Pozitif fiyatlamalar Asya piyasalarına da yansıdı

pozitif-fiyatlamalar-asya-piyasalarina-da-yansidi-wBK21BKW.jpg

Pozitif fiyatlamalar Asya piyasalarına da yansıdı / Haberin Peşinde Urfa

ABD’de beklenenden düşük gelen enflasyon verileri sonrasında hisse senetlerindeki pozitif fiyatlamalar Asya piyasalarına da yansıdı.

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD’de beklenenden düşük gelen enflasyon verileri sonrasında hisse senetlerindeki pozitif fiyatlamalar Asya piyasalarına da yansıdı. Bu sabah yükselişe öncülük eden Hong Kong Hang Seng Endeksi teknoloji hisselerine gelen güçlü alımların etkisiyle %2,2 primli. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,5, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,4 artıda seyretmekte. Japonya’da piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı olacak. Güney Kore Kospi Endeksi %1,2 alıcılı seyrediyor. ABD’de temmuz ayı TÜFE verilerinin ardından bugün açıklanacak üretici enflasyonunda aylık beklenti %1,1’den %0,3’e, yıllık beklenti %11,3’ten %10,4’e gerileme olduğu yönünde. ÜFE’nin yukarı yönlü bir sürpriz yapmaması halinde, dünkü TÜFE verisi sonrasında kısa vadede iyimser havanın devam edeceğini düşünmekteyiz. ABD’de geçen hafta beklentinin oldukça üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrasında Fed’in faiz artırım patikasına ilişkin piyasa beklentilerinin artmasının etkisiyle riskli piyasalar olumsuz etkilenmişti.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri hafta ortasında %0,2-1,9 aralığında artarak pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %1,23, CAC 40 Endeksi %0,52 ve FTSE 100 Endeksi %0,25 arttı. EUR/USD paritesi %0,84 artışla 1,03 seviyesine yükselerek yaklaşık son bir ayın en yüksek kapanışını yaptı. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 1,1 puan düşerek 105,2 puana geriledi. Almanya’da haziran ayında %7,6 olarak ölçülen yıllık tüketici enflasyonu temmuzda beklentilere paralel bir şekilde %7,5 oldu. ABD’de enflasyon verilerinin risk iştahını destekler nitelikte gerçekleşmesinin etkisiyle hisse endeksleri dün pozitif bir görünüm sergiledi. Nasdaq Bileşik Endeksi %3’e yakın artarken S&P 500 ve Dow Jones Endeksleri sırasıyla %2,13-%1,63 yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %2,78 seviyesinde stabil kalırken 2 yıllık Hazine tahvili faizi 5,5bp düşerek %3,21’e geriledi. Ülkedeki yıllık TÜFE temmuz ayında %8,5’e gerileyerek %8,7’de bulunan beklentilerin altında kaldı. Aylık bazda ise tüketici fiyatlarında %0,3’lük artış beklenirken fiyatlarda yükseliş gerçekleşmedi (%0). Aynı dönemde çekirdek TÜFE aylık %0,3 ve yıllık %5,9 arttı. Böylece çekirdek enflasyon hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin gerisinde kaldı. Gösterge enflasyon artış hızının çekirdek enflasyona görece daha sert yavaşlaması enerji fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanmaktadır. Veri akışının da etkisiyle ons altın gün içinde 1.800USD’yi aştı ancak kalıcı olamayıp günü 1.791USD’den tamamladı. Brent petrol %1’e yakın artışla varil başına 97USD’ye yükseldi

BIST 100 Endeksi dün %1,59’luk artışla küresel hisse endekslerine paralel olarak pozitif bir görünüm sergiledi. Gün boyu yukarı yönlü hareketini koruyan gösterge endeks kapanış rekorunu 2.829,58 puana yükseltti. Finansal Kiralama Faktoring (XFINK) Endeksi dün %5’ten fazla artış kaydetti. USD/TRY kuru yatay satıcılı olarak fiyatlanırken EUR/TRY kuru %0,64 arttı. Gram altın ise 2 TL düşerek 1.030 TL’ye geriledi. TÜİK’in haziran ayına ilişkin yayımladığı iş gücü istatistiklerine göre (MA) işsizlik oranı 0,6 puan azalarak %10,3 seviyesinde gerçekleşti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version