Safra Kesesi Taşlarının Ebadına Göre Tedavi Değişir Mi? / Haberin Peşinde Urfa
Safra Kesesi Taşları için bilgi mi arıyorsunuz? Safra Kesesi Taşlarının Ebadına Göre Tedavi Değişir Mi? makalesine göz atın ve Safra Kesesi Taşları hakkında daha fazla bilgi edinin
Kısmen değişebilir. Safra kesesi taşlarını ebadına göre üçe ayırıyoruz: 1 cm’den küçük, 1-2 cm arası ve 2 cm’den büyük taşlar şeklinde. Safra kesesindeki taşlar tek olabileceği gibi genellikle çok sayıdadır. Çok sayıda olan taşların ebatları da birbirinden farklı olabilir. Yani 1 cm’lik taşın yanında 2-3 mm’lik taşlar da görülebilir. Bu durumda küçük taşlar dikkate alınarak tedaviye karar vermek gerekir.
Tüm taşlar için geçerli tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ancak bazı ayrıntıları açıklamamız gerekir. Safra kesesi taşları, safra kesesinin kanalını tıkamışsa veya iltihaplanmaya sebep olmuşsa ebadına bakılmaksızın acil ameliyat gerekir.
Safra kesesi taşına bağlı şikâyetler, mide/karın ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik, karında gaz, geğirme, sırt ağrısı olarak kabul edilir.
Safra kesesi taşları 1 cm’den küçük ise;
a) Bu taşların safra yoluna düşme ve daha büyük hastalıklara (safra yolu taşı, safra yolu iltihabı, pankreas bezi iltihabı, sarılık, karaciğer hastalığı) yol açma riski sebebiyle ameliyat için acele etmek gerekir. Kişinin şikâyeti olsun olmasın ameliyat gerekir.
b) Özellikle 2-3 mm’lik taşların safra yoluna düşme riski fazla olduğundan beklemeden ameliyat uygun olur.
c) Kişide şeker hastalığı varsa beklemeden ameliyat gerekir.
Eğer safra kesesi taşı 1-2 cm arasında ise;
a) Hastanın herhangi bir şikâyeti yokken, başka bir sebeple yapılan tetkiklerde tesadüfen safra kesesi taşı belirlenmişse ameliyat olmayabilir, kişiyi şikâyetleri ve taşın yol açabileceği aksilikler için takip etmek gerekir.
b) Şeker hastalığı varsa şikâyeti olmasa da safra kesesi ameliyatı gerekir. Safra taşı 2 cm’den büyükse;
a) Şikâyet olsa da olmasa da ameliyat gerekir.
b) Şeker hastalarında ameliyatı bekletmeden yapmak gerekir.