Piyasa, Jackson Hole’a odaklandı

piyasa-jackson-holea-odaklandi-qn9EILVc.jpg

Piyasa, Jackson Hole’a odaklandı / Haberin Peşinde Urfa

Yoğun takvim doğrultusunda hafta boyunca küresel hisse senedi endekslerinde görülebilecek yüksek volatilitenin yurt içine yansıması beklenebilir.(Piramit Menkul )

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

·         22 Ağustos Pazartesi Çin; Kredi Ana Faiz Oranı Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Temmuz), Yurt Dışı ÜFE (Temmuz), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Temmuz)

·         23 Ağustos Salı Dünya Geneli; Öncü PMI Verileri (Ağustos) Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Ağustos) ABD; Yeni Konut Satışları, Richmond Fed İmalat Endeksi Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi

·         24 Ağustos Çarşamba ABD; Dayanıklı Mal Siparişleri, Bekleyen Konut Satışları, Ham Petrol Stokları

·         25 Ağustos Perşembe Almanya; GSYİH (2Ç22), Ifo Endeksleri Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Ağustos), Sektörel Güven Endeksleri (Ağustos) ABD; GSYİH (2Ç22), Kansas City Fed İmalat Endeksi

·         26 Ağustos Cuma Almanya; GfK Tüketici Güven Endeksi ABD; PCE Fiyat Endeksi, Kişisel Gelirler, Kişisel Harcamalar (Temmuz), Michigan Tüketici Güven Endeksi

– Küresel piyasalar yükseliş serisine ara verirken haftalık gündemde Fed Başkanı Jerome Powell’ın yıllık Jackson Hole konferansında yapacağı konuşma ön planda olacak. Perşembe günü başlayıp cumartesi gününe kadar sürecek konferansa merkez bankacıları, akademisyenler ve uzmanlar katılacak. Başkan Powell’ın cuma günkü konuşmasında bankanın izleyeceği para politikası patikasına ilişkin ipuçları aranacak. Faizlerin hangi seviyelere kadar ve hangi tempoda yükselebileceği, enflasyonun belirgin bir düşüş eğilimine girmesi için ne kadar süre yüksek seviyelerde kalması gerektiği gibi sorulara yanıtlar aranacak. Geçen hafta yayınlanan temmuz Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarından karışık sinyaller gelse de büyük ölçüde toplantıdan çıkan mesajlara paraleldi. Tutanaklar sonrasında hisse piyasalarındaki risk iştahı bir miktar olumsuz etkilenirken eylül toplantısı için 50bp faiz artırımı fiyatlaması değişmedi. Powell’ın sürpriz yapmaması durumunda riskli piyasalarda pozitif havanın kısa vadede sürebileceğini düşünmekteyiz. Hafta boyunca piyasalarda çalkantılı bir seyir izlenebilir.

Ayrıca, hafta boyunca takip edilecek gelişmeler arasında ABD’de PCE enflasyon verisi, revize edilmiş ikinci çeyrek büyüme rakamları, yeni konut satışları ve dünya genelinde PMI verileri bulunuyor.

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi haziranda yıllık %6,8 artışla 1982’den bu yana en sert yükselişini kaydetmişti. Endeks, söz konusu dönemde bir önceki aya göre %1 artarak uzun zamandan beri görülmeyen ölçüde bir aylık enflasyonu işaret etmişti. Volatil gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek gösterge %4,8, aylık %0,6 artarak enflasyonda anlamlı bir ivme kaybı olmadığını göstermişti. PCE’deki yüksek eğilimin aksine son yayınlanan temmuz TÜFE verileri ABD enflasyonunda sınırlı bir geri çekilmenin olduğunu işaret ediyor. Powell’ın Jackson Hole konuşmasından iki saat önce yayınlanacak geçen ayın PCE enflasyonunun bu düşüşü teyit etmemesi ve yukarı yönlü bir sürpriz yapması durumunda piyasanın eylül toplantısı için 50bp faiz artırımı beklentilerinde anlamı bir yükseliş olabilir. Riskli piyasalarda hafta boyunca yüksek volatilite görülebileceğini düşünmekteyiz.

Salı günü dünya genelinde PMI rakamları takip edilecek. Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de PMI verileri açıklanacak. Resesyon endişeleri güçlenirken verilerin yavaşlamanın sürdüğünü teyit etmesi beklemekte.

Küresel hisse senedi endeksleri, kısmen, ABD’li politika yapıcıların şahin mesajlarını sürdürmesinden kaynaklanan satışların etkisiyle geçen hafta dört haftalık yükseliş serisine ara verdi. Bu hafta, Powell’ın Jackson Hole konuşması, ABD’de PCE enflasyon ve 2Ç22 büyüme rakamları ile tüm dünyada PMI verileriyle riskli piyasalarda çalkantılı bir seyir izlenebileceğini düşünmekteyiz. Gelişmelerin beklentiler dahilinde kalması durumunda kısa vadede pozitif hava devam edebilir.

– Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sürpriz faiz indiriminin ardından bu hafta perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti yayınlanacak. Haftanın ilk işlem günü geçen ayın yabancı turist sayısı ve yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), hafta boyunca ağustos ayı güven endeksleri takip edilecek.

YD-ÜFE haziranda yıllık %110,66, aylık %9,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %75,95 arttı. Ana sanayi gruplarında hem yıllık hem de aylık bazda enerji maliyetlerindeki belirgin artış dikkat çekmişti. Sektörlere göre incelendiğinde de en fazla artış rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti.

TÜİK salı günü bu ayın tüketici güven endeksini açıklayacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış (MA) endeks temmuzda bir önceki aya göre %7,4 artarak 68 puan oldu. Nisan 2021’den beri düşüş eğiliminde olan endeks mart ayından beri en yüksek değeri aldı. Endeks değerinin 100 puandan küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

TCMB perşembe günü Reel Kesim Güven Endeksi’ni (RKGE) yayınlayacak. RKGE temmuzda bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 103,7 puan seviyesine gerilemişti. MA endeks 2,1 puan azalarak 102,5 puan olmuştu. MA endeks şubat ayından bu yana sürekli düşüş eğilimini koruyor. Aynı gün TÜİK, hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini yayınlayacak. Geçen ay güven endeksi hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde düşerken inşaat sektöründe yükseldi. MA endeks hizmet sektöründe %1,5 ve perakende ticaret sektöründe %4,5 azalırken inşaat sektöründe %2,4 arttı.

Borsa İstanbul’da 2Ç22 dönemi bilançolarının cuma günü itibarıyla tamamlanmasının ardından kısa vadeli yükseliş eğiliminin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Yoğun takvim doğrultusunda hafta boyunca küresel hisse senedi endekslerinde görülebilecek yüksek volatilitenin yurt içine yansıması beklenebilir.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version