Neden Kilo Veremiyorum? / Haberin Peşinde Urfa
Kilo Vermek için bilgi mi arıyorsunuz? Neden Kilo Veremiyorum? makalesine göz atın ve Kilo Vermek hakkında daha fazla bilgi edinin
Hemen hemen herkesten sıklıkla duyulan neden kilo veremiyorum veya neden kilo alıyorum yakınmasının altında fazla ve yanlış besin seçimine bağlı olarak fazla kalori alımı ilk akla gelen neden olsa da aslında kilo almamızın nedeni sadece yedikerimizle bağlantılı olmayıp, vücudun işleyişindeki aksaklıklar, metabolik bazı problemler, uyku kalitesi, stres gibi birçok etmen klio vermeye engel olabilir.
Bu nedenlerden en önemlisi hormonal dengesizliklerdir.
– İnsülin direnci söz konusu ise insülin duyarsızlığı veya yetersizliğine bağlı olarak vücut açlık-tokluk ayarını iyi yapamaz ve kilo kaybı zorlaşır.
– Tiroid hormonlarınız gereğinden az çalışıyorsa, bazal metabolizma hızı yavaşlayarak kilo kaybı zorlaşır.
– Böbrek üstü bezleriniz fazla miktarda kortizol üretiyorsa Cushing sendromu dediğimiz rahatsızlık ortaya çıkabilir ve vücut kilo almaya daha yatkın hale gelebilir.
– Polikistik over hastalığı dediğimiz PCOS da insülin direncine benzer etki göstererek kilo kaybını zorlaştırır.
Kilo vermeye engel diğer önemli bir neden vitamin ve mineral eksiklikleridir.
-
B12 vitamini, demir minerali, D vitamini ve omega- 3 vücuttaki metabolik işlevlerde önemli rol oynadıklarından dolayı eksikliklerinde metabolizma gerektiği gibi çalışamaz ve kilo kaybı zorlaşır.
Kullanılan bazı ilaçlar da kilo kaybını zorlaştırabilir.Bunlar; kortizon grubu ilaçlar, antidepresanlar, tansiyon ilaçlarıdır.
Kilo üzerine etkisi olan diğer önemli bir etken de uyku kalitesi ve süresidir.Yetersiz veya fazla uyumak ghrelin ve leptin dediğimiz açlık-tokluk hormanlarının salgılanma düzeyini bozarak kilo alımına neden olabilir.
Tüm bu hormonel ve metabolik problemler dışında sağlıksız ve dengesiz beslenme şekli, hareketsiz bir yaşam, yetersiz su içimi, fazla strese maruz kalmak da kilo almaya neden olabilir.
Doğru ve sağlıklı bir kilo verme süreci için öncelikle kan tahlilleri ile hormonel bir problem olup olmadığına bakılmalı, sonrasında bir diyetisyenden yardım alınarak kişiye özel beslenme programı oluşturulmalı ve olumlu yönde kalıcı sağlıklı yaşam değişikliğine gidilmelidir.