Kadın Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Sezaryen Sonrası Normal Doğum Mümkün Mü? makalesine göz atın ve Kadın Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
Ülkemizde yeni bir kavram olan “sezaryen sonrası normal doğum” (SSVD) ile bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getiren kadınların sayısı giderek artmaktadır. SSVD her anne adayı için tercih edilmese de uygun kişilerde ve gebelik sürecinin düzenli takip edilmesiyle sağlıklı biçimde gerçekleştirilebilir. Bazı anne adaylarında sezaryen sonrası normal doğum mümkündür. Bunun için hasta öyküsünü değerlendirmek önemlidir.
Hastanın hikayesinde daha önceden normal doğum yapmışsa bu olumlu bir durumdur. Bir kez normal doğum yapmış olan hasta, sonraki gebeliklerinde sezaryen yöntemi ile doğum yapmış olsa da normal doğum yapabilme potansiyeline sahiptir. Önceki sezaryenin alt segmentten ve transvers kesilerek yapılmış olması, normal doğumda yırtılma riskini azaltır. Ancak farklı yöntem ile sezaryen yapılmış ve bunu belirten ameliyat notları mevcut ise normal doğum düşünülmemelidir.
Doğumun mutlaka nonstress test (NST) ile takip edilmesi ve hekimin hastanın yanında olması gereklidir. Doğumun beklenenden yavaş ilerlemesi ve bebeğin kalp atımlarında düzensizlik meydana gelmesi durumunda ısrarcı olmamak ve vazgeçmek daha iyidir. Sezaryen sonrasında oluşan skar yani yara izi dokusunun, normal doğumda kasılma sırasında oluşabilecek yırtılma riski, anne ve bebekte yaşamı tehdit edebilecek durumlar neden olabilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda %1-3 arasında değişen bu riski de göz önüne alınarak, günümüzde artık sezaryen sonrası da normal doğum seçeneği düşünülebilir.
Son yapılan sezaryenden sonra geçen sürede önemli olup en az 2 yıl kadar bir süre geçmiş olması genellikle istenen durumdur. Yakın tarihli doğumlarda sezaryen üzerine normal doğum önerilmez. Sezaryen sonrası doku iyileşmesinin zaman alması ve bu sürenin altındaki normal doğumlarda rüptür denilen rahim yırtılma riskinin bulunması bekleme süresi için en önemli nedenlerdir.
Özetle; sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen anneler bu isteklerini doktorları ile paylaşmalı, kesin karar vermeden önce olumlu ve olumsuz bulguları iyi analiz etmeli, tam teşekküllü, geceleri ve hafta sonları dahil tüm birimleri ile hizmet veren bir hastane seçmeli ve doktorlarının doğum boyunca yanlarında olacağını garanti etmeliler.
Sonuç olarak; sezaryen sonrası normal doğum mümkün olup, uygun olup olmadığına hekiminiz karar vermelidir.