Okulöncesi Alfabe öğretme teknikleri! Çocuklara alfabe nasıl öğretilir? Harfleri tanıma yaşı / Haberin Peşinde Urfa
Okul öncesi dönemde görülecek olan bazı temel basit konuları çocuğunuza erkenden öğreterek, okuma-yazma becerisinin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bu esnada dikkat etmeniz gereken öncelikli konu sıkmadan eğlenceli etkinliklerle öğretim sağlanmasıdır. Çocuğunuz harfleri tanıdıktan sonra alfabe öğrenimi için evde yapabileceğiniz faydalı çalışmalar haberimizde. Çocuklar için alfabe öğretme teknikleri:
Okul öncesi dönemde görülecek olan bazı temel basit konuları çocuğunuza erkenden öğreterek, okuma-yazma becerisinin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bu esnada dikkat etmeniz gereken öncelikli konu sıkmadan eğlenceli etkinliklerle öğretim sağlanmasıdır. Çocuğunuz harfleri tanıdıktan sonra alfabe öğrenimi için evde yapabileceğiniz faydalı çalışmalar haberimizde. Çocuklar için alfabe öğretme teknikleri:
Bilinçli bir ebeveyn olarak çocuğunuzu okul öncesi döneme kalmadan erken dönemde eğitim hayatına hazırlayarak, okulda öğreneceği bazı bilgileri daha hızlı bir şekilde öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Onları sıkmadan, oyun yoluyla eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayarak gelişimini destekleyebilir ve can sıkıntılarını da giderebilirsiniz. Renk, şekil, harf ve rakam gibi okul döneminde lazım olacak temel konulara erkenden başlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en öncelikli şey, çocuklarda baskı kurmadan sevebilecekleri yöntemlerle bir şeyler öğretmek olmalıdır. Her çocuğun aynı seviyede ilerlemediği dolayısıyla da farklı bir gelişim gösterdiğini bilmek gerek. Evde anlaşılması kolay alfabe etkinlikleri için işe ilk önce, renkleri ve harfleri öğretmekle başlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre, 0-5 yaş arasındaki çocukların okuma yazma gelişimlerinde alfabeyi öğrenmeleri ve harfleri çıkarış seslerinin etkili olduğu görülmüştür. Yaklaşık olarak 2-3 yaş aralığındaki çocuğunuza alfabeden önce renkleri ve şekilleri öğretmelisiniz.
TIKLA OKU: EN FAYDALI OKULÖNCESİ ETKİNLİKLERİ
ÇOCUKLARA ALFABE NASIL ÖĞRETİLİR? OKUL ÖNCESİ ALFABE ÖĞRETİMİ
Renk ve şekil öğretiminden sonra sıra eğlenceli bir şekilde alfabe öğretimine geldi. Bu esnada çocuğunuzun ilgi ve merakını arttırmak için alfabe öğretmeye ilk olarak kendi isminden başlayın. Her hafta yalnızca isminin bir harfine odaklanın ve o harf üzerinde çalışmalarınızı sürdürün.
Üzerinde durduğunuz harfi renkli ya da şekilli bir katın üzerine yazın. Daha sonra o harfin şekli ve çizgileriyle ilgili konuşun. Çalıştığınız her bir harfi hafta başında değiştirerek çocuğunuzun görebileceği alana asın. Bu süreçteki asıl hedefiniz, çocuğunuzu eğlendirerek öğretmek olmalıdır.
TIKLA OKU: RENKLERİ NE ZAMAN AYIRT EDEBİLİRLER? RENK ÖĞRETİMİ
Bu nedenle çocuğunuza baskı ya da tehdit yoluyla bir şeyler öğretmek yerine zevk almasını sağlayarak bilgilerinizden faydalanmasına bakmalısınız. Bunun için oyun hamurundan şekilli harfler ve kurabiyeler de yapabilirsiniz.
TIKLA OKU: İNCE MOTOR BECERİLERİ NELER? EL VE PARMAK KASI…
ÇOCUKLAR HARFLERİ NE ZAMAN TANIYABİLİR? ALFABE NE ZAMAN ÖĞRETİLMELİ? ALFABE ÖĞRENME YAŞI
2 yaş civarına gelen bir çocuk yavaş yavaş harfleri tanıyabilse de bu dönemde çok büyük bir beklentiye girmemek hayal kırıklığı yaşamamak adına önemlidir. Küçük harflere geçmeden büyük harflere odaklanın ve her gün resimleri ve kelimeleri göstererek düzenli okumalar yapın. Harfleri şarkıyla öğretmek ya da harfli bloklar, manyetik harfler uygun materyaller olacaktır.
TIKLA OKU: SAYILAR NASIL ÖĞRETİLİR? SAYILARI ÖĞRENİYORUM…
EVDE EĞLENCELİ HARF ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ!
HARFLERİ TUZA YAZIN
Bir tepsinin içine gerektiği kadar tuz döküp bu tuza harfleri yazmakla işe başlayabilirsiniz. Harfi yazdıktan sonra çocuğunuzun parmağını aynı tuza çizmesi için yüreklendirin.
ÇUBUK MAKARNALARDAN HARF YAZMA
Harf öğretiminin en eğlenceli yolu da çocuğunuzu mutfakta yemek yaparken buluşturmaktır. Haşlanmış çubuk makarnaları ile harfler oluşturun ve çocuğunuzdan da aynısını yapmasını isteyin.
HARFLERİ BUL OYUNU
Kağıdın üstüne daireler çizip bu dairelere de farklı harfler yazın. Hangi harfi çalışacaksanız, sayfada birden fazla o harfi olmasına ve hem büyük hem de küçük harf olarak bulunmasına dikkat edin. Ardından renkli kalemle çocuğunuzdan o harfin bulunduğu yerleri boyamasını isteyin.
Daha sonra çocuğunuza bu sayfayı verin ve renkli bir kalem ile içinde B harfi bulunan yuvarlakları boyamasını isteyin.
renk ve şekil kavramları,okuma ve yazma nasıl öğretilir,okul öncesinde harf öğretimi,alfabe öğretme teknikleri,okul öncesi harf etkinlikleri çalışması