Haliliye Belediyesi Meclis Toplantısında gündeme gelen raporlar içerisinde 2019 yılında Şanlıurfa’da 6 bin kadının şiddete dair başvuru yaptığı açıklandı.
Haliliye Belediyesi Mart Ayı Meclis Toplantısının dördüncü birleşimi bugün gerçekleşti.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’ndaki birleşim, Meclis Başkan Vekili Cengiz İzgördü başkanlığında yapıldı. Toplantıda açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemde, meclisin ilk birleşiminde meclis üyeleri tarafından ihtisas komisyonuna havale edilen önergelerin raporları okundu.
Okunan raporlar arasında, 2019 yılında kadına yönelik şiddete dair yapılan başvuruların sayısı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) çalışmaları yer aldı.
Kanunlar Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu ve Kadın Aile Komisyonu tarafından yanıtlana raporda, 2019 yılında Şanlıurfa’da kadına yönelik şiddete dair yapılan başvuru sayısının 6 bin olduğu açıklandı.
İşte, o rapor:
“Dünya çapında yaygınlaşan ve tüm toplumları derinden etkileyen bir konu haline gelen kadına şiddet özellikle son yıllarda ülkemizde sıklıkla gündem olmaktadır. Ülkemizde bu sorun eğitim yetersizliği, gelenekselci bak bakış açısı, toplum içerisinde kadının yeri, öğrenilmiş yanlış uygulamalardan kaynaklanmaktadır. İlimizde 2019 yılında kadına yönelik şiddete dair yapılan başvuru sayısı 6000’dir.”
Kentte çeşitli kurumlar tarafından kadına şiddeti önlemek amacıyla yapılan şu çalışmalar yer aldı:
“25 Kasım 2019 tarihinde (Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü) kapsamında “Sen Varsan Şiddete Yer Yok” sloganıyla kamu spotu yayınlandı.
Kadının siyasi yaşam içerisinde de var olması adına genel seçimlerde ‘ ‘Kadın Varsa Demokrasi Var” sloganıyla kadının seçimlerde söz sahibi olmasına katkıda bulunmuştur.
Hem ulusal hem de yerel anlamda kadına yönelik şiddet, cinsel istismar ve ölümle sonuçlanan vakaların davaları takip edilmektedir.
Yine aynı zamanda 25 Kasım 2019 da aile sosyal politikalar Bakanlığına bağlı birimler tarafından “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” başlığıyla etkinlik düzenlemişlerdir. 6284 Sayılı Kanun gereği Kadına şiddete yönelik cezalar uygulanmaya devam etmekte olup önerge rapora bağlanmıştır.”