Corona virüsü sebebiyle yaklaşık okullar 1 aydır kapalı. Öğrenciler eğitimini online olarak evden gerçekleştiriyor. Telafi eğitiminin önünü açan kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesi sonrası milyonlarca öğrenci ve öğrenci velisi ‘yazın okul olacak mı?’ sorusunun cevabını merak ediyor. Peki okullar ne zaman açılacak? Telefi eğitimi nasıl olacak? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un konu hakkındaki önemli açıklamaları…
Corona virüsü sebebiyle Türkiye’de eğitim sekteye uğramış durumda. Okulların kapanması sonrası öğrenciler eğitimini online olarak evlerde alıyor. Geçtiğimiz günlerde kabul edilen yasa tasarısı sonrasında ise telafi eğitimi ile yazın okulların açık olabileceğinin önü açılmıştı. Bu yasa sonrası öğrenciler yazın okula gidip gitmeyeceğini merak etmeye başladı. Türkiye’de okullar ne zaman açılacak? Öğrenciler yazdın okula gidecek mi? İşte ayrıntılar…
YAZIN OKUL OLACAK MI?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yaz tatilinde eğitim öğretim yapılmasını biz en son ihtimal olarak görüyoruz. Sadece tedbir amaçlı planlamalarımızı yapıyoruz. Yoksa bizim yaz aylarında ders yapmak ya da okulları tümüyle açmak gibi bir derdimiz yok. Biz çocuklarımızın yazın dinlenmesini de önemsiyoruz. O yüzden de bu tatil konusundaki endişelere hiç gerek yok diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Telafi eğitimler ne zaman başlayacak, neyi kapsayacak?” sorusunu Bakan Selçuk, “Okullarda görmediğimiz müfredatı kapsayacak. Yoksa özel bir müfredat hazırlamak ya da müfredatı değiştirmek gibi bir derdimiz yok. Bu tamamen, önümüzdeki günlerde virüs seyrine bağlı olarak değişecek.” diye yanıtladı.
Koşulların her gün değiştiğini vurgulayan Selçuk, bu nedenle okulların ne zaman açılacağına ilişkin kesin bir şey söyleyemediklerini belirtti. Bakan Selçuk, “Telafi eğitimi şu andaki durumun devam etmesi ya da etmemesine bağlı olarak değişir. Diyelim ki 30 Nisan’dan sonra okullar açıldı, o zaman telafi eğitimin süresi ve içeriği değişir. Mesela, diyelim ki açılmadı, ona göre değişir. ” dedi.
Foto: DepoPhotos
TELAFİ EĞİTİM NASIL OLACAK?
Uzmanlar, telafi eğitiminin kaybedilen okul zamanının hızlandırılmış ve tamamlayıcı bir eğitim olduğunun altını çizerek, telafi eğitiminin okulların kapalı kaldığı iş günü kadar yapılamayacağına işaret ediyor.
Bu eğitimlerin verilmemesi durumunda, öğrenmede unutmanın katlanarak artacağından hareketle eğitim uzmanları, öğrencilerin telafi edilemez bilişsel, duygusal kayıplar yaşamaması gerekli olduğu düşünülüyor.
Bakan Selçuk, “TBMM’de kabul edilen ‘Telafi eğitimi düzenlemesi’ kısmi ve hızlandırılmış bir ‘telafi’ sürecini tanımlamaktadır. Dönemin bütün bir şekilde tekrarı veya yaz tatilinin ortadan kalkması söz konusu bile değildir. Çocuklarımızın yaz tatilini doyasıya yaşamasını ümit ediyoruz.” açıklamasını yaptı.