Sayıştay: 19.7 milyarlık .le özel davetle yasaya aykırı verildi / Haberin Peşinde Urfa
Sayıştay, AKP iktidarının kamu .lelerini istediği müteahhide verme aracı olarak kullandığı Kamu .le Kanunu’nun 21-b maddesiyle ilgili hukuk dışı uygulamaları ortaya döktü. Sayıştay, sadece Ulaştırma Bakanlığı’nın kanuna aykırı olarak 2020 yılında 19.7…
Sayıştay, AKP iktidarının kamu .lelerini istediği müteahhide verme aracı olarak kullandığı Kamu .le Kanunu’nun 21-b maddesiyle ilgili hukuk dışı uygulamaları ortaya döktü. Sayıştay, sadece Ulaştırma Bakanlığı’nın kanuna aykırı olarak 2020 yılında 19.7 milyarlık .leyi özel davet ettiği şirketlere verdiğini rapor etti.
Sayıştay, iktidarın Kamu .le Kanunu’nda en sık kullandığı hukuk dışı uygulamayı gün yüzüne çıkardı. Sayıştay, sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda sadece 2020 yılında 19.7 milyarlık işin 21/b Pazarlık usulüyle kimselere duyurulmadan, özel olarak davet edilen şirketlere verildiğini kaydetti.
Sayıştay’ın, Kamu .le Kanunu’nda öngörülen şartlar oluşmadığı halde, çok sayıda kamu .lesinin pazarlık usulü ile .leye çıkıldığını vurguladığı raporunda şu ifadeler kullanıldı:
“Kanunun pazarlık usulü ile .leye çıkılabilmesinin şartlarını düzenleyen 21’inci maddesinin b bendinde; doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlar,
Veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde,
Veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine .lenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması gerektii hüküm altına alınmıştır.”
Kamu .le Kanunu’nun 21/b maddesindeki şartların ve ivedilikten kastın, sadece .lenin çabuk sonuçlandırılması değil, .le konusu işin acilen bitirilmesi olarak anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.
Ulaştırma Bakanlığı 2020 yılında 19.7 milylarlık işi 21/b Pazarlık usulüyle istediği firmaya özel olarak davet ederek dağıtmış.
“MAHKEMEDEN DÖNÜYOR, MAĞDURİYET ARTIYOR”
Sayıştay raporunda, 21/b maddesinin yasaya aykırı şekilde kullanılması nedeniyle bazı .lelerin Danıştay ve idare mahkemeleri tarafından iptal edildiği vurgulanarak şu değerlendirme yapıldı:
“Bakanlık tarafından pazarlık usulü .le koşulları sağlanmadığı halde, pazarlık usulü ile .le edilerek sözleşmeye bağlanan yukarıda bahsedilen yapım işlerinin yer teslimleri yapıldıktan sonra mahkeme kararıyla .lelerin iptaline karar verilmiştir. Bu işlerin yeniden .le edilmesi gerektiği gibi, kurulan şantiyelerin kaldırılması ve tasfiye işlemlerine ilişkin diğer işlemlerin de yeni sorunlar ve zaman kayıplarını doğuracağı öngörülmektedir. Bu zaman kaybı da işlerin pazarlık usulü .le edilmesiyle, temel .le usulleri ile .le edilmesi arasındaki süre farkından çok daha fazla bir zaman gerektirdiği değerlendirilmektedir.”
İdari yargıdan dönen .leler…