKET HABERLERİ 

Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Nötr): Şirket’in %25 oranında payına sahip olduğu iştiraki Vitra Karo Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 1 milyar TL olan mevcut sermayesinin, 650mn TL artırılmak suretiyle 1.650mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin 27 Mayıs 2022 tarihli yönetim kurulu kararı çerçevesinde Yönetim Kurulu; Artırılan 650mnTL sermayeden Şirket payına isabet eden 162,5mn TL karşılığında her bir pay 1 Türk Lirası kıymetinde olmak üzere 162,5mn adet pay alarak sermaye artırımına nakden ve tamamen taahhüt edilerek iştirak edilmesine, nakit olarak artırılacak tutardan Şirket payına düşen 162,5mn TL’nin en az ¼’ünün sermaye artırımının tescilinden önce, geri kalan kısmının ise sermaye artırımının tescilinden itibaren en geç 24 ay içerisinde nakden ödenmesine karar verildiği duyurulmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası, yurt dışında ihraç edilmek üzere, toplamda 1,5 milyar ABD Doları veya Türk Lirası da dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, sabit ve/veya değişken faizli, bir veya birden fazla seferde; Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen niteliklere sahip ve özkaynak hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları da dahil olmak üzere yeşil ve/veya sürdürülebilir tahvil, bono ve borçlanma aracı ihraç edilmesine ilişkin olarak gerekli işlemlerin yapılması konusunda Genel Müdürlük yetkili kılındığını duyurmuştur.

10 Mayıs 2022 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında megavatsaat başına azami fiyatı 3.200 liraya yükseltti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Netaş (NETAS): Şirket, TTNET A.Ş. ile imzalanan VDSL Modem Çerçeve Sözleşmesi kapsamında; ev ve kurumsal abonelere sabit genişbant internet bağlantısı sunan ZTE WiFi 5 modem tedariki için 5,6mn USD tutarında sipariş almıştır. ZTE WiFi 5 modem, dual band kablosuz ağ desteği ve VDSL teknolojisini kullanarak yüksek hızlı internet bağlantısı sağlamaktadır.

Yayla Gıda (YYLGD): Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından açılan 16,2mn USD bedelli Mısır ihalesine 26.05.2022 tarihinde vermiş olunan teklif kapsamında Şirket uhdesinde kalan miktar 07.06.2022-30.06.2022 tarihleri arasında teslim edilecektir.
 
FAİZ PİYASALARI

 

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 100 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) ve 33 milyar TL’lik (%14’ten, 10 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 537 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %2,75 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,71-%2,77 bandında hareketin ardından %2,74 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 45 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 120 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 90 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 130 baz puana varan düşüşler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version