Macaristan’da ‘Bursa’ rüzgarı / Haberin Peşinde Urfa
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Macaristan’ın tarihi Bugaç Yaylası’nda düzenlenen ‘Hun- Türk Büyük Kurultayı’ öncesinde Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Büyükelçiliğinin destekleriyle ‘Budapeşte Bursa Günleri’ programını düzenleyerek, Bursa’nın zenginliklerini Avrupa’da tanıttı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Macaristan’ın tarihi Bugaç Yaylası’nda düzenlenen ‘Hun- Türk Büyük Kurultayı’ öncesinde Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Büyükelçiliğinin destekleriyle ‘Budapeşte Bursa Günleri’ programını düzenleyerek, Bursa’nın zenginliklerini Avrupa’da tanıttı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin , 11-14 Ağustos tarihleri arasında Macaristan’ın tarihi Bugaç Yaylası’nda düzenlenen ‘Hun- Türk Büyük Kurultayı’ öncesi Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Büyükelçiliğinin destekleriyle düzenlediği ‘Budapeşte Bursa Günleri’ programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın, Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, Emekli Büyükelçi Düsen Kaseinov, Türk Devletleri Teşkilatı Macaristan Temsilcilik Ofisi İcra Direktörü Büyükelçi Janos Hovari ve Türk Dünyası ülkelerinin Budapeşte büyükelçiliklerinin temsilcileri katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Gönül coğrafyamızdan tüm kardeşlerimizi Bursa’mızda ağırlamak isteriz” dedi.
Ayrıcalıklı şehir; Bursa
Bursa ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi bir araya getiren organizasyonun hayırlı olmasını dileyen Başkan Aktaş, 634 yıl dünyaya yön veren büyük cihan devleti Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’dan selam getirdiklerini söyleyen Başkan Alinur Aktaş, onur konuğu olarak davet edildikleri ‘Hun-Türk Büyük Kurultayı’na katılmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Bursa’ya davet
Şehrin sahip olduğu zenginlikleri programda tek tek anlatan Başkan Aktaş, dünyaca ünlü Bursa ipeğinin yanı sıra her biri bir sanat eseri olan ipek halı ve kumaşlarla Bursa halk müziğini de tanıtacaklarını dile getirdi.
Gönüller arasına sınır çizilemeyeceğini ve yürekleri bir olanlar için mesafelerin anlam taşımadığını vurgulayan Başkan Aktaş, “Kültürel birlikteliğimizi sürdürmek, birbirimizi daha iyi anlamak ve halklar arasındaki ilişkileri her daim diri tutmak, fiziki birçok eserden daha önemli ve geleceğe yapılacak en kıymetli yatırım olacaktır. Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti ilanının ardından yurt içi ve yurt dışında birçok organizasyon ile etkinlik düzenledik.” diye konuştu.
Bursa’nın birçok organizasyon ile dünyada önemli bir tanıtım başarısı yakaladığına değinen Başkan Aktaş, “Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği, Osmanlı payitahtı Bursa’da kuruldu. 5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’ni de birlikteliğimizden aldığımız güçle gerçekleştirdik. 2. Korkut Ata Film Festivali, Dünya Göçebe Oyunları da Bursa’mızda gerçekleştirilecek. Hedefimiz, ülkemizin ve şehrimizin Türk dünyası ile olan bağlarını güçlendirmektir. Bu tür buluşmaların kültürel, sanatsal ve ekonomik anlamda birçok fırsata kapı açacağına inanıyorum. Gönül coğrafyamızdan tüm kardeşlerimizi 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’mızda ağırlamak isteriz.” ifadesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve Karagöz Halk Dansları ekipleri tarafından mini konser verildi. Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa ve İznik 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım filmlerini izleyen konuklar, daha sonra şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini gösteren fotoğraf sergisi ile geleneksel el sanatları atölyelerini gezdi. Bursa yöresi tatlı ve yiyeceklerinin de ikram edildiği programda, halk dansları gösterisi sergilendi.
Hibya Haber Ajansı