Şanlıurfa yöresinin vazgeçilmezleri arasında bulunan kırmızı pul biberin hasadı ile isot yapımına başlandı. Ailelerin bütçelerine de katkı sağlayan isot üretimi ile araziler ve evlerin damları kırmızı renge büründü.
Türkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da, biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı.
HEM BİBER HEM SALÇA ÜRETİLİYOR
Şanlıurfa’da kentin farklı alanlarında oluşturulan alanda biberi isota dönüştürme serüveni başladı.
Yakıcı sıcağın yanı sıra biberin acısının etkisiyle de mücadele eden isot üreticileri ve kadınlar, elle parçaladıkları biberi makineden geçirip örtülerin üzerinde kurumaya bırakıyor.
Sabahın erken saatlerinde başlayan isot yapım çalışması saat 19.00’a kadar sürdürülüyor. Hem Urfa salçası hem de kuru biberin üretildiği alanda fiyatlar ise kalitesine göre 35 ile 45 lira arasında değişiyor.
URFA KIRMIZIYA BÜRÜNMEYE BAŞLADI
Aileler tarlalarından topladıkları veya hal pazarından satın aldıkları biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Ayıklama işleminin ardından tohumlarını temizlenerek birkaç parçaya bölünen biberler güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Güneşte, kırmızı rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor.
Yaklaşık 2 hafta süren uğraşın ardından hazır hale gelen isot, acısı ve rengine göre kilosu 35 ile45 liradan satışa sunuluyor. Mevsiminin gelmesiyle birlikte arazilerin ve evlerin çatısı kırmızı renge bürünürken kadınlar hem bir yıl boyunca yiyecekleri isotu hazırlıyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Sülayman TURAN / RhaAJANS