Tip 2 diyabet hastalığını düzenli beslenme ve spor yardımıyla yenmeyi başaran Sema Özpekmezci, karantina günlerinde kilo almamızı engelleyecek ipuçları verdi. İşte, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenin sağlıklı yolları…
– Karantina günleri, ister istemez kaygılı geçiyor ve yemeğe yönelebiliyoruz. Bununla nasıl başa çıkacağız?
Öncelikle ana öğünlerde mutlaka doyun. Şu an kilo verme zamanı değil. Vücutlarımız hayatta kalma savaşı veriyor. Ama pideyle değil; sebzeyle, kurubaklagille doyurun. İkincisi, sırf haz amaçlı yediklerimiz var ya, onların sağlıklı versiyonlarını elinizin altında bulundurun. Zaten vakit bol, mutfağı terapi alanına çevirin. Sizi mutlu edeceğini düşündüğünüz şeylerin sağlıklı versiyonlarını hazırlayın. Üçüncü olarak yapmamız gereken de yemek dışında bizi mutlu edecek şeyleri hayatımıza sokmak. Bizi mutlu eden tek şey yemek olmamalı, eğer öyleyse zaten sorun var demektir. İster balkona çiçek ekin, ister sevdiğiniz kitabı okuyun. Bunların kıymetini anlıyoruz bu dönemde.
– Şeker ve gluteni hayatımızdan çıkarmak önemli ama ilk etapta kulağa radikal geliyor. Kitabınızdaki pratik tarifler aslında bu önyargıyı da kırıyor.
Birden siyahtan beyaza geçme taraftarı değilim zaten. Bu psikolojik olarak da baskı yaratıyor. Bir şeyleri pat diye bırakmaktansa önce iyi şeyler ekleyin diyorum. Örneğin meyve yemiyorsanız, önce meyve yemekle başlayın. Günde bir muz yemek belki o günkü gofret ihtiyacınızı giderecek. Bir kuru kayısı yiyin. Sebzeyi artırın. İyi şeyler arttıkça zararlılar da azalmaya başlıyor, terazi gibi. Ekmek yine yiyin ama hobi olarak yiyin diyorum. Ne demek bu? Doyduğunuz şey o olmasın. Tatlıya tolerans göstermiyorum çünkü şeker bir tür bağımlılık. O yüzden şekerin alternatiflerinden gidin diyorum. Kitabımda da, sosyal medya hesabımda da, şimdi Milliyet’te de bunun seçeneklerini anlatıyorum.
Keyifli sohbetin tamamını okumak için tıklayın