Mevsimsel Diyet İşçisi Olmayın! / Haberin Peşinde Urfa
Diyet için bilgi mi arıyorsunuz? Mevsimsel Diyet İşçisi Olmayın! makalesine göz atın ve Diyet hakkında daha fazla bilgi edinin
Bugün kış mevsiminin son günü, yarın Mart ayına girmemiz ile bahar mevsiminin ilk gününe giriş yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta havaya cemre düştü. Yani YAZ KAPIDA!!
Yaz aylarında pandemi olsa dahi herkes daha güzel, daha ince gözükmek ister. Bu yüzden Mart – Nisan- Mayıs ayları diyet aylarıdır. Eylül’ün sonu itibariyle bırakılan diyetlere tekrar geri dönüş yapılır. Bütün kış alınan kiloları saklaması kolaydır. Ne de olsa yaz öncesinde yine diyet yapacağızdır. Buna biz mevsimsel diyet işçiliği diyoruz.
Öncelikle diyet nedir bir ona bakalım. Diyet kilo vermek için yapılan bir program DEĞİLDİR. Diyet; gün içinde yiyip içilen tüm besinlerin toplamıdır. Yani sizin diyetiniz bir gün içerisinde ne yiyip, içiyorsanız ona denir.
Mevsimsel diyet işçisi bir senesini şöyle geçirir; Özellikle kış aylarının gelmesiyle beslenmeye dikkat etmemek, yılbaşıyla birlikte aşırı yemelerin başlaması, kilo vermeden önceki kilosunun da üstüne çıkma, bahar aylarıyla birlikte sıkı çalışıp, kendine eziyet edip kilo verme, yaz aylarında biraz rahatlamaaa ve başa dönüş. Burada dikkat etmenizi istediğim bir şey var. ÖNCEKİNDEN DAHA ÇOK KİLO ALMA!
Bu durum özellikle diyet dediğimizde aç kalmayı düşünen kişilerde gerçekleşiyor. Amacınıza ulaşmak için kendi beslenme alışkanlıklarınızı bir kenara itip, aç kaldığınız, çok düşük kalori diyetler yaptığınızda vücudunuzun işleyişini bozarsınız. Kronik hastalıklara, endokrin hastalıklara davet çıkartırsınız. Sağlığınızdan olabilirsiniz.
Vücut onu aç bıraktığınız süre boyunca az enerji ile yaşamayı öğrenir. Yani vücudunuzu kıtlığa sokarsınız. Ama ne zaman kış gelir, rahatlarsınız işte o zaman vücut kıtlıktan çıktığı için yağ depolamaya çok hızlı başlar ve yeniden kıtlık ihtimaline karşı daha fazla yağ depolamaya meyillidir. Bu al ver döngüsüne biz yo-yo döngüsü / sendromu diyoruz.
Ne yapmalısınız?
· Mevsimsel diyet işçisi olmayın.
· Yo- yo döngüsüne girmeyin.
· Çok düşük kalorili diyetler uygulamayın.
· İnternette dolaşan listeleri yapmayın.
· Yağ yakıcı diye pazarlanan besinlerden, ilaçlardan, besin desteklerinden medet ummayın.
· Kendinizi aç bırakmadan, kötü beslenme alışkanlıklarınızı iyileriyle değiştirmeye çalışın. Ilımlı kalori açığı yaratın.
· Hayatınıza gerçekten keyif aldığınız bir spor dalını ekleyin ve bunu rutin getirin.
· Bunları yapmak sizin için zorsa yanınızda olacak ve size yardım edecek biz diyetisyenlerden yardım alın.