Ramazan Ayında Beslenme Tüyoları / Haberin Peşinde Urfa
Ramazan Ayı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Ramazan Ayında Beslenme Tüyoları makalesine göz atın ve Ramazan Ayı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin
On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi çattı . En az ruhumuzun ihtiyacı olduğu kadar bedenimizin de arınıp yenilenmesi için şahane bir süreç. Ramazan ayında sağlıklı olan müslümanların bu dini vecibelerini yerine getirmesinde hiç bir sakınca yoktur. Ancak Ramazan ayının bahar mevsime denk gelmesi ve yaklaşık 17 saate varan açlık sürecinin oluşması dolayısıyla dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları mevcuttur. Ramazan ayında besin tüketim saatlerinin kısıtlı oluşu dolayısıyla yeterli ve dengeli besin ihtiyacının karşılaması, olası susuzluğun önüne geçilmesi göz önünde bulundurulması gereken anahtar noktalardır.
İşte ramazan sağlıklı oruç tutabilmek için 10 altın anahtar
1. Sahura kalkmadan oruç tutulmamalıdır.
Sahura kalmadan oruç tutulması ve açlık süresi, gün içinde halsizlik bitkinlik ve konsantrasyon sorunlarına sebep olacaktır.
2.Yeterli miktarda su tüketilmesidir.
Hava sıcaklığı ve nem yaz aylarlarında ter ile daha fazla sıvı kaybına sebebiyet vereceğinden iftar ve sahur arasında yaklaşık 2-2,5 litre yani 10-12 bardak su tüketilmeli; mümkünse aralıklarla ve oturarark tüketilmelidir. Sağlıklı bir kişinin günlük alması gereken su miktarı kilosunun *33 ile çarpılması sonucunda hesaplanabilir.
3.Besleyici değeri yüksek bir sahur yapılmalıdır.
Sahurda kalori değeri yüksek çabuk acıktıracak karbonhidrat ağırlıklı bir menü tüketmek yerine tüm gün sizi tok tutacak protein ve yağlı tohumlardan zengin lif içeriği yüksek bir öğün sizi iftara daha rahat ulaştıracakatır. En kaliteli protein olan yumurta tüketimi tokluk sürenizin uzamasına yardımcı olur.
4.Çay, kahve asitli içecek tüketimi azaltılmalı: Aşırı çay kahve tüketimi diüretik yani idrar söktürücü özelliği dolayısıyla daha fazla sıvı elektrolit kaybına sebebiyet verecektir. Bu durum vücudun sıvı ihtiyacını arttıracağından Ramazan ayında tüketimi kısıtlanmalıdır. Sıvı ihtiyacınızı şekersiz maden suları ve bol naneli ayranla karşılayabilirsiniz.Ancak meyve suları ve gazlı içeceklerin yoğun şeker içeriği sebebiyle kan şekeri düzeyinde hızlı yükselmelere sebebiyet vereceğinden tüketilmesi tavsiye edilmez.
5. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli
Bir şölene dönüşen iftar sofralarının hemen ardından bol şerbetli tatlılar tüketilmesi kan şekerinizde dalgalanmalara ve kan insülin düzeyinizin yükselmesine ve hızla yeniden acıkmanıza sebep olackatır. Bu yüzden şerbetli tatlılar yerine protein içeriği daha yüksek salt karbonhidrat içermeyen sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılar Ramazan ayında vazgeçilmezim diyenlerdenseniz tatlının yanı sıra mutlaka bir bardak ayran tüketilmesi kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacaktır.
6.İftar ve sahur arasına bir ara öğün konulmalı: Tüm günü aç geçiren vücutta metabolizmayı yeniden harekete geçirebilmek için iftar ve sahur arasında günün dengelenmesini sağlayacak bir ara öğün yapılmalıdır.1 kepçe çorba ile açılacak iftar öğününe en az 10-15 dakika ara verilerek daha sonra ana yemek tüketilirse gaz,hazımsızlık, şişkinlik yaşanmaz. Ana yemek tüketiminden ortalama 1-1,5 saat sonrası küçük bir ara öğün yapmak da kilo kontrolü açısından etkili olacaktır.
7.Tam tahıllı ürünler tercih edilmeli
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide tüketimi konusunda dikkatli davranılmalı miktar ve ölçüye özen gösterilmelidir. Beyaz un içeren tahıllar tüketmek yerine glisemik indeksi düşük ekşi mayalı, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna, esmer pirinç tüketilmesi kan şekerinizin dengelenmesini kolaylaştıracaktır.
8.Pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli
Özellikle iftar sofraları için hazırlanan et ve sebze yemeklerini kızartma yada kavurma yöntemiyle pişirmek yerine haşlama ızgara yada fırında tercih edilmesi tüketilen besinden tam bir yararlanım sağlanmasını sağlayacak aynı zamanda ısıl işlemlerin oluşturduğu kansorejen etkilere maruziyetide önleyecektir.
9.Kabızlığa dikkat
Ramazanda en sık görülen problemlerden biri de beslenme rutininin değişmesine bağlı olarak görülen kabızlıktır. Kabızlığın önlenmesi için iftarda posa içeriği yüksek renkli mevsim salataları tüketilmeli ara öğün olarak ise meyve ve probiyotik içerikli kefir yada yoğurda yer verilmelidir.
10.Hareket şart
Gün boyu açlıkla mücadele eden metabolizmanın ani ve miktarca fazla besin tüketilmesi sonucu sindirim problemleri yaşaması kaçınılmazdır.Kabızlığın önlenmesi, hazımsızlık ve şişkinliğin giderilmesi ve ayrıca vücuda alınan kalorinin fazlasını yağ olarak depolanmaması için iftardan yaklaşık bir saat sonra en az 45 dk sürecek tempolu bir yürüyüş yapmanız Ramazan ayında alınmasından korkulan kiloların önüne geçecektir.
Şimdiden Ramazanınız mübarek olsun.