Risk iştahı zayıf / Haberin Peşinde Urfa
BIST100 endeksi de dün akşam kontratındaki %1’lik düşüşe yakın bir oranda güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
Küresel piyasalarda beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verisi sonrasında risk iştahı zayıf. Düşüşle günü kapatan ABD borsalarının ardından bu sabah Asya ve Avrupa vadelilerinde satışlar belirgin. ABD vadelilerinde ise tepki yükselişleri zayıf. Dolar endeksi (DXY) de 104 civarında yükseliş gücünü koruyor. Yurtdışı piyasalardaki görüntüyle birlikte BIST100 endeksi de dün akşam kontratındaki %1’lik düşüşe yakın bir oranda güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Olası satışların gün içerisinde de sürmesi durumunda 2.390 destek bölgesi tepki için izlenebilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de TÜFE, aylık bazda %0,3 arttı, yıllık bazda %8,5’ten %8,3’e gerilemesine rağmen fiyat baskılarının devam ettiğine işaret etti. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise aylık %0,6 arttı. Veriye bakıldığında mart ayında Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle belirgin artan enerji fiyatları nisan ayında aylık bazda %2,7 düşerek aylık enflasyonu yavaşlatıcı etki yaptı. Önümüzdeki dönemde ise Çin’de uygulanan salgın kısıtlamaları nedeniyle tedarik zincirindeki baskıların sürmesi, jeopolitik risklerin emtia fiyatlarına baskı yapması ve ücretlerdeki artış enflasyonun seyrinde belirleyici olacaktır. Beklentilerin üstünde gelen TÜFE’ye piyasanın reaksiyonu oldu fakat Fed’in daha önceki duruşunu koruması ve büyümeye yönelik endişelerle faiz artırımlarına 50 baz puan şeklinde devam etmesi olası.
Ayrıca Almanya’da nisan ayına ilişkin nihai TÜFE, öncü verilerle uyumlu olarak aylık %0,8 artarken, yıllık ise %7,4’e yükseldi ve böylece 1981’den bu yana en hızlı artışa işaret etti. Özellikle, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın enerji fiyatlarını artırmasıyla yıllık enerji ürünleri nisanda %35,3 artışla yine en fazla artış görülen ürün grubu olarak öne çıktı.
ECB Başkanı Lagarde, APP’nin 3. çeyreğin başlarında sonlandırılması gerektiğini belirtirken, projeksiyonların enflasyonun orta vadede hedefin üzerinde kalacağına işaret ettiğini ve geçen dönemlerde yaşanan dezenflasyonist dinamiklerin tekrar yaşanmasını olası görmediğini ifade etti. Ayrıca faiz artışları için ise varlık alım programının sonlandırılacağı tarihe işaret etti ve ECB’nin son kararına atıf yaparak faiz artışına ilişkin net bir zamanlama ifade edilmese de varlık alım programı bitişi sonrasında birkaç hafta içinde olabileceğini söyledi.
ECB üyesi Elderson ise, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın resesyon riskini gündeme getirmesine karşın temmuz ayından itibaren faiz artırımına başlanabileceğini belirtti. Elderson, pandemi sonrası toparlanma beklenenden zayıf olsa da resesyon ihtimalinin henüz görünmediğini vurguladı. Bir diğer ECB üyesi Villeroy ise, yazdan itibaren kademeli faiz artışının başlayabileceğini söyledi.
Yurt içinde ise, nisan ayına ilişkin Hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Hazine nakit dengesi nisan ayında 43,7 milyar TL açık verdi. 12 aylık kümülatif nakit açığı 176,6 milyar TL’den 206,9 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %2,4’ten %2,9’a yükseldi (2021 yılı GSYH verisi kullanıldı). Faiz dışı denge ise nisan ayında 29 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı açık 18 milyar TL oldu. Alt detaylara bakıldığında gelirler aylık %2,7 gerilerken, giderler ise aylık %0,7 düştü. Faiz giderleri aylık %35,1 düşerken, faiz dışı giderler aylık %3,3 arttı. Nakit dengesi, önceki ayla kıyaslandığında belirgin bir farklılaşma göstermedi. Bu açıdan nisan ayı bütçe açığının aylık ve kümülatif bazda artması olası.
Ayrıca TÜİK tarafından mart ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verisi yayınlandı. Buna göre, mart ayında inşaat maliyet endeksi, aylık %9,6, yıllık ise %101,6 arttı. Verideki artışta ağırlıklı olarak emtia fiyatlarındaki artışın etkisi malzeme endeksinde hissedilirken işçilik ücretleri ise görece daha sınırlı arttı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Mart ayında ÜFE’deki artış devam etmişti. Aylık bazda en çok artan enerji grubu olmuştu. Nisanda ÜFE’nin aylık %0,5 artarken, yıllık ise %11,2’den %10,7’ye hafif gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 7 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 30 Nisan haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları, 181 bin kişiden 200 bin kişiye hafif yükselmişti, bununla birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu görünümün devam ettiğine işaret etmişti. 7 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 195 bin kişi seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.
Bunun yanında, TSİ 23’te San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşması takip edilecek.
Ayrıca İngiltere’de TSİ 09’da mart ayı ve 1. çeyreğe ilişkin GSYH büyüme verileri izlenecek. Beklenti 1. çeyrekte ekonominin çeyreklik bazda %1 büyümesi ve martta ise yatay seyretmesi yönünde fakat bundan sonraki süreçte büyümenin baskı altında kalması beklenmekte. BoE son toplantısında faiz artırım kararına rağmen büyümeye yönelik tahminlerinde karamsar bir tablo çizmişti. Karar metninde, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin küresel ekonomi ve İngiltere ekonomisinin büyüme görünümünde önemli bozulmaya neden olduğu belirtilerek, İngiltere ekonomisinin daralmaya doğru ilerlediği yönünde uyarıda bulunulmuştu. Banka, ekonominin teknik bir resesyona girmesini beklememekle birlikte, ekonominin bu yılın son çeyreğinde %1’e yakın daralacağını ve 2023 yılında ise %0,25 daralacağını öngörmüş, 2022 yılı geneline ilişkin büyüme beklentisi ise %3,75 seviyesinde korunmuştu.
Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- 6 Mayıs haftasında toplam DTH miktarı 1,81 milyar USD (bireysel 0,11 milyar USD artış ve kurumsal 1,7 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %56,7’den %57’ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,12 düşüş, YP kredilerde %0,13 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,12 düşüş görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 6 Mayıs haftasında toplam rezervin arttığını ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,7 milyar USD artarak 107,5 milyar USD’ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin 2,1 milyar USD azalarak 14,9 milyar USD gerilediğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
AG Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan ve Türkiye’deki McDonald’s restoranlarının franchise işletmeciliğini yapan Anadolu Restoran sermayesinin %100’ünü temsil eden payların Boheme Investment GmbH şirketine veya Türkiye’deki herhangi bir iştirakine satılmasına yönelik olarak Şirket ile Boheme Investment GmbH arasında 11 Mayıs 2022 tarihinde bağlayıcı pay devir sözleşmesi imzalanmıştır. Pay devrinin tamamlanması pay devir sözleşmesinde yer alan ön şartların gerçekleşmesine tabi olup, devrin 2022 yılının ilk yarısı içerisinde sonuçlanması öngörülmektedir. Taraflarca sağlanmış mutabakata göre, Anadolu Restoran sermayesinin %100’ünü temsil eden payların devir bedeli, 54,5mn USD tutarı üzerinden Anadolu Restoran’ın kapanış tarihindeki bilançosunda yer alan net borç tutarı ile pay devir sözleşmesinde tanımlanan diğer varlık ve yükümlülüklerinin netleştirilmesi ile hesaplanacak tutarın çıkarılması şeklinde belirlenecektir. Bahsedilen net borç tutarı ile pay devir sözleşmesinde tanımlanan diğer varlık ve yükümlülüklerinin netleştirilerek tenzil edilmesi ile hesaplanacak tutarın yaklaşık 5-6mn USD olması öngörülmektedir.
Boheme Investment GmbH, Viyana/Avusturya’da kurulu bir şirket olup Katarlı bir yatırımcı olan Kamal Saleh Al Mana’nın iştirakidir. Kamal Saleh Al Mana’nın, Katar’daki McDonald’s restoranlarının franchise işletmeciliğini yürütmekte olan şirkette ortaklığı bulunmaktadır.
ARD Bilişim Teknolojileri (ARDYZ, Nötr): Şirket’in 5mn TL sermayeli Dallmeier Turkey Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. unvanı %100 bağlı ortaklığı tescil edilmiş ve ticaret sicil gazetesinde ilan edilmiştir. Şirket, yeni ortaklık ile birlikte sınır güvenliği, havalimanı, liman ve yüksek güvenlik gereksinimi bulunan tesisler ile hassas kontrol ve gizlilik gerektiren sektörler için veri analizi yapacak yerli yazılımsal projeler geliştirileceğini açıklamıştır.
Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket’in üyesi bulunduğu Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası ile sendikalı çalışanlarının üyesi bulunduğu Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) arasında sürdürülen XXVI.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında anlaşma sağlanmıştır. 36 ay süreli Toplu İş Sözleşmesi 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında; 19,91 TL – 20,00 TL (ağırlıklı ortalama 19,96 TL) fiyat aralığından toplam 200bin TL nominal değerli SAHOL paylarını geri almıştır. Bu işlemlerle birlikte, geri alınan payların toplam nominal değeri 44,9mn TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,20’ye ulaşmıştır.
Suwen Tekstil (SUWEN, Pozitif): Şirket 2022 beklentilerini paylaşmıştır: “Senenin kalan döneminde, Türkiye’de ve Romanya’da yeni mağazalar açılması planlanmaktadır. Romanya operasyonumuza ilave olarak yurtdışında münhasır bayilikler verilerek; Mısır, Bulgaristan, Azerbaycan ve Fas’ta mağaza açılışları yapılması planlanmaktadır. Hedeflenen yatırımlar ve 2022 yılı 1. çeyreklik dönemdeki performansımız çerçevesinde: 2021 yılında 359,9 milyon TL olarak gerçekleşen konsolide net satışların 2022 yılında 730 – 775 milyon TL aralığında (%103 – %115 yıllık büyüme), 2021 yılında 114,3 milyon TL olarak gerçekleşen FAVÖK’ün 2022 yılında 200 – 240 milyon TL aralığında (%75 – %110 yıllık büyüme) 2021 yılında 42,9 milyon TL olarak gerçekleşen net karın 2022 yılında 85 – 115 milyon TL aralığında (%98 – %168 yıllık büyüme) olacağı tahmin edilmektedir. Söz konusu tahminler genel anlamda, halka arz kapsamında hazırlanan Fiyat Tespit Raporu’nda yer alan 2022 yılı projeksiyonlarının üzerinde bir büyümeye işaret etmektedir.”
Naturel Enerji (NATEN, Nötr), Esenboğa Elektrik (ESEN, Nötr): Naturel Enerji, bağlı ortaklığı olan Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. payları ile ilgili olarak 34,50-34,60 TL fiyat aralığından 210bin TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlem ile birlikte Şirket’in Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. sermayesindeki payları %67,2 sınırına ulaşmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Turizm: Geçen yıl 30 milyon turist ve 24,5 milyar dolarlık turizm geliri elde edildiğini hatırlatan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin TTYD olarak, bu yıl 32-35 milyona yakın turist 30 milyar dolar düzeyinde tahminlerini bulunduğunu aktardı. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket ile Akyapı İnşaat ve Taah. San. ve Tic. A.Ş. arasında İstanbul-Ümraniye’de yapılacak olan konut inşaatı için hazır beton tedarik sözleşmesi imzalanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 140mn TL tutarında hazır beton tedarik işi olacağı açıklanmıştır.
Ayrıca Şirket ile Akyapı İnşaat ve Taah. San. ve Tic. A.Ş.-İdakon İş Ortaklığı arasında İstanbul Arnavutköy-Hadımköy’de yer alan METKAP ( Metal ve Plastik Kaplama Sanayi Tesisleri İnşaatı) Projesi kapsamında hazır beton tedarik sözleşmesi imzalanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 70mn TL tutarında hazır beton tedarik işi olacağı açıklanmıştır.
Bunun yanında Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 4,64 TL-4,66 TL fiyat aralığından (ortalama 4,65TL) 325bin adet pay geri alımı gerçekleştirmiş olup Şirketin sahip olduğu BOBET payları 6.022.256 adete ulaşmıştır. Geri alınan payların Şirket sermayesine oranı % 1,58’dir.
Orge Enerji (ORGE): Şirket, pay geri alım programı kapsamında, 7,24 TL – 7,26 TL fiyat aralığından 40bin TL toplam nominal tutarlı ORGE payının geri alım işlemini gerçekleştirmiştir.
YEO Teknoloji Enerji (YEOTK): Şirket ile bir müşterisi arasında, Elektrik Şebekesi Uzaktan İzleme, Kontrol ve Otomasyonu Projeleri kapsamında; Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. Projesi için 1,5mn USD ve Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Projesi için 1,6mn USD olmak üzere (Toplam 3,2mn USD + KDV) iki ayrı sözleşme imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 90 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 372 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,99 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,91-%3,08 bandında hareketin ardından %2,93 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 185 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 190 baz puana varan yükselişler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı