Migren kabunuz olmasın!

migren-kabunuz-olmasin-AsKt33q9.jpg

Sizlere bu haftaki yazımda, migreni bir kabus olmaktan çıkaracak ‘botoks’ çözümünü anlatacağım. Migren hem bireysel hem de toplumsal sorunlar yaratır.

Migren, kişinin yaşam kalitesini düşüren, günlük yaşam aktivitelerini ciddi düzeyde etkileyen hastalıkların başında gelmektedir. Araştırmalara göre, şiddetli kronik baş ağrısının eşlik ettiği migren, oransal olarak kadınlarda daha sık görülür. Farklı türleri bulunan hastalıkta özellikle mevsimsel geçişlerle birlikte ataklar çok daha sık yaşanır. Migren tedavisinde ilaç kullanımı dışında bir diğer çözüm olan botoks ile baş ağrılarınızdan kurtulmanız mümkündür. Sizlere bu haftaki yazımda, migreni bir kabus olmaktan çıkaracak ‘botoks’ çözümünü anlatacağım.

Migren hem bireysel hem de toplumsal sorunlar yaratır.

Dünya genelinde en yaygın üçüncü hastalık olarak tanımlanan migren, otonom sinir sisteminde görülen, genellikle başın bir tarafında orta ya da şiddetli zonklama ağrısıyla kendisini gösteren kronik bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla baş ağrısına; bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı duyarlılık da eşlik eder. Stres, çok ya da az uyku, alkol, susuzluk ve kafein migreni tetikleyen en yaygın unsurlar olarak sayılmaktadır. Aynı zamada mevsimsel etkenlerden de kaynaklı migren atakları gözlenmektedir.

Bir migren hastasının son 3 ayın en az 15 gününü baş ağrısı ile geçirmesi ve bu ağrılı günlerden en az 8’inde tipik migren ağrısı görülmesi durumuna buna “kronik migren” adı verilir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen migren atakları psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına da sebep olur. Hastalar, sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın risklerinin yanı sıra bireysel ve toplumsal boyutta iş gücü kaybına kadar uzanan bir dizi sorun da yaşayabilir.

Etkisi 6 aya kadar sürüyor
Migren tedavisinde ilaçlar dışında uygulanan bir diğer çözüm “botoks” tedavisidir. Botoks, sinir uçlarında bazı nörotransmitterlerin dağılımını engelleyerek enflamuatuar ağrıyı önler. Migren tedavisinde botoks; alın, şakaklar, ense, boyun bölgesi ve kafa içine uygulanır. Çoğu durumda uygulamaların etkisi yaklaşık olarak 4 ila 6 ay kadar sürer. Daha sonra işlemi yeniden tekrar etmek gerekir.

Migren için botoks uygulamasının en avantajlı yanları, yan etkisinin olmaması ve kısa sürede uygulanabilir olmasıdır. Etkin faydası kanıtlanmış olan bu yöntemle hasta, tedavi sonrasında sosyal hayatına hemen devam edebilir. Uygulaması son derece kolay olan botoks; kesi, yara, morluk olmadan migreni bir kabus olmaktan kolaylıkla çıkaran yöntem olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilir.

Hormonal değişiklikler migrene neden olabilir
Migren, genellikle genetik aktarımı olan bir hastalıktır ve eğer ailede birinin migren sorunu var ise sizin de migren hastası olma olasılığınız yüzde 40’lar civarındadır. Hormonal değişiklikler de migrenin yaygın nedenleri arasında sayılmaktadır. Bu yüzden kadınlarda özellikle adet dönemlerinde daha sık migren atakları görülür.

Migren tipi baş ağrılarının tetik noktaları; iki kaş arası, şakaklar, ense, göz arkası ve geniz bölgesidir. Migren şikayeti olan kişilerde şiddetli baş ağrısının dışında; bulantı, ışıktan ve sesten rahatsız olma, hareket edince artan ağrı, gözde ışık çakması, yarım görme ve vücutta bazı bölgelerin uyuşması gibi belirtiler de görülebilir. Bu durumda, hastanın nörolog tarafından değerlendirilmesinden sonra klinik ortamda tanının konulması gerekir.

“Metinde belirtilen işlemlerin uygulanması ve sonuçları her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bahsedilen uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.”

migren,migren tedavisi,migrenin botoks ile tedavisi,baş ağrısı,kronik baş ağrısı

pudra
Exit mobile version