Riskleri azaltmak için dövize yattılar / Haberin Peşinde Urfa
Fitch, TL’deki şiddetli değer kaybının yarattığı riskleri Türk şirketlerinin daha fazla nakit döviz tutarak azaltmaya çabaladığına dikkat çekti. Yükselen dolar şirketleri risklerle yüz yüze bırakıyor.
DÖVİZ BORCU GERİLEDİ
10 YILDIR KAYIP VERİYOR
Türk şirketlerinin döviz kuru risklerinin geçtiğimiz 10 yılda Türk Lirası’nda yaşanan şiddetli değer kayıplarıyla ön plana çıktığını belirten Fitch, 2013’te dönemin ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin tahvil alımlarının azaltılacağı yönündeki açıklamasıyla yaşanan ‘taper tantrum’ fırtınasına ve 2018’den bu yana devam eden volatilite nöbetlerine işaret ederek, FED’in varlık alımı azaltımına yıl sonuna doğru başlayacağını beklediklerini ifade etti. Raporda, “Eğer lira kötüleşir ise, döviz gelir ve döviz borç uyumsuzluğu olan şirketlerin döviz cinsinden borçlarını yerel para cinsinden gelirleri ile servis etmeleri gerekebilir” uyarısında bulunuldu. Rapora göre Fitch’in incelediği Türk şirketlerinin döviz cinsi borçlarının oranı ortalama yüzde 70 seviyesindeyken döviz cinsi gelirlerinin oranı yüzde 46 seviyesinde bulunuyor.
‘ŞİRKETLER FİYAT ARTIŞLARINI TÜKETİCİYE YANSITABİLİYOR
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in raporunda Türk şirketlerinin yükselen fiyatları tüketicilere yansıtabilme kapasiteleri olduğu da vurgulandı. Raporda döviz cinsi gelirleri döviz cinsi borçlarını karşılamayan şirketler için bunun riskleri azaltan en büyük faktör olduğu vurgulandı. Kurun hızlı değer kaybına uğradığı dönemlerde kısa vadeli risklerin daha ön plana çıktığını ifade eden kurum, Türk şirketlerinin benzerlerine kıyasla kısa vadeli borçlanmaya daha bağımlı olduğunu dile getirdi.