İngiltere de Ulusal İstatistik Bürosu’nun yaptığı en son araştırmalar, erkeklerin Covid-19 virüsünden dolayı ölme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Koronavirüs vakalarında erkek ölümleri artmış durumda bilim adamları bu durumun iç yüzünü araştırıyorlar.
Covid 19 virüsünün belirli yaşın üstünde olan ve kronik sağlık sorunları yaşayan kişilerde ortaya çıkma riskinin olduğuna dair haberler yayınlandı.
Ancak İngiltere de Ulusal İstatistik Bürosu’nun yaptığı en son araştırmalar, erkeklerin Covid-19 virüsünden dolayı ölme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Çin de, virüsten dolayı ölen kadın oranı yüzde 1,7 iken, erkelerde bu oranın yüzde 2,7 olduğu görüldü.
İtalya da ölüm oranlarının yüzde 71’i erkeklerden oluşuyor.
İspanyada da Perşembe günü yayınlanan veriler, erkek ölümlerinin kadın ölümlerine oranla iki daha fazla olduğunu gösteriyor.
İngiltere’de kaydedilen 4.122 ölüm vakasının, 2.523’ü erkeklerden, 1.599’u ise kadınlardan oluşuyor.
ERKEKLER NEDEN DAHA ÇOK TEHLİKEYE AÇIK?
Toplumsal Cinsiyet ve Küresel Sağlık Merkezi direktörü Prof. Sarah Hawkes, “Dürüst bir şekilde cevap vermek gerekirse, hiç birimiz bu ölüm oranlarının çoğunluğunun neden erkeklerden oluştuğunu bilmiyoruz” açıklamasını yaptı.
Bu hastalığın sigara içenlerde görülme olasılığının daha çok olduğu öngörülmekte. İstatistiklere göre Çin’de erkeklerin yüzde 52’si, kadınların yüzde 2’si sigara içiyor. Bu nedenle akciğer sağlığını etkileyen sigaranın erkeklerde daha kötü semptomların ortaya çıkardığı varsayılıyor.
İlk etapta sigara içinler, dudaklarına daha fazla dokunduğundan enfekte olma olasılığı daha fazladır.
Enfekte olma riskiyle ilgili, cinsiyetler arasında farklılık gösteren davranışsal faktörlerin de rolü olabilir. Bazı çalışmalar, erkelerde ellerini yıkama ve sabun kullanma oranın daha az olduğunu, erkeklerin doktora daha az başvurduğunu ve sağlıkla ilgili yapılan tavsiyelere daha az kulak astıklarını gösteriyor. Elbette bunlar genellemelerdir.
Bununla birlikte, uzmanlar arasında daha temel biyolojik faktörlerin de rol oynadığına dair bir inanç var. Bir çok ülkede vaka sayısı sigara içenlerde yüksek oranlarda olsa da, İngiltere’ye bakıldığında erkeklerin yüzde 16.5 ‘i kadınlarında, yüzde 13.5′ i sigara içiyor; ancak fark Çin’deki kadar uç noktalarda değil.
Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu profesörü Sabra Klein, “Erkek ölüm oranlarındaki artışın Çin, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de gözlemlendiği ifade etti. Klein, bu konuyla ilgili sigara içmenin bu hastalık için öncü faktör olmadığını düşündüğünü, daha küresel bir etkenin bu hastalığa sebep olması gerektiğini belirtti.
Sabra Klin’in yaptığı çalışmaların yanında önceden yapılmış araştırmalarda erkelerin hepatit C ve HIV de dahil olmak üzere bir dizi enfeksiyona karşı daha düşük oranda bağışıklık tepkilerine sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Covid-19 ile ilgili spesifik olarak bir çalışma yapılmasa da, farelerde yapılan çalışmalar bunun korona virüsler için de geçerli olabileceğini düşündürmektedir.
Klein başlangıçta virüs görüldüğünde, bağışıklık sistemlerinin uygun bir tepki veremeyebileceğini söyledi.
Klein, “Bu noktada hormonlarda önemli bir rol oynayabilir. Yapılan çalışmalar, östrojen hormonunun, virüse karşı tepkiyi arttırdığı gözlemlenmiştir” dedi.
Sabra Klein, bu konuda, enfeksiyon sırasında hastalardan kan örneklerini alan Çinli uzmanların makalelerini gözden geçirdiğini ve Covid-19’a karşı bağışıklık tepkisinde cinsiyet farklılıklarının rolünün, dünya çapında gerçekleşen antikor araştırmaları sonrasında ortaya çıkacağını ifade etti.
Toplumsal Cinsiyet ve Küresel Sağlık Merkezi direktörü Prof. Sarah Hawkes, büyük olasılıkla biyoloji, yaşam tarzı ve davranışların bu meseleyle ilgili rol oynadığını söyledi.
Hawkens konuşmasında küresel sağlık tarafından verilen rakamlara göre, 20 ülkeden sadece altısının vaka sayıları ve ölümlerle ilgili istatistikleri yayınlamasının hayal kırıcı olduğu ifade etti.
Çeviri: Hasan Kanat