Multiple Sklerozis

multiple-sklerozis-I7wTDykV.jpg

Multiple Sklerozis / Haberin Peşinde Urfa

Nörolojik Hastalıklar için bilgi mi arıyorsunuz? Multiple Sklerozis makalesine göz atın ve Nörolojik Hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinin 

Halk arasında yaygın adıyla ”MS” (EMES) olarak bilinen bu hastalık merkezi sinir sisteminin (MSS) yangısı ( enflamasyonu) ile nitelenir ve miyelinsizleşme (sinir dokusunu saran özel miyelin proteinin bağışıklık sistemince yok edilmesi) ve sinir hücre harabiyeti (dejenerasyonu) ile ilerlemektedir. Başka bir deyişle MS, MSS’nin miyelinsizleşmesini ve yangısını içeren bir özbağışıklık hastalığıdır. Özbağışıklık; kısaca bağışıklık sisteminin kişinin kendi hücrelerini tanıyamaması, bunun sonucunda vücuda yabancı madde sanıp yok etmeye çalışması ve sonuç olarak vücudun kendi kendine zarar vermesi olarak açıklanabilir.

Türkiye’ de görülme sıklığı 100.000 kişide 40 kişidir ve yaklaşık 35.000 MS hastası olduğu tahmin edilmektedir. Genelde 20-40 yaş arasında ve kadınlarda sıktır. Hastalığa sebep olan etkenler arasında sigara, D vitamini eksikliği, çeşitli viral enfeksiyonlar, genetik, aşırı tuz tüketimi ve obezite gösterilmektedir. Hastalığın şiddeti sinir sisteminde etkilenen yere ve MS’ in tipine göre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Belirtileri arasında sıklıktan azalana göre, güç kaybı, görme kaybı, his kaybı, çift görme, baş dönmesi, idrar problemleri gibi bulgular dışında denge kayıpları, yorgunluk ve halsizlik de görülebilir.

Tanı nörolog muayenesi ile ve görüntüleme yöntemlerinden MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ile konulur. Beyin omurilik sıvısı (BOS), nöroloji kliniklerinde yapılan uyandırılmış potansiyeller tanı için kullanılan yardımcı tanı tetkikleridir. MRG’ de beyinde plak dediğimiz myeline karşı oluşmuş lezyonlar MS’ e özel MRG lezyonları görülür.

Hastalık gebelik için engel teşkil etmemekle birlikte, çocuk istendiği takdirde mutlaka hekim ile işbirliği kurmak gerekmektedir. Bir MS hastasına yapılacak aşılarda da mutlaka hastayı takip eden hekimin onayının alınması gerekir.

Her MS hastalığının seyri aynı değildir. Halk arasındaki yaygın inanca göre MS hastaları mutlaka tekerlekli sandalyeye mahkum olmak zorunda da değildir.

Tedavide hekim ile işbirliğinde olunmalı, Fizk Tedavi ve diğer tedavilerden faydanılarak hasta için maksimum fayda sağlanmalıdır. Şunu hatırlatmakta fayda var. Yaşadığımız hayatı bir film gibi görebilirsek MS hastalığı bu filmin sonu değildir.

Exit mobile version