Tarımın gündemi kuraklık: Hububatta yol haritası çiziliyor / Haberin Peşinde Urfa
Artan gıda talebine karşın küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık tarımsal üretimi tehdit ediyor. Antalya’da düzenlenen Türkiye Hububat Kongresi’ne de kuraklık damga vurdu. Pandeminin, tarımsal üretimin önemini arttırdığı vurgulanan zirvede, üretimden perakendeye önümüzdeki dönemin yol haritası belirlenecek.
Pandemi sonrasının yol haritasını çizenler, hiç şüphesiz ilk olarak tarım sektörünü işaret ediyor. Artan gıda talebine ek olarak küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık da tarımsal üretimde verimi etkiliyor. İşte bu hassasiyetten hareketle 18 milyar TL büyüklüğe ulaşan un sanayicileri, Antalya’da yeni dönemin önceliklerini belirlemek üzere bir araya geldi. Kongrede, yeşil kalkınma, tarımda su kullanımı ve tasarruf gibi başlıklar öne çıktı. Pandemi sonrasında yapılması gerekenler ve Türkiye’nin coğrafi öneminden kaynaklanan potansiyel de masaya yatırıldı.
ÜRETİM 37 MİLYON TON
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF)’ın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile düzenlediği “Türkiye Hububat Kongresi 2021 Kongresi”, binden fazle yerli ve yabancı katılımcıyı ağırladı. Kongrenin bu yılki gündemine kuraklık tehlikesi damga vurdu. Kongrenin açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Buğdayın ve arpanın anavatanı ve gen merkezi olan bu topraklarda düzenlenen bu kongrenin, gıda güvenliği başta olmak üzere, önümüzdeki dönemde hububat sektöründeki politikalara yön vereceğine, sektörün gelişmesine önemli katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Hububat üretimimiz son 19 yılda yüzde 20, son 3 yıllık dönemde yüzde 8 oranında artarak, 37 milyon tona yükselmiştir” dedi.
Makarnada dış satıştaki artış yüzde 80
UN iHRACATIMIZ KATLANDI
Un ve makarna ihracatı hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, “Sektörde un ve makarna, ülkemizin iki önemli mamul ihracat ürünü arasında olup, ülkemiz un ihracatında dünyada 1’nci, makarna ihracatında ise 2’nci sırada yer alıyor. 2002 yılından bugüne un ihracatımız 11 kat, makarna ihracatımız 30 kat, bulgur ihracatımız 15 kat, irmik ihracatımız 5 kat, bisküvi ihracatımız 4 kat artış sağladı. 2020 yılında ülkemiz un ihracatı yaklaşık 3 milyon ton, makarna ihracatı 1 milyon 472 bin ton, bulgur ihracatı 283 bin ton, irmik ihracatı 80 bin ton ve bisküvi ihracatı 535 bin ton oldu. Yine son 19 yılda toplam 22 milyar dolar tutarında 79 milyon ton buğday ithalatına karşılık, 35 milyar dolar tutarında 89 milyon ton buğday ve mamulleri ihraç ederek, yaklaşık 14 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik” açıklamasında bulundu.
Antalya,Türkiye Hububat Kongresi,TUSAF,Eren Günhan Ulusoy,Toprak Mahsulleri Ofisi,Bekir Pakdemirli