Tarama testi nedir? Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır?

tarama-testi-nedir-hamilelikte-tarama-testi-nasil-yapilir-3BaJDEb9.jpg

Tarama testi nedir? Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır? / Haberin Peşinde Urfa

Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlığına dair tanının erken koyulması tedavi sürecinin olumlu ilerlemesinde etkilidir. Peki hamilelik döneminde yapılan tarama testleri neler, tarama testi ne işe yarar?

Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlığına dair tanının erken koyulması tedavi sürecinin olumlu ilerlemesinde etkilidir. Peki hamilelik döneminde yapılan tarama testleri neler, tarama testi ne işe yarar?

Bebeğini sağlıkla kucağına almak isteyen her kadının hamilelik döneminin belirli dönemlerinde yaptırması gereken bazı testler vardır. Tarama testlerinin (ikili, üçlü, dörtlü test) hamilelik evresinde yapılmasının amacı; hamile kişinin kromozom anomalili bebek doğurma şansının artıp artmamış olmasıdır. Bu nedenle hamilelikte tarama testinin yapılmadan önce güvenilirliğinden emin olmak gerekir. Hamilelikte uygulanması düşünülen tarama testlerinin bebekte meydana getirebileceği yapısal anomali ihtimalleri (sakatlıkları) göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle gereksiz yere yapılan tarama testleri yerine mümkünse tek tarama testi ve takiben ilerleyen haftada detaylı ultrason kontrolleri yapılmalıdır. Tarama testinin sonucunda herhangi bir risk görüldüğü zaman doktor tarafından müdahale gerektiren konular ailelerle konuşulur. Peki hamilelikte yapılması gereken tarama testleri neler? İşte tarama testlerinin isimleri ve yapılış zamanları:

HAMİLELİKTE YAPILMASI GEREKEN TARAMA TESTLERİ

Hamilelikte ilk olarak yapılması gereken test, beta hCG olarak geçen kanda hamilelik testidir. Bu test sayesinde hamileliğin kesin olarak var olup olmadığı öğrenilir.

İKİLİ TARAMA TESTİ:

Hamileliğin 11-14. ay  dönemlerinde yapılan ikili arama testinde, hamilenin kanında PAPP-A ve f B-HCG faktörlerinin toplumdaki düzeyine bakılarak rapor edilir. Test sonucunun 1/250’den az olması riskli bir durumdur. 

İLK ÜÇ AY TARAMA TESTİ (FTS-FİRST TRİMESTER SCREENİNG):

Bebeğin ultrason kontrolünde ayrıntılı olarak incelemesinin yapıldığı testlerdir. 11 – 14. haftalarda NT (ense saydamlığı) ölçümü, bebeğin burun kemiği yapısına, beynine, omurgasına, kolları ve bacaklarına, midesine, böbreklerine, idrar kesesine, plasentasına, göbek kordonuna bakılır.

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ

Hamilelikte yapılan tarama testleri arasında en yaygın bilinen ve yapılan testtir. Hamileliğin 15. haftasından 19. haftasına kadar yapılırken en ideali 16 – 17. hafta aralığıdır. Test sonucu riskli çıkarsa amniyosentez tavsiye edilir.

DÖRTLÜ TARAMA TESTLERİ

Kombine ikili test haftasını geçirenler bu testi yaptırabilirler. Yapılış zamanı 16-18. hafta aralığıdır.

ENTEGRE TARAMA TESTLERİ

Hamilelikte yapılan entegre testi 16-20. hafta aralığında dörtlü tarama testi ile beraber yapılır.

hamilelikte tarama testleri,Gebelikte tarama testleri nelerdir,Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır,Tarama testleri nedir

Exit mobile version