NASA, ‘Kızıl Gezegen’ olarak bilinen Mars’ın yüzeyine oyulmuş bir ejderhaya benzeyen etkileyici ve ilginç bir görüntüyü fotoğrafladı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, çok konuşulacak ilginç bir fotoğrafa imza attı.
NASA, ‘Kızıl Gezegen’ olarak bilinen Mars’ın yüzeyine oyulmuş bir ejderhaya benzeyen etkileyici bir görüntüyü fotoğrafladı.
Mars manzarasının fotoğrafı, Arizona Üniversitesi’nin yüksek çözünürlüklü görüntüleme bilim deneyi (HİRISE) kamerası tarafından çekildi.
Bu kamera, Nasa’nın Mars Keşif Yörüngesine bağlı 2006’dan beri kızıl gezegenden değerli bilgiler topluyor.
HiRISE’in resmi hesabı Twitter’da resmi yayınladı ve şöyle yazdı: “Bu ilginç fotoğrafı güneybatı kanyonundaki Melas Chasma’da çektik. Efsanevi bir Çin ejderhasına benziyor.”
Bu muhteşem manzara ilk defa 2007’de bilim adamları tarafından görüldü; ancak ejderha şeklinin taslağı hemen netleşmedi ve turuncu kısmı Melas Chasma kanyonunda turuncu kısmı ortaya çıktı.
Fotoğrafın 160 mil yukarıdan çekildiği açıklandı.
Arizona Üniversitesi’nden bir blog yazısı ise şöyle açıklıyor: “Melas Chasma kanyonunun tabanı boyunca, daha koyu bir matristeki açık renkli kütlelerden oluşan alışılmadık kütle yatakları var. HiRISE’nin yüksek çözünürlüğü, bazı açık renkli bloklarda yalnızca birkaç metre kalınlığında katmanları ortaya çıkarıyor. ”
MARS HAKKINDA
Mars bir diğer adıyla Kızıl Gezegen, Güneş Sistemi’nin Güneş’ten itibâren dördüncü gezegenidir.
Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’a ithâfen adlandırılmıştır.
Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen olarak adlandırılır.
Mars kara kütleleriyle dünyaya çok benzer. Ancak yerçekimi farkından dolayı burada yapabileceğinizden üç kat daha faza zıplayabilirsiniz.
Mars dağlıktır ve Everest’ten üç kat daha yüksek olan Olympus Mons adlı Güneş Sistemi’nde bilinen en uzun dağa ev sahipliği yapar.
Mars, dünyadan sonra en yaşanabilir ikinci gezegen olarak kabul edilir.
Gezegenin güneşin etrafında dönmesi 687 dünya günü sürer.
Şimdiye kadar, Mars’a 39 yolculuk yapıldı; ancak bunlardan sadece 16 tanesi başarılı oldu.
Kaynak: Sun gazetesi