Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı

sleeve-gastrektomi-tup-mide-ameliyati-jekOcTSU.jpg

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı / Haberin Peşinde Urfa

Tüp Mide Ameliyatı için bilgi mi arıyorsunuz? Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı makalesine göz atın ve Tüp Mide Ameliyatı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Sleeve gastrektomi diğer isimleri ile tüp mide ameliyatı ya da mide küçültme ameliyatı obezitenin ameliyatla tedavisi için uyguladığımız yöntemlerden bir tanesidir. Normal beslenme düzeninde bir seferde yiyebileceğimiz ya da içeceğimiz miktar midemizin genişliği ile bağlantılıdır. Yerine göre tek seferde 2-3 porsiyon ya da daha fazla farklı gıdalardan bitirebilmek mümkündür. Tüp mide ameliyatında dikey eksende mide kesilerek küçültülür ve hacmi azaltılır. Ortalama olarak midenin % 70-80 kadarı bu ameliyatta çıkarılmaktadır. Tüp mide ameliyatında midenin fundus adı verilen tepe bölgesinin çıkarılması önem arz eder. Kilo vermeyi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Fundus kısmı doyma reflekslerinin aktive olduğu ve hormonal olarak da ghrelin adı verilen açlık hormonunun en çok salgılandığı yer olduğundan bu ameliyatla birlikte çıkarılması önemlidir.

Tüp mide ameliyatında stapler adı verilen, mideyi hem kesip hem de dikebilen (zımbalayan) özel enstrumanlar kullanılır. Mide dokusunun farklı bölgeleri farklı kalınlıklara sahiptir bu nedenle de doku kalınlığına uygun stapler seçimi çok önemlidir.

Bütün obezite cerrahi girişimlerinde olduğu gibi tüp mide ameliyatında da yaşam tarzı değişikliğini gerçekleştirmeden kalıcı başarı elde etmek çok mümkün değildir. Yaşam tarzı değişikliği olmadığında 3-5 yıllık dönemlerde hastaların geri kilo alımları da mümkündür.

Kaçak, kanama bu ameliyatlarda ortaya çıkabilen komplikasyonlardandır. Midedeki dikişlerde milimetrik açılmaların olması ve bu sebeple de karın içine mide içeriğinin sızarak karın içerisinde apse oluşması , bu durumun da sistemik bir enfeksiyona sebep olması kaçak tablosu olarak tanımlanmaktadır.

Ameliyatı gerçekleştiren ekiplerin ameliyat kadar olası komplikasyonların yönetiminde de yetkin olmasına dikkat edilmelidir. Zamanında ve doğru bir yaklaşım gösterilmediğinde de kaçaklar hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Ameliyattan sonra doğru beslenmeyi öğrenmek, protein-karbonhidrat kavramlarına hakim olmak ve düzenli egzersizi hayatımıza sokmak sağlıklı ve kalıcı kilo veriminin anahtar noktalarıdır.

Exit mobile version