Şanlıurfa Barosu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde yaptığı açıklamada her bireyin en doğal insan hakkı olan kendi anadiliyle eğitim alma ve dünyayla iletişim kurma hakkının ivedilikle hayata geçirilmesini talep etti.
Şanlıurfa Barosu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla baro binası önünde bir basın açıklaması yaptı. Kürtçe yapılan basın açıklamasını baronun Anadil Komisyonu üyesi Mahsun Erdoğdu okudu.
21 Şubat’ın Dünya Anadil Günü olarak ilan edilmesiyle ilgili tarihsel bilgiler aktarılan açıklamada, Şanlıurfa Barosu Anadil Komisyonu olarak dilleri yok olmaya yüz tutmuş halklara dillerine sahip çıkma çağrısı yapıldı.
Anadilde eğitim ve öğretimin İnsan Hakları Bildirgesi’nde bir hak olarak yer aldığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye’yi başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere taraf olduğu evrensel insan hakları belgelerinde farklı dil, kültür ve inanç değerlerinin öğretilmesi ve yaşatılmasına olanak veren maddelerdeki çekinceleri derhal kaldırılsın. Ulusal hakların ve dil hakkının korunması için hukuki açıdan öncelikli adımlar olarak şunlar gerçekleştirilmelidir:
– Kültür ve dilin korunması hakkındaki mevcut uluslararası sözleşmeler imzalanmalı ve Türkiye, şerh koyduğu maddeleri onaylamalı ve onları yürürlüğe sokmalıdır.
– Anayasanın 42. ve 66. maddeleri gibi anadilde eğitime engel olan maddeleri değiştirilmelidir.
– Anadilde eğitim hakkı anayasa ile güvence altına alınmalıdır.
– Türkiye Temel Ulusal Eğitim Yasası değiştirilmeli ve eğitim kurumlarında anadilde eğitimin önü açılmalıdır.”
“Bir halkın dilinin varlığı o halkın varlığıdır” denilen açıklama, “Bir halkın dilinin kabul etmek o halkı kabul etmektir. Bu inanç ve ümit ile Şanlıurfa Barosu Ana Dil Komisyonu olarak Dünya Anadil Gününü kutluyor her bireyin en doğal insan hakkı olan kendi anadili ile eğitim alma ve dünya ile iletişim kurma hakkının ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz” ifadeleriyle bitirildi.