Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart, 1812 yılında, yüzbinlerce askeriyle birlikte Rus Çarı İskender I. İmparatorluğu’nu sona erdirme umuduyla Rusya topraklarına girdi. Ancak tifüs salgını, Napolyon’un hayallerinin yıktı.
Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart, 1812 yılında, yüzbinlerce askeriyle birlikte tarihte en sefil askeri operasyonlarından birini gerçekleştirdi. Bonapart, Rus Çarı İskender I. İmparatorluğu’nu sona erdirme umuduyla Rusya topraklarına girdi.
Rusya’da yaklaşık 5 buçuk ay süren savaşın ortasında Napolyon Bonapart, 1814’te yabancı güçlerin Paris’e girmesinden sonra görevden alınmasıyla sona eren ciddi bir yenilgi aldı.
BÖCEKLER, NAPOLYON’UN
SALTANATINI SON VERDİ
Buna karşılık, herkes Bonaparte askerlerinin ölümüne neden olan ana faktörü unuttu: Toplar ve soğuktan önce, küçük böcekler ve mikroskobik bakteriler, Napolyon Bonapart’ın Rusya’ya karşı olan savaşını ve Bonapart döneminin sona ermesinde en önemli rol oynadılar.
Fransız İmparatoru Bonapart, Haziran 1812’de bütün yıl boyunca Rusya Polonya’sına müdahale etmeye başlamadan önce 600 bin askerlik bir ordu kurdu.
LOJİSTİK ZORLUKLAR
Başlangıçta, Napolyon’un kuvvetleri istikrarlı bir şekilde ilerledi, iyi hava ve Rusların geri çekilmesinden yararlanarak, herhangi bir dirençle karşılaşmadan Vilnius’a bir haftadan az bir sürede ulaştı.
Polonya topraklarına girişiyle birlikte Napolyon Bonapart, tedarik hatları daha uzun mesafelere yayıldığından ve atlı arabaların ilerlemelerini bozan arazi ve çamurlu arazilerle karşılaşmaya zorlandığı için bazı zorluklarla karşılaştı.
Kırsal alanlardan ve köylerden, askerlere bit ve pire bulaştı.
Bonapart, Polonyalıların yiyecek ve hayvanlarına el koymak zorunda kaldı. Su sıkıntısı yüzünden askerlerin kullandığı çok sayıda at öldü.
KİRLİ KUYULAR VE GİZEMLİ HASTALIKLAR
Bu arada, Napolyon’un kuvvetleri arasında dizanteri, sindirim sistemi ile ilgili çeşitli hastalıklar baş gösterdi.
Neman Nehri’ni geçtikten günler sonra, Fransız askerleri arasında yüksek vücut ısısı ve vücuttaki kırmızı lekeler ile karakterize tifüs olarak bilinen garip bir hastalık ortaya çıktı.
Hastalığa yakalanan askerler birkaç gün içinde hızlı bir şekilde öldü.
Pireler, bitler gibi bazı böcekler tifüsün bulaşmasından en önemli rolü oynadı.
Hastalık ilerledikçe, Fransız askerleri kıyafetlerini değiştirmeden uzun günler kaldılar. Vücutlarında kir biriktikçe, bu böcekler tifüse neden olan bakterileri yanlarında taşıyarak onlara geçti.
Napolyon, Moskova’ya ilerlemeye başladıktan bir ay sonra tifüs yüzünden 80 bin askerini kaybetti. Ölümlerin artması ve bazı askerlerin ordudan kaçmasıyla Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart, savaşı bitirmeyi düşündü.
TİFÜS ON BİNLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Ağustos 1812’nin ortalarında, Napolyon, Smolensk şehrine hakim oldu ve Rus ordusunun geri çekilmesi önünde Valotina’ya doğru ilerlemeye devam etti. Napolyon aynı dönemde ordusunu kasıtlı olarak üç bölüme ayırdı.
Aynı ayın 25’inde İmparator Bonapart, Ruslarla olan hastalık, açlık ve çatışmalardan dolayı güçlerinden 105 bin ek asker kaybetmiş ve böylece birlik sayısını sadece 160 bine düşürmüştü. Ancak sadece iki hafta sonra, tifüs 60 binden fazla Fransız askerini öldürdüğü için bu sayı inanılmaz bir düşüşe sahne oldu.
Aynı yılın Eylül ayında Moskova’ya girdiğinde, Napolyon Bonapart’ın sadece 90 bin askeri vardı ve ikincisi onlara yeterli yiyecek sağlayamadı.
Ayrıca 15 bin kişilik bir başka askeri birlik de destek için Moskova’daki Napolyon ordusuna katılmaya çalıştı, ancak 10 bin üyesi tifüs nedeniyle yolda öldü.
Kayıpları arttıkça ve Ruslar teslim olmayı reddettiğinde, Napolyon Moskova’yı terk etmeyi ve Rusya’dan çekilmeyi tercih etti. 14 Aralık 1812’de Neman Nehri’ni geçerek, başlangıcında yaklaşık 600 bin askerden oluşan ordudan geriye 40 bin asker kaldı.
Rusya’ya karşı savaşı kronikleştiren birçok kaynağa göre, Napolyon’un Tifüs’e verdiği kayıplar Rusların kayıplarını aştı.
Çeviri Haber: Kaynak alarabiya.net