Miyop Gözü Gözlüksüzlüğe Alıştırmak / Haberin Peşinde Urfa
Çocuk Göz Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Miyop Gözü Gözlüksüzlüğe Alıştırmak makalesine göz atın ve Çocuk Göz Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
İnsan vücudu mükemmel bir yapıdır, olaylara ve durumlara kolaylıkla uyum sağlar. Merdivenden inerken merdiven basamak yüksekliğine hemen uyum sağlar, bir basamak yüksek yapılmış olsa sıkıntı verir. Yemeği her gün aynı saatte yerseniz, beyin yeme saati gelince sizi acıkarak uyarır. Her gün aynı saatte tuvalete giderseniz saatiniz gelince sizi tuvalete davet eder. Örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Beyin gözlüksüzlüğe uyum sağlar mı? Maymun deneylerinde sağlam gözün önüne -3.00 numara cam koyunca beyin duruma uyum sağlamış ve -3.00 numara gözlük takılmadıkça göremez duruma gelmiştir. Alet ölçümlerinde -3.00 numara gözlük göstermektedir.
*Beyin hatalı astigmatlar uyum sağlamakta, asıl astigmat ekseni verilince hasta rahatsız olmaktadır.
*Bates uygulamaları beynin gözlüksüzlüğe uyum sağlaması üzerine kurulmuştur.
Gözlüksüzlüğe direnmek: Beyin odaklama, uyum fonksiyonlarını canlı tutarak, gözdeki yapısal bozuklukların önüne geçerek gözlüksüzlüğe görme için direnir. Bu dönemde gözlük takmak bu direnci kırmak demektir.
Yeni gözlük kullananlarda durum:
Gözlük numarası yeni başlamışsa veya kişi gözlük takıyorsa onu gözlüksüzlüğe alıştırmak küçük numaralar için mümkündür.
Gözlük takılmışlığa uyum olayı: Göz gözlüksüzlüğe direnir ve görme gayreti içindedir. Burada gözün odaklama ve uyum fonksiyonlarının gayreti etkilidir. Gözlük takılınca göz rahatlar, görme gayretini sonlandırır.
Gözün gözlüksüzlüğe direnmesi: Görme eşelinde -1.50 numara miyop biri 6 sırayı net görmez. Çocuk -1.50 miyop ve hiç gözlük kullanmamışsa gözlüksüz 4-5 sıra görmemezliği vardır. Gözlük takınca bir ay sonra gözlüksüz 6 sıra görmemeye başlar. Göz kendini bırakmış, direnme gücünü kaybetmiştir. Hasta zaten “Daha önce gözlüksüz daha net görüyordum” der.
Ne yapmalı? Gözün odaklama ve uyum fonksiyonlarını işler halde tutmak yarar sağlayacaktır.
Miyopta gözü gözlüksüzlüğe alıştırmak:
*Küçük numarada gözlüksüz saatleri artırınız.
*Büyük numaralarda eski düşük numaralarını kullanmalısınız.
*Odaklama egzersizleri ile göze destek sağlayın.
*Pinholl delikli gözlük gözlüksüz görme için yararlıdır.
*Işık arttıkça net görürsünüz. Gündüz pencereye yakın akşam lambaya yakın oturulmalıdır. Televizyona yaklaşabilir.
Astigmatta gözü gözlüksüzlüğe alıştırmak: Astigmatlarda çocuk olayı çok kısa sürede kavrar, gözlüksüz görme yöntemini keşfeder. Tabii ki bu her hasta ve göz için mümkün değildir.
Astigmatın telafisi: 90 ve 180 veya buna yaklaşık değerdeki eksenlerde başı sağa sola hafif yukarı aşağı baktırarak görme sağlanır. Hareketler çevredeki kişilerin farkına varamaz. 35-145 verev (oblik) eksenlerin telafisi mümkün değildir.