Qin Gang: “Çin ve Almanya birbirinin rakibi değil, ortağıdır” / Haberin Peşinde Urfa
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Çin ve Almanya’nın birbirleri için rakip değil, ortak olduğunu söyledi.
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Çin ve Almanya’nın birbirleri için rakip değil, ortak olduğunu söyledi.
Çin-Almanya Diplomatik ve Güvenlik Stratejik Diyalogu’nun 6. Turu bugün Beijing’de düzenlendi.
İki ülkenin dışişleri bakanları, Çin-Almanya ilişkisi, Çin-Avrupa Birliği ilişkisi ile önemli uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde kapsamlı fikir alışverişinde bulundu.
Qin Gang, Çin ile Almanya arasındaki ilişkilerin iyi bir şekilde gelişmesinin anahtarının, karşılıklı stratejik güvenin artırılması ve yanlış stratejik değerlendirmeden kaçınılması olduğunu vurguladı.
Qin Gang, “Çin ve Almanya, birbirinin rakibi değil, ortağıdır. Almanya, Çin’le ilgili stratejik belgeleri hazırlarken, iki ülke ve iki ülke halkının temel çıkarları ve refahından hareket ederek, doğru politika tercihleri yapmalı. Çin ve Almanya, zıtlaşma değil iş birliği arayışında bulunmalı. Ekonomik ve ticari işbirliği, ikili ilişkinin temelidir. Karşılıklı yarara dayalı ortak kazanç, Çin-Almanya iş birliğinin zeminini oluşturur. Çin ve Almanya’nın endüstriyel zincirdeki bağımlılığı, ekonomik küreselleşmenin kaçınılamaz sonucu olduğu gibi, piyasa kuralları çerçevesindeki en iyi seçimdir. Çin ile Almanya arasındaki ekonomik ve ticari hacim, uzun bir zaman boyunca Çin ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ve ticari hacmin yaklaşık yüzde 30’unu teşkil ediyor. Normal ekonomik ve ticari iş birliğinin yapay olarak frenlenmesi ancak kayıplar getirir.” dedi.
“Çin toprakları bölünemez”
Qin Gang, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Taiwan sorunundan bahsederken, Taiwan sorununun Çin’in içişlerinin bir parçası olduğunu, herhangi bir dış gücün Taiwan sorununa müdahale etmesine asla izin verilmeyeceğini vurguladı.
Taiwan Boğazı’nda yaşanan gerginliğin temel nedeninin Taiwan adasındaki bağımsızlık heveslisi güçlerin, dış güçlerin desteğiyle bölücü faaliyetlerde bulunması olduğunu hatırlatan
Qin, “Herkes Taiwan Boğazı'nda istikrarın korunmasını ve bölgede barış ve huzurun sağlanmasını umuyorsa, bağımsızlık yanlısı güçlere ve dış müdahaleye kararlılıkla karşı çıkmalı.” diye konuştu.
Taiwan’ın Çin’in Taiwan bölgesi olduğunu yineleyen Qin, ülkenin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü ne pahasına olursa olsun savunacaklarını ve Çin’in topraklarının bir karışından bile vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı