Makuler Hole (Sarı Nokta Deliği)

makuler-hole-sari-nokta-deligi-NWyELqfr.jpg

Makuler Hole (Sarı Nokta Deliği) / Haberin Peşinde Urfa

Göz Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Makuler Hole (Sarı Nokta Deliği) makalesine göz atın ve Göz Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin

MAKULA NEDİR?

Makula( sarı nokta) retinanın santralindeki 3-4 mm merkezi alan olup renkli ve keskin görmeyi sağlar. Okuma yazma ve araba kullanmak gibi fonksiyonlarımızı sarı nokta sayesinde yaparız. Makula bölgesindeki görme hücreleri ve bu hucreler arasındaki bağlanı cok sistemli ve muazzam olup akıllara hayranlık verecek kadar kusursuz çalışır.

MAKULA DELİĞİ NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Makula deliği genelde yaşlanmanın bir sonucu olarak meydana gelir. Saçın beyazlaması yada derinin kırışması gibi vucudun yaşlanmaya verdiği tepkidir. Gözün içerisini dolduran vitreus denilen göz sıvısının yaşlanmayla birlikte büzüşüp sarı noktada traksiyon ve çekinti oluşturması ile sarı noktada delik meydana gelir. Ama bu delik aniden değil yavaşca ve aylar içerisinde meydana gelir.

MAKULA DELİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Makula deliği aylar içinde yavaş gelişen bir hastalık olduğu için ani görme kaybı yapmaz. Hastalığın ilk evresi çarpık ve bulanık görmeye neden olur. Deliğin aylar içinde ilerlemesiyle merkezi görmede ciddi kayıplar meydana gelir. Özellikle araba kullanma ve okuma fonksiyonları ileri derecede bozulur. Zamanla kırık görme( metamorfopsi) ve düz çizgilerde yamulmalar görülebilir. Zaman ilerledikçe hastalar görme merkezlerinin tam ortasında zayıflama hissederler. Hastalık dahada ilerlerse görme merkezinin ortasında siyah bir leke ( skotom) hissederler. Periferik retina sağlam olduğundan kenar görme sağlam kalır.

MAKULA DELİĞİNİN NEDENLERİ NEDİR VE KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Makula deliğinin en sık nedeni yaşlılık olup sadece bu süreç bile deliğe neden olur. En sık 50 yaşından sonra görülür ve kadınlarda daha sıktır. O nedenle bu hastalığa SENİL İDİOPATİK MAKULER HOLE denir. Bir başka nedeni ise fort miyop yani yüksek numaralı miyoptur. Fort miyoplarda meydana gelen deliğin teşhis ve tedavisi zor olup acil davaranmak laızm. Burada miyoptan kastımız genelde 8 ya da 10 numaranın üstüdür. Bir başka sık neden ise travma olup burada hastalık daha erken yaşta gelişir ve daha hızlı meydana gelir. Ayrıca şeker hastalığı, sarı nokta hastalığı ve damarsal tıkanıklarda hastalığın seyri ve tedaviye bağlı delik meydana gelir

Exit mobile version