Son dakika… YKS tercihleri başladı! ÖSYM az önce erişime açtı! İşte YÖK Atlas tercih robotu ekranı… / Haberin Peşinde Urfa
Üniversite tercihi yapacak öğrenciler için kritik saatler başladı. Öğrenciler tercihlerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. Tercihlerin son günü 14 Ağustos… Ayrıca ÖSYM’nin yayınladığı yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda tercihlerin yapılmasına dair açıklamalar yer alıyor. İşte YKS tercihi yapacak öğrencilerin bilmesi gerekenler…
Üniversiteye gidecek öğrenciler için YKS sonuçlarının açıklanmasından sonra ikinci adım geldi. Bugün itibari ile erişime açılan tercih sayfasından okul seçimlerini yapacak olan öğrenciler tercih sonuçlarının belli olmasını bekleyecek. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2020 tarihinde saat 23.59’a kadar sürecek. Haberimizden YÖK atlas tercih robotunu nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca YKS tercih kılavuzuna da erişebilirsiniz.
YKS TERCİH SAYFASI
YKS TERCİHİ NASIL YAPILIR?
*Adaylar, 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini
tamamlayacaklar. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.
* Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.
* Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir. Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4’ten bularak tercih sırasına koyması gerekir.
*Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir. 2020-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.
KONTENJANLAR, TABAN TAVAN PUANLARI VE DAHASI…
Üniversite kontenjanları, 2020 YKS taban ve tavan puanlarının yer alacağı YKS tercih kılavuzu günler önce yayınlandı. YÖK’ten yapılan açıklamaya göre bu yıl örgün programlar için (uzaktan öğretim dahil, okul birincisi kontenjanları hariç olmak üzere) belirlenen toplam kontenjan 845 bin 909 oldu.
YKS TERCİH KILAVUZU
YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?
YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU
“Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.