Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik yaptığı açıklamasında mısır desteklerinin çok yetersiz olduğunu belirterek su açıklamalarda bulundu.
“Mısırda desteklemeler çok yetersiz mazot desteği 62 TL/da, gübre desteği ise 21 TL/da toplamda dekara 83 TL/da ve ürün prim desteği ise kğ/3 krş bu destek bu yüksek maliyetler içinde hemen hemen yok gibi. Ülkemiz çiftçisine gerekli destek sağlanırsa üretimimiz tüketimimizi karşılayacak seviyeye rahatlıkla ulaşacaktır ve yurtdışına ödediğimiz döviz ise ülkemizde kalacaktır. Mısırın yüzde 75’i yem sektöründe kullanılmakta kalan yüzde 20’lik bölümü nişasta-glikoz sanayinde, yüzde 5’i ise endüstride, yağ üretiminde ve tohumluk olarak kullanılmaktadır.
“ALIM GARANTİSİNİN OLMASI GEREKİYOR”
Üreticinin üretime devam edebilmesi için maliyetin esas unsurları olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel unsurların sübvanse edilmesi artık kaçınılmazdır. Çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerekiyor.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube olarak 2022 yılı ikinci ürün Mısır kilogram maliyetini yaptığımız maliyet analizine göre 5.54 TL. olarak belirledik. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200- 300 artış göstermesinden dolayı ikinci ürün Mısır üretici satış fiyatının en az 7.75 TL’nin altında olmaması gerekiyor. 3 krş olan Mısır prim desteğinin ise en az 75 krş olması artan maliyetlerden dolayı kaçınılmazdır.