OPPO A74 İncelemesi

oppo-a74-incelemesi-aqquP9BF.jpg

Kısa bir süre önce incelediğimiz OPPO A54‘ten sonra bu defa da OPPO’nun bu segmentteki farklı bir üyesi A74 bizlerle beraber. Orta segmentte yer alan 2 telefon arasında elbette farklar yer alıyor ve böylece orta segmentin üst ve alt kategorisine konumlanıyor, farklı bütçelere hitap ediyorlar. Bu incelememizde OPPO A74‘ü yakından tanıyacak, ne gibi özellikler sunuyor, kimlere göre bir telefon oluyor ve daha önce incelediğimiz OPPO A54 ile arasındaki ne gibi farklar bulunduruyor; bunların hepsini cevaplandıracağız.

Öncelikle fiyattan başlayalım. Zira her 2 telefon da orta segmentte yer almasına karşın oldukça bütçe sınıfı telefonlar arasında. OPPO A54’ü şu an piyasada 2500 TL civarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz. OPPO A74 ise, şu an 3199 TL fiyatla bulunabiliyor ki, bu fiyatıyla bir hayli rekabetçi konumda. Bu anlamda az sonra anlatacağımız özellikler dahilinde, iyi bir telefon arayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek bir akıllı telefon olduğundan söz edebiliriz.

OPPO A74 Ekran Özellikleri Neler?

Bir akıllı telefondan beklenen her yeteneğe sahip OPPO A74. Telefonu tanımaya ekrandan başlayacak olursak, A74’ün bizleri 6.43 inç büyüklüğünde AMOLED bir ekranla karşıladığından sözü açabiliriz. Ekranın AMOLED panelden yana tercih edilmiş olması sevindirici. Zira bu panel yüksek renk doygunluğu ve kontrast oranıyla iyi bir görüntü kalitesi sağlıyor. Böylece günlük kullanımda olduğu gibi YouTube ya da Netflix üzerinden video izlerken, oyun oynarken güzel bir görüntü elde edebiliyorsunuz.

OPPO, bu modelinde de 20:9 ekran gövde oranını benimsemiş, ancak bu ekranda daha yüksek çözünürlüğe yer vermiş. Ekranın çözünürlüğü tam 1080×2400 piksel, yani FHD+ şeklinde. Böylece ekranın piksel yoğunluğu da yüksek, 409 ppi seviyesinde. Bu da ekrandaki piksel örgüsünün daha sık olduğu anlamına geliyor ki, bunun karşılığını da yine görüntü kalitesinde alıyorsunuz.

Ekranın bir diğer önemli avantajı da tam 800 nit parlaklık seviyesine ulaşabilmesi oluyor. Bu da çok önemli bir detay. Zira bu gibi yüksek parlaklık değerlerine, bu sınıf telefonlar arasında daha yüksek fiyat etiketine sahip modellerde rastlıyoruz. O nedenle yüksek parlaklık değerini de ekranın artı hanesine yazıyoruz. Ekranın üzerinde koruma bandının olduğunu da söyleyelim.

Bu arada bahsetmeden geçmeyelim. Ekranın görüntü özellikleri arasında çokça seçenek yer alıyor. Ekran sıcaklığını ayarlayabiliyor, ekranı her zaman açık konuma getirebiliyor ve göz rahatlığı modunu kullanabiliyorsunuz. Ayrıca telefonda tabii ki karanlık mod da yer alıyor.

OPPO A74 Tasarımı Nasıl?

OPPO A74, güzel görünen, ince profilli ve hafif bir telefon. Rahat bir tutuş sağlamak adına 3D eğimli arka kapağa sahip olan telefonun arkasında dikdörtgen biçimli 3’lü kamera dizilimi dikkati çekiyor. Kameralardan az sonra detaylı olarak bahsedeceğiz.  Alt köşeye baktığımızda ise OPPO logosunun yer aldığını görürken burada başka bir detay bulunmuyor.

Elimizde Prizma Siyahı rengiyle bulunan telefonun ayrıca Gece Mavisi seçeneği de yer alıyor. Telefonun kalınlığı 7.95 mm, ağırlığıysa 175 gram seviyesinde. Arka yüzeyden kenarlara doğru kıvrımlı hatlarıyla beraber daha ince bir görünüme kavuşan telefonun sağ tarafında güç butonu yer alıyor. Parmak izi sensörünü bu modelinde ekrana entegre şekilde konumlandıran OPPO, öte yandan ön kamera yoluyla yüz tanıma özelliğine de yer vermiş. Böylece biyometrik güvenlik yöntemlerine sahip ve bu ikili gayet seri şekilde tanılama yapabiliyor.

Telefonun alt kenarına baktığımızda burada hoparlör mazgalını, USB-C portunu ve 3.5 mm kulaklık girişini görüyoruz. Kulaklık girişinin bulunması önemli bir detay olurken, telefonun kutu içeriğinde kulaklıkların halihazırda sunulması da sahibine ek masraf yaratmaması açısından önemli. Telefonda aranan FM radyo özelliğinin yer aldığını da bu noktada söyleyelim. Yine kutu içeriğine baktığımızda burada ayrıca şeffaf silikon kılıfın yer aldığını da görüyoruz. Bu da maliyet açısından önemli bir diğer avantaj oluyor.

OPPO A74’ün SIM kart ve microSD kart çekmecesi ise sol kenarda ses butonlarının hemen üzerinde bulunuyor. Telefon 256 GB’a kadar microSD kart desteği gösteriyor. Böylece hafızayı kolayca artırabiliyorsunuz, ancak zaten telefonun depolama kapasitesi de gayet yeterli.

OPPO A74 Teknik Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Yavaş yavaş teknik tarafa doğru gelelim. OPPO 74’ün depolama kapasitesi 128 GB. Kutudan ilk çıkarttığınızda 110 GB civarında kullanılabilir bir depolama alanınız var. Telefonda Android 11 işletim sistemi yer alırken, başlangıçta işleri kolaylaştıracak birkaç uygulama halihazırda yüklenmiş. Facebook, WhatsApp ve Netflix‘in yanında Oyun Alanı bölümü de yer alıyor ki, daha önce yaptığımız pek çok OPPO akıllı telefon incelemesinde bunun mobil oyuncular için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştık. Oyun performansını bu bölümden kolaylıkla artırabiliyorsunuz.

OPPO A74, mobil oyun performansı ve uygulama kullanım kabiliyeti bakımından gayet verimli çalışan bir telefon. 4 GB kapasitesinde RAM içeriyor. Grafik tarafındaysa Adreno 610 GPU konumlandırılmış durumda. İşlemci hanesinde sınıfına uygun olarak Snapdragon 662’nin yer aldığı telefonda, 8 çekirdekli bu işlemci 2.0 GHz frekansında çalışabiliyor. Daha önce incelediğimiz OPPO A54’e baktığımızda ise MediaTek Helio P35’in kullanıldığını görmüştük. Bunun neticesinde kuşkusuz sınıfı ve fiyatı dahilinde OPPO A74 daha performanslı bir akıllı telefon oluyor.

Bu teknik kadro ışığında gayet akıcı bir kullanım sağlayan OPPO A74, ekranlar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabiliyor, uygulamalar arasında sorunsuz çalışma temposu yakalayabiliyor. Nispeten telefonu yoran uygulamalar arasında gösterilen fotoğraf düzenleme uygulamalarını rahatlıkla bu telefonda çalıştırabiliyorsunuz. Oyun noktasında da keza. Kullandığımız süre içinde Alphalt 9 Legends ve Call of Duty Mobile gibi oyunları sorunsuz ve akıcı şekilde oynatabildiğini gördük.

Telefonun pil performansı da bunu perçinleyecek şekilde. Tıpkı OPPO A54’te de olduğu gibi tam 5000 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor telefonda. Bu da uzun soluklu bir kullanım için ideal bir kapasite. Bu sayede dengeli bir kullanımla 1.5 günü çok rahat çıkartabiliyorsunuz bu telefonla. Öte yandan güç tasarruf modlarını da kullanarak bu süreyi çok daha uzatabilmeniz mümkün.

Telefonun pili bittiğindeyse kutusundan çıkan 33W gücünde SuperVOOC 2.0 hızlı şarj destekli şarj cihazıyla hızlı şekilde şarj edebiliyorsunuz. Sadece 30 dakika içinde yüzde 54 oranında şarj olabiliyor, ancak kullanmak için o kadar beklemenize bile gerek kalmıyor doğrusu. Sadece 5 dakikalık şarj ile yaklaşık 6 saate yakın telefon görüşmesi yapabilecek ve sosyal medyada 1.5 – 2 saat civarında zaman geçirebilecek ölçüde şarj olabiliyor. Bu sayede şarj etmek için vaktiniz olmadığında telefonsuz kalmıyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olması ise yaklaşık 1 saat sürüyor.

Bu arada telefonun teknik özelliklerine ilişkin önemli gördüğümüz bir özellikten daha bahsetmemiz lazım. Bu telefonda NFC desteği yer alıyor. İnternette bakacak olursanız, bu telefon için NFC desteğinin bulunmadığı gibi haberlerle karşılaşabiliyorsunuz, ancak bu sınıfta bulunan pek çok telefonun aksine A74’te NFC var ve bu yakın temas teknolojisinin olması büyük avantaj sağlıyor. Artık eskisine nazaran NFC desteğinden günlük kullanımda da yararlanıyoruz. Mesela metrobüse bineceğinizde bile İstanbulKart’a para yüklemek için telefonunuzun bu özelliğinden yararlanabiliyorsunuz  -ki bu fazlasıyla pratik bir yöntem. O nedenle yeni bir telefon satın alırken, NFC desteğine bakmanız önemli.

OPPO A74 İşletim Sistemi Özellikleri Neler?

Şimdi biraz da OPPO A74’ün işletim sistemi değerlendirelim. Zira burada oldukça yararlı detaylar yer alıyor. Dediğimiz gibi telefonda Android 11 güncel işletim sistemi bulunuyor. Arayüz ise OPPO’nun ColorOS adını verdiği yazılımın 11.1 sürümü. Güncel arayüzde çok sayıda seçenek var. Daha önce OPPO A54’te de bahsettiğimiz Uygulama Kilidi bu telefon için de mevcut durumda. Böylece telefonunuzu parmak izinizle açsanız bile, seçeceğiniz uygulamalara erişmek için ayrıca bir şifre belirleyebiliyorsunuz ki bu da ek güvenlik anlamına geliyor.

Güvenlikle ilgili önemli gördüğümüz bir diğer özellik, özel güvenli bulut senkranizasyonu. Telefonda Özel Kasa adında bir bölüm mevcut. Burada da özel dosyalarınızı yine ayrı bir şifre altında tutabiliyorsunuz.

Güvenlikle ilgili son olarak Acil Arama SOS özelliğinden de bahsetmek gerek. Bu özelliği aktifleştirdiğinizde, acil durumlarda OPPO A74’ün güç butonuna 5 kez arka arkaya basarak otomatik olarak 112’yi aramasını sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca SOS sinyali de gönderebiliyor. Bunun ayarlarını da yine Gizlilik menüsünden yapabiliyorsunuz.

Açıkçası bir akıllı telefon satın alırken, yalnızca teknik özelliklerine değil, bu tip yazılımsal özelliklerini de göz önünde bulundurmakta fayda var ve OPPO A74’ün ColorOS yazılımı bunlara cevap verebilmesiyle önem kazanıyor.

OPPO A74 Kameraları Nasıl?

Peki, gelelim kameralara. OPPO A74, az önce de söylediğimiz gibi 3 arka kameralı bir akıllı telefon oluyor ve A54 ile temel farkı ana kamerasında sunuyor. OPPO A54, daha uygun fiyatlı bir model olduğu için o modelde 13 MP çözünürlüğünde bir ana kamera görmüştük. OPPO A74’te ise ana kameramız 48 MP çözünürlüğünde çekim yapabiliyor ve f/1.7 diyafram açıklığına sahip. Onu 2 MP makro ve 2 MP derinlik sensörü takip ediyor. Telefonun ön kamerası ise ekrana entegre olarak 16 MP selfie kameradan oluşuyor. Ön kameranın diyaframı f/2.4 seviyesinde olurken, geniş açılı bu sensör ile tıpkı arka kamerayla da olduğu gibi Full HD video kaydı yapılabiliyor.

OPPO A74’ün kamera yetenekleri orta segmentin ihtiyaçlarını karşılayacak cinsten. Düşük ışık koşullarını optimize eden gece modunun bulunduğu telefonda yapay zeka desteğinden de faydalanılıyor. Düşük ışıkta yapılacak daha iyi fotoğraf çekimleri için gece modunu, çekim koşullarının otomatik olarak optimize edilerek iyi kareler yakalanabilmesini ise AI modunu açarak sağlayabiliyorsunuz.

OPPO A74 ile çekeceğiniz fotoğraflar sosyal medya paylaşımları için fazlasıyla kaliteli seviyede. Telefonun çekimlerinde kontrast seviyesi, detay zenginliği, renk ve parlaklık oranları sınıfı ölçüsünde iyi seviyede. Kullanıma sunulan çeşitli modlarla kullanımın zenginleştirilmiş olması da avantaj yaratıyor.

Kamera uygulamasına baktığınızda, burada ana başlıklar olarak Gece, Video, Fotoğraf ve Portre

OPPO A74 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Sonuca geldiğimizde OPPO A74’ün orta sınıf için özellikleriyle tatmin edici ve fiyatıyla da gayet rekabetçi bir model olduğunu söyleyebiliriz. Güzel bir tasarıma sahip, iyi ölçüde performans sağlıyor, pili uzun gidiyor ve yazılımıyla da güncel ve yetenekli bir model olmuş. Fiyatı da başta söylediğimiz gibi şu an 3199 TL ayarında. Bu anlamda bütçesi 3000 TL’nin biraz üzerinde olanların radarına girebilir. Eğer 2500 TL’nin üzerine çıkamıyorsanız ise, burada da OPPO A54’ü önerebiliriz.

CHIP Online Notu: %91

+ Parlak AMOLED ekran
+ Şık tasarım
+ Kategorisi için iyi performans
+ Güncel işletim sistemi
+ 3’lü kamera kurulumu
+ Uzun pil ömrü & hızlı şarj
+ NFC desteğine sahip
+ Kutu içeriği

OPPO A74 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • İşletim Sistemi: Android 11
  • İşlemci: Qualcomm Snapdragon 662
  • Çekirdek:  8
  • İşlemci Hızı: 2.0 GHz & 1.8 GHz
  • Ekran Teknolojisi: AMOLED
  • Ekran Boyutu: 6.43 inç
  • Ekran Çözünürlüğü: 1080×2400 px
  • Bellek (RAM): 4 GB
  • Grafik İşlemci: Adreno 610
  • Dahili Depolama: 128 GB
  • Arttırılabilir Hafıza: Var
  • Ön Kamera: 16 MP
  • Arka Kamera: 48 MP & 2 MP  & 2 MP
  • Batarya: 5000 mAh
  • Parmak İzi Okuyucu: Var
  • Yüz Tanıma: Var
  • Çift SIM Desteği: Yok
  • Wi-Fi: 802.11 bgnac
  • Bluetooth: 5.0
  • GPS: Var
  • LTE: Var
  • NFC: Var
  • FM Radyo: Var
  • Boyutlar: 160 x 73 x 7.95 mm
  • Ağırlık: 175 gr.

Exit mobile version