Pasifik Adaları, ABD’den kırmızı halı ve dolar değil, samimiyet bekliyor

pasifik-adalari-abdden-kirmizi-hali-ve-dolar-degil-samimiyet-bekliyor-mGLwHG4Z.jpg

Pasifik Adaları, ABD’den kırmızı halı ve dolar değil, samimiyet bekliyor / Haberin Peşinde Urfa

ABD-Pasifik Adaları Ülkeleri Zirvesi 28-29 Eylül günlerinde Washington’da düzenlendi.

ABD-Pasifik Adaları Ülkeleri Zirvesi 28-29 Eylül günlerinde Washington’da düzenlendi.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada, “Zirvenin amacı, ABD ve Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkeleri arasındaki ilişkilerin yakınlaştırılması. İklim değişikliğiyle mücadele ve deniz ekonomisi gibi alanlarda ada ülkeleriyle işbirliğini güçlendireceğiz. Bu ülkelere 810 milyon dolarlık yardım sağlayacağız.” diye konuştu.

Alman basınında yer verilen bir yorumda, Çin’in Pasifik bölgesindeki etkisini azaltmak isteyen Washington’un ada ülkelerinin liderleri için ‘‘kırmızı halı ve dolar’’ hazırladığı belirtildi.

Ancak, ABD Barış Enstitüsü’nden (USIP) yapılan açıklamada, Pasifik ada ülkelerinin liderlerinin Washington’un taahhüdünün jeopolitik rekabetten kaynaklanmadığını umduklarına dikkat çekildi.

ABD, gerçekten söz konusu ülkelere yardım sağlamak istiyorsa, öncelikle şunları yapmalı:

1. Pasifik’teki ada ülkelerine para yardımı konusundaki taahhütlerini yerine getirmeli. ABD, son yıllarda yabancı ülkelere söz verdiği para yardımlarının çoğunu gerçekleştirmedi. Örneğin, ABD’nin Ortadoğu, Latin Amerika ve ASEAN ülkelerine sağladığı para yardımlarının üçte biri, ABD’deki ilgili yardım kuruluşlarına geri verildi.

ABD’de yönetim değişikliği durumunda, yeni yönetimin bu sözleri tutmama ihtimali de bir başka sorun.

2. ABD, iklim değişikliğiyle mücadelede üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeli. Dünyanın süper gücü ABD, iklim değişikliğiyle mücadelede kötü bir performans ortaya koyuyor. ABD, dünyada en çok sera gazı üreten ülke konumunda. Bunun yanı sıra, ABD yönetimi, 2009 yılında Kopenhag’da düzenlenen İklim Zirvesi’nde, “2020 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarına yıllık 100 milyar dolar yardım sağlama” taahhüdünde bulundu. Ancak Washington, bu taahhüdünü de henüz yerine getirmiş değil.

Utah Üniversitesi’nden Doç. Dr. Angela Robin, “Onlarca yıl sonra ABD, Çin’in bölgedeki nüfuzundan endişe ettiği için Pasifik’teki ada ülkelerine ilgi göstermeye başladı. ABD’nin samimi olduğunu söylemek zor.” ifadesini kullandı.

Pasifik’teki ada ülkeleri, egemen ülkeler olarak hiçbir ülkenin arka bahçesi olarak görülmemeli. ABD’nin söz konusu ülkelere yardım sağlarken bu ülkelerin egemenliklerine ve iradelerine saygı göstermesi, işbirliği kisvesi altında jeopolitik rekabet yaratmaması gerekiyor.      

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version